Kun čamio pocijepan u podrumu Skupštine, bez petokrake

Iz Skupštine “Vijestima” u novembru kazali da portret Milutinovića nije nošen na restauraciju. Krivokapić, međutim, tvrdi da jeste i da nije imao petokraku kad ga je našao u podrumu
3659 pregleda 3 komentar(a)
Portret Ivana Milutinovića u holu Skupštine, Foto: Boris Pejović
Portret Ivana Milutinovića u holu Skupštine, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2019. 22:04h

Portret narodnog heroja Ivana Milutinovića stajao je jedno vrijeme pocijepan u podrumu Skupštine Crne Gore, ali njen autor, majstor Đorđe Andrejević Kun, na tom umjetničkom djelu nije imao naslikanu petokraku.

To je kazao bivši šef parlamenta Ranko Krivokapić, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta (DF) Marine Jočić da li je u vrijeme njegovog mandata izbrisana petokraka. Jočić je juče tokom sjednice Skupštine ustvrdila da je na kapi narodnog heroja nekada bila petokraka.

“Slika je bila pocijepana u podrumu Skupštine. Tražili smo da je renoviraju, rekli su da nije bilo petokrake i naravno insistirao sam na autentičnosti, ne na prepravci istorije. Kao što vidite, ja, koji bih volio da vidim petokraku nisam tražio da se stavi”, kazao je Krivokapić na sjednici Skupštine, dodajući da je to još jedan dokaz da “ne pokušavam da prepravljam istoriju, nego da je očuvamo autentičnu“.

Iz Skupštine je prethodno “Vijestima” rečeno da od perioda evidencije nema podataka da je ovo djelo nošeno na restauraciju.

“Vijesti” su početkom novembra prošle godine objavile da crnogorske institucije ne znaju odakle u holu Skupštine ovo ulje na platnu.

Jedini poznati podatak o ovom umjetničkom djelu je, tvrde iz Skupštine, njegova procijenjena vrijednost - 10.000 eura.

“Komisija Narodnog muzeja Crne Gore uradila je procjenu 45 umjetničkih slika koje se nalaze u zbirci Skupštine, među kojima je i slika Ivana Milutinovića, autora Đorđa Andrejevića Kuna... Skupština nema informacije od kada je navedena slika u parlamentu, te da li je to umjetničko djelo kupljeno ili poklonjeno. Takođe, ne postoji podatak da je od perioda kada se vrši evidentiranje, navedeno djelo nošeno na restauraciju”, odgovorili su iz te institucije.

Prema katalogu Likovne zbirke Skupštine Crne Gore, dimenzije slike su 159x110 milimetara, a rađena je 1953.

Kunova porodica u svojim evidencijama nema podatke o portretu narodnog heroja iz 1953. I u monografiji Momčila Stevanovića “Đorđe Andrejević Kun” o njemu sva tri djela su mu iz 1950. godine. U monografiji piše da je jedno od njih, dimenzija 162x113 milimetara, bez potpisa, u Umjetničkoj galeriji na Cetinju. Međutim, Narodni muzej Crne Gore, pak, nema podatke da je Kunovo djelo ikada bilo na Cetinju.

Iz Ministarstva kulture su “Vijestima” potom kazali da ovo djelo nije bilo u posjedu nekadašnje cetinjske Umjetničke galerije, ali jeste u spiskovima umjetničkih radova u posjedu Izvršnog vijeća nekadašnje Savezne Republike Crne Gore.

Bonus video: