Krše zakon radeći bez direktora

Rovčanin kaže da je Odbor direktora imenovao jednu od službenica kao ovlašćeno lice za potpisivanje, što nije predviđeno zakonom ni sistematizacijom radnih mjesta
2 komentar(a)
Grijanje, Foto: Goran Malidžan
Grijanje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.03.2017. 20:27h

Pljevaljsko preduzeće Grijanje već dva i po mjeseca posluje mimo zakona - bez izvršnog direktora, tvrdi pravnik Nikola Rovčanin, odbornik DF-a u lokalnom parlamentu.

On kaže da direktora nema nakon što je sredinom decembra prošle godine Besalet Bošković podnio neopozivu ostavku.

Rovčanin tvrdi da Bošković od tada ne dolazi na posao.

“Odbor direktora je 17. decembra prošle godine razmatrao ostavku. Istog dana Odbor direktora je Skupštini opštine dostavio odluku, nakon čega nije zakazivana sjednica Odbora za imenovanje na kojoj bi se konstatovala ostavka Boškovića. Njegova ostavka je neopoziva jer nijedan dan nakon što je to uradio nije više dolazio na posao. Od tada je Grijanje ostalo bez izvršnog direktora, što je suprotno zakonu. Po zakonu, ovo preduzeće može da nema Odbor direktora, ali mora da ima izvršnog direktora. Bošković se i dalje u Centralnom registru vodi kao izvršni direktor...”.

“Vijesti” proteklih dana nijesu uspjele da dobiju komentar od Boškovića.

Rovčanin kaže da je Odbor direktora imenovao jednu od službenica kao ovlašćeno lice za potpisivanje, što nije predviđeno zakonom ni sistematizacijom radnih mjesta.

Rovčanin tvrdi da to preduzeće opstaje samo zahvaljujući velikom broju stručnih radnika.

U raspodjeli direktorskih mjesta, nakon što je DPS sa koalicionim partnerima 2014. u Pljevljima preuzeo vlast, mjesto direktora Grijanja pripalo je SDP-u.

Nakon razlaza u toj partiji, mjesto je pripalo Socijaldemokratama Ivana Brajovića, čiji je Bošković kadar.

Prethodno je Odbor direktora smijenio Branislava Veljković zbog navodnog potpisivanja štetnog ugovora kojim je jednog građanina na duži period oslobodio plaćanja usluge grijanja.

Veljković je jedini pljevaljski rukovodilac koji je nakon raskola u SDP-u podržao Ranka Krivokapića, dok su ostali, uključujući i neke od članova Upravnog odbora Grijanja, postali socijaldemokrate.

Said Bosović iz Bara zna da sve normalno funkcioniše

Predsjednik Odbora direktora Grijanja Said Bosović kaže da je Bošković izvršni direktor sve dok ga Skupština ne razriješi.

“Tako stoji u statute preduzeća, koje normalno funkcioniše i radi”, rekao je on.

Na pitanje kako Bošković može biti izvršni direktor ako, kako tvrdi Rovčanin, ne dolazi na posao, Bosović je rekao “da on može da tvrdi šta hoće”.

Bosović koji živi i radi u Baru kaže da će ostavka biti razmatrana na sjednici lokalnog parlamenta u martu.

Bonus video: