Krstili bi luku Kotor mimo svijeta

Skala radio podnio inicijativu da luka Kotor dobije ime po moreplovcu Ivanu Visinu, iako sve luke u svijetu nose ime po geografskoj odrednici
176 pregleda 20 komentar(a)
Luka Kotor (novine), Foto: Vijesti
Luka Kotor (novine), Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.01.2015. 20:33h

Kotorski Skala radio pokrenuo je inicijativu kakva nigdje nije zabilježena - da luka Kotor dobije ime po čovjeku, Ivanu Visinu, prvom južnom Slovenu koji je, kao zapovjednik broda, oplovio svijet.

Niko od strukovnih udruženja pomoraca, pomorskog školstva i lokalne i državne administracije nije, međutim, podržao inicijativu, jer nigdje na svijetu, osim u Sajgonu, luka ne nosi ime čovjeka.

Morske, riječne i jezerske luke i terminali, po pravilu, nose naziv po geografskoj odrednici.

“Znameniti Bokelj... morao bi biti ponos svoga zavičaja... Nažalost, pomorstvo Boke Kotorske kao da ga se ne sjeća. Nema njegovog imena na mjestima koji mu prirodno pripadaju, osim što se odnedavno osnovna škola na Prčanju zove njegovim imenom. Da su Visina imali drugi narodi, podizali bi mu spomenike, organizovali simpozijume..., vodili bi turiste do njegove rodne kuće koja bi bila spomen-dom, radili bi suvenire sa njegovim likom koji bi imali posebnu vrijednost... Zbog svega navedenog, Skala radio pokreće inicijativu na predlog dr Branka Sbutege (ljekar), predsjednika Podružnice 'Bokeljske mornarice 809” Beograd... Na ulazu u luku bio bi podignut spomenik slavnom kapetanu, koji bi, po pozivu uradio crnogorski vajar sa prepoznatljivom reputacijom”, piše u obrazloženju inicijative.

Visin je, kao državljanin Austrije, oplovio svijet od 1852. do 1859. godine brodom koji je vio zastavu te zemlje, zbog čega ga je car Franjo Josip I odlikovao počasnom Bijelom zastavom za zasluge u civilnom pomorstvu, jedinom koju je bečki dvor ikada dodijelio.

U Tivtu njegovo ime nosi obalno šetalište u centru grada, a prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa da se imenom slavnog bokeljskog pomorca nazove tivatski međunarodni aerodrom, što je mnogo primjereniji način odavanja počasti Ivanu Visinu.

Ho Ši Min i grad i luka

Jedino mjesto na svijetu gdje luka nosi ime jednog čovjeka je bivši Sajgon, u Vijetnamu, što je produkt političkih okolnosti.

Taj grad je, nakon poraza SAD u Vijetnamskom ratu, Vlada Narodne Republke Vijetnam 1975. zvanično preimenovala u Ho Ši Min, pa i luka nosi ime po preminulom vođi Sjevernog Vijetnama.

Davanje imena lukama po ličnostima nije zabilježeno nigdje drugdje, čak ni u po idolopoklonstvu čuvenoj Sjevernoj Koreji.

U Đenovi – rodnom gradu jednog od najslavnijih svjetskih pomoraca – Kristofora Kolumba, međunarodni aerodrom se zove po njemu, a luci je ime Luka Đenova (Porto di Genoa).

Bonus video: