Kruče u tišini čekaju plan sanacije klizišta

Kručanski geto, ove godine neće imati ni goste ni sezonu. Troje mještana žale se na strujni napon
388 pregleda 1 komentar(a)
Kruče, Foto: Samir Adrović
Kruče, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 17.05.2015. 19:19h

Ostaci policijskih traka na uskom i strmom putu koji lagano zavija ulijevo, podsjećaju na strahovitu eroziju tla koja se dogodila te kišne martovske noći kada je brdo krenulo put ustalasalog mora. Mukla tišina vlada raskopanim putem, kojim se odatle može samo pješke i to, kako su u policiji upozorili, na sopstvenu odgovornost za život. Pogled iza hladom okupane krivine neumoljivo govori zašto je to tako.

Urušene kuće od kojih se neke nakrivljene kao u bajkama, nestvarno pokidani put od sunca popucalim kraterom i otcijepljeni djelovi brda koji prijeteći vise nad prelijepom uvalom uz jeziv muk i pustoš - tako danas izgleda dio Kruča, poznatog vikendaškog naselja kod Ulcinja, sto dana nakon što je priroda pokazala svoju ćud a ogromne količine kišnice našle put do mora preko puteva i kroz dvorišta i temelje kuća.

Krater je put pokidao na dva dijela od kojih je donji prema moru, utonuo pola metra. On dalje, izbrazdan kraterima, prolazi kroz naselje i nakon pedeset metara nestaje u krivudavom bezdanu. Spratna kuća na prvom kaskadnom redu naselja, cijela se blago nakrivila ka moru jer joj je klizište ponijelo temelje sa donje strane. Na kući preko puta stoji natpis „Molimo ne parkirajte auto ispred“ koji datira iz srećnijih vremena a na stepenicama „Prodaje se“.

U eroziji je trajno ili djelimično oštećeno više od trideset objekata dok je još toliko ugroženo. Naselje je skoro pusto a u vikendici nema ni Amerikanca ukrajinskog porijekla Aleksandra Ignatenka koji je nakon martovske noći prkosno govorio da ga nije strah i da će ostati tu uprkos evakuaciji.

Iznad vikendice Ignatenka je kuća Siniše Šljivića (70) iz Kruševca. Došao je nedavno sa suprugom Javorkom da vidi ima li štete od erozije.

Ovo je vazdušna banja. Ona mi je produžila život pa neka ga uzme, kaže Siniša Šljivić (70)

“Ne smijem ni da pođem dolje da vidim kako su prošle druge komšije”, kaže on i štapom pokazuje pukotine na dvorišnom zidu.

“U kući nijesam imao štete jer imam kvalitetan potporni zid. To me spasilo”, kaže Šljivić kome su Kruče drugi dom od 1978. Sa balkona pokazuje potpuno urušenu kuću.

“To je kuća čovjeka iz Beograda a ona ispred, kojoj je potonulo dvorište je jednog Rusa. To se mora rušiti, mada da se ja pitam, srušio bih sve. Bolje tako nego neko da strada”, kaže Šljivić. Podsjeća da je klizište proradilo 2013, ali da niko nije obraćao pažnju na to.

“Tada sam vidio jednu liniju. I ona mi je djelovala zlokobno. Sada ih ima četiri ili pet”, kaže on. Prvi put je, podsjeća, naselje pusto u ovo doba godine.

“Da mi nije Javorke ne bih imao s kim riječ da progovorim. A ranije je početkom maja naselje već bilo puno ljudi i života”, sjeća se Šljivić. Kaže da ga nije strah.

“Ja sam moje, sinko, odživio a ovo ovdje je vazdušna banja. Ona mi je produžila život pa neka ga i uzme”, kaže on.

U međuvremenu, stigao je Aleksandar - bio je da kupi pivo. Kaže da je razočaran odnosom države i Opštine.

“Bili da su mjere i od tada niko nikad više. U Americi kada vam nešto kažu to i urade. Ovdje samo pričaju a vidite kakvi su uslovi”, kaže on.

Pita kako da riješi problem sa strujom.

“Normalno je 220 volti a mi imamo 260. To baš nije normalno ali niko ne dolazi da popravi”, kaže on ljutito. I nije ga briga puno što nema nikog u naselju s kim može da razgovara.

“Volim ja mir i tišinu samo da neko hoće napraviti struju i put”, kaže on.

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da je Opština već preduzela korake.

“Uskoro ćemo pristupiti izradi studije koja će utvrditi stepen rizika mogućih sanacija”, kazao je Đeka Vijestima.

Ulcinj je već u predsezoni i sa nestrpljenjem čeka prvi veliki talas turista. Kručanski geto, ove godine neće imati ni goste ni sezonu. Siniša, Javorka i Aleksandar znaju da neće nikad više.

Aleksandar traži da Opština sruši komšijinu kuću

Dan poslije posjete novinara Kručama, kuća Beograđanina D.R. počela je da se obrušava na susjedni, montažni objekat Ignatenka, koji je pomoć zatražio od Opštine.

“Dolazio je i tražio da mi srušimo tu kuću, ali mi to ne možemo uprkos tome što je vlasnik potpisao dopis u kome dozvoljava uklanjanje kuće”, kazao je “Vijestima” šef inspekcijskih poslova Saubih Mehmeti.

Bonus video: