Kumbor: Buka i radovi tjeraju goste

U Kumboru zabrinuti, kažu da turisti napuštaju mjesto i otkazuju rezervacije
3214 pregleda 3 komentar(a)
Mještani tvrde da se more i juče nasipalo, Foto: Čitalac "Vijesti"
Mještani tvrde da se more i juče nasipalo, Foto: Čitalac "Vijesti"

Veliki broj građana Kumbora koji se bave turističkom djelatnošću strahuju da će sezona biti uništena, zbog dva velika gradilišta i svakodnevnih radova i buke.

U tom mjestu grade se turistički kompleks Portonovi i hotel firme “Carine”, a mještani tvrde da turisti napuštaju to mjesto i otkazuju rezervacije.

Kažu da svakodnevno prolazi po pedesetak velikih kamiona sa građevinskim materijalom i da je nastavljeno sa nasipanjem kamenja, šuta i zemlje u more.

U Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora kažu da nisu dobili prijavu mještana, a ističu da za to nisu nadležni jer je riječ o zoni morskog dobra.

U JP Morsko dobro kažu da nisu upoznati sa nasipanjem mora, a ranije su saopštili da nemaju inspekcijsku nadležnost.

Kada je lani bila slična situacija i kada je u more nasuto oko 30 kamiona materijala, iz JP Morsko dobro “Vijestima” su odgovorili da su o svemu obavijestili Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje je nadležno za to.

“Vijesti” od kraja prošle godine nijesu dobile odgovor da li investitor Čedo Popović koji gradi hotel u Kumboru ima odobrenje za nasipanje plaže.

“Nemamo ništa protiv gradnje turističkih objekata koja je u interesu grada i mještana, ali bageri i teške mašine i nasipanje zemlje u more na početku turističke sezone, ne ide u prilog elitnom turizmu kome težimo”, kaže predsjednik MZ Kumbor Milan Bošković.

On je kazao da će radovi na hotelu koje grade Carine najvjerovatnije potrajati do 15. jula, za kada je najavljeno njegovo otvaranje.

Mještani tvrde da ni nekadašnja vojna baza za sto godina postojanja nije napravila takvu štetu ekologiji kao novi graditelji i investitori. Zabrana gradnje na hercegnovskoj rivijeri stupila je na snagu 15. juna i trajaće do 15. septembra.

Dozvolu da grade i ovog ljeta dobila je kompanija “Azmont” u Kumboru, a do danas mogu da grade i “Carine”.

Mještani Kumbora su 17. juna na pola sata blokirali lokalnu saobraćajnicu između dva gradilišta, ogorčeni zbog prašine koju su stvarali kamioni. Dogovoreno je da se ulica pere četiri puta dnevno, što se, kažu mještani, i poštuje.

Bonus video: