Kroz odmaralište na Ostrvu cvijeća kao da je protutnjio uragan

Bivši veliki restoran sa kafanom je potpuno devastiran i opustošen, iz njega je odnesen kompletan vrijedni inventar i cjelokupna oprema kuhinje
833 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 19:36h

Grupa žitelja nekadašnjeg vojnog odmarališta “Ostrvo cvijeća“ kod Tivta, obratila se „Vijestima“ želeći da javno upozori Ministarstvo odbrane i Vladu na činjenicu da “neko već duže vrijeme sistematski uništava i odnosi opremu iz nekadašnjih zajedničkih i tehničkih objekata tog naselja”.

„Ostrvo cvijeća“, sa stotinak malih bungalova u predivnom ambijentu malog ostrva Prevlaka kod Tivta, do 1991. bilo je čuveno vojno odmaralište. Već 21 godinu tu, barem ne zvanično, ne dolaze turisti, jer su u bungalovima privremeni smještaj dobile porodice vojnih lica evakuisanih iz Hravtske po izbijanju ratnih sukoba u SFRJ.

Nestali su i drugi djelovi opreme, posebno metal i sve od metala što se moglo preprodati, a slična je situacija i u nekadašnjem vešeraju.

„Već duže vrijeme jedan broj ljudi koji žive na ’Ostrvu cvijeća’ sistematski devastira nekadašnje zajedničke objekte ovog naselja. Tako je bivši veliki restoran sa kafanom, koji se nalazi na najvišoj tački ostrva, potpuno devastiran i opustošen, a iz njega je odnesen kompletan vrijedni inventar i cjelokupna oprema kuhinje. Nestali su i drugi djelovi opreme, posebno metal i sve od metala što se moglo preprodati, a slična je situacija i u nekadašnjem vešeraju. Pretpostavljam da je na sličan način opustošena i prostorija u kojoj je nekad bio dizel-agregat, koji je ostrvo mogao snabdijevati strujom u slučaju njenog nestanka, ali je ta prostorija zaključana, pa se ne može vidjeti šta je od tog postrojenja ostalo“, kazao je sagovornik „Vijesti”, koji od 1991. živi na „Ostrvu cvijeća“ i koji nije želio da mu se ime pominje u novinama.

Kao da je prošla divlja horda

„Nemilosrdno se kradu stvari sa ’Ostrva cvijeća’, imovina države uništava i raznosi. Ko im je to i u ime koga dozvolio da rade“, pita se sagovornik “Vijesti”, pokazujući na očerupani veliki šank na otvorenoj terasi nekadašnjeg restorana, sa kojeg su počupani i poskidani svi veliki metalni djelovi i obloga od prohroma.

Na ventilacionim otvorima na zgradi restorana, na mjestima gdje su bili veliki ventilatori, danas zjape prazne rupe, a sve što je bilo iole vrijedno od namještaja ili invenatra u restoranu je nestalo. Ostao je samo dotrajali namještaj koji je razbacan svuda po objektu koji izgleda kao da je kroz njega prošla neka rušilačka, divlja horda.

Nekadašnji objekat recepcije, na ulazu u naselje, je takođe zatvoren, a u njemu je naslagan inventar nečega što, po riječima našeg sagovornika, ljeti funkcioniše kao nelegalni ugostiteljski objekat - kafana koja radi bez ijednog papira.

Slična je situacija i sa objektom bivšeg manjeg restorana na obali na jugozapadnoj strani ostrva, a nekadašnje cvjetne aleje, po kojima se prepoznavalo ovo vojno odmaralište, danas su zarasle u korov ili, u najboljem slučaju, pretvorene u povrtnjake porodica koje žive u dotrajalim bungalovima.

Dječje igralište na ostrvu je potpuno uništeno, a iz gomile korova i drače samo se naslućuju konture nekadašnjih terena za mini-golf.

Iako smo prije nekoliko godina svi morali da ugradimo zasebna brojila za struju u bungalovima, ima i onih koji je već duže ne plaćaju.

„Tražimo da se formira ta komisija koja će detaljno ispitati stanje i utvrditi ko je, kada i kako poharao državnu imovinu, a ne da se krivica neosnovano pripisuje svima nama koji ovdje živimo ne svojom voljom, nego sticajem okolnosti i svega što se desilo u posljednjih dvadesetak godina“, zaključili su sagovornici „Vijesti“.

Galerija

Bonus video: