Kupio regularno kuću prije 25 godina, a još nema prilazni put

"Problem jedino može riješiti Opština, koja je to i dužna da učini, jer je moja kuća legalno sagrađena, uz izdatu građevinsku dozvolu i sve ostale papire“, kazao je Krivokapić
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2011. 23:10h

Tivćanin Novak Krivokapić (60) živi sam u nehumanim uslovima, u trošnoj kući u naselju Radoševići, do koje ne postoji prilazni put.

Krivokapić je već pet godina na Birou rada, od kada je ostao bez posla u propaloj kotorskoj trgovačkoj firmi „Napredak“, bolestan je i nemoćan da sam sanira oronulu kućicu na kojoj nema krova. Betonska ploča i zidovi kuće koja se nalazi oko 100 metara vazdušne linije od platoa na kome je boćarsko igralište (zog) u tivatskom naselju Radoševići su ispucali, pa je većina prostorija u kući neupotrebljiva zbog ogromne vlage i prokišnjavanja koji su uništili gotovo sav namještaj.

Novak najveći dio vremena provodi u maloj kuhinjici gdje vlagu kako-tako savladava toplota iz peći na drva, a na stolu je gomila ljekova i pumpa za astmatičare, koji potvrđuju da je riječ o hroničnom bolesniku. Društvo mu najčešće pravi nekoliko mačaka i njegov pas, a do ljekara na preglede Novak odlazi uz pomoć jednog rođaka koji ga odvozi i dovozi automobilom.

Novak najveći dio vremena provodi u maloj kuhinjici gdje vlagu kako-tako savladava toplota iz peći na drva, a na stolu je gomila ljekova i pumpa za astmatičare, koji potvrđuju da je riječ o hroničnom bolesniku. Društvo mu najčešće pravi nekoliko mačaka i njegov pas

Objašnjava da do njegove kuće, koja se nalazi na padini iznad korita potoka Rosino, i bukvalno je zadnja u tom dijelu Tivta ispod groblja Sveti Šimun, treba probiti oko 100 metara puta da bi se njegov plac povezao sa najbližom kolskom saobraćajnicom na kraju naselja Mažina.

"Put bi trebalo da prođe preko dvije komšijske parcele da bi došao do moje zemlje, ali oni to ne dozvoljavaju. Problem jedino može riješiti Opština, koja je to i dužna da učini, jer je moja kuća legalno sagrađena, uz izdatu građevinsku dozvolu i sve ostale papire“, kazao je Krivokapić, pokazujući veću hrpu požutjelih dokumenata.

I novinar jedva došao do kuće Krivokapića

Da bi stigao do njega, novinar „Vijesti“ se morao spuštati nekoliko stotina metara niz strme livade ispod zoga u Radoševićima, a koliko je Krivokapićeva kuća zabačena najbolje potvrđuje i njegova uputa potpisniku ovih redova kako da ga nađe:

„Kad dođeš na zog u Radoševiće, pogledaj dolje i spušti se između dva šipka i onog velikog duba”.

Pogled na Krivokapićevu kuću sa platoa zoga u Radoševićima

Krivokapić naglašava i da, zbog nepristupačnog terena, do sada nije mogao učiniti ništa da dotjera neophodan građevinski materijal za sanaciju oronule kuće, a zbog toga što nema ni pješačke pristupne staze nije je mogao ni prodati Rusima koji su za nju bili zainteresovani prije par godina, u vrijeme buma tržišta nekretnina na Crnogorskom primorju.

Kankaraš: Činimo sve da što prije riješimo problem

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš kazao je „Vijestima“ da Opština čini sve što može da što prije riješi Krivokapićev problem i pomogne mu, ali i naglasio da je tek nakon prošlogodišnjeg usvajanja novog PUP-a to područje praktično prvi put pokriveno urbanističkim planovima.

"Tek se odnedavno, dakle, mogu definisati trase pristupnog puta, a dodatnu otežavajuću okolnost predstavljaju i neriješeni imovinsko-pravni odnosi na dijelu zemljišta preko kojeg bi put do imanja Krivokapića trebalo da prođe. Mi intenzivno pokušavamo da nađemo najpovoljnije i najbrže rješenje, posebno imajući u vidu i nepovoljnu konfiguraciju terena, jer ovdje praktično počinje korito potoka Rosino“, kazao je Kankaraš, dodajući da se lokalnoj upravi Krivokapić sa svojim problemom obratio “tek prije dvije-tri godine“.

"Sve varijante pokušavamo, čak smo, analizirajući zemljišne karte, našli ’višak površine’ zemljišta kod jednog od njegovih komšija, što možemo iskoristiti pri trasiranju i gradnji puta, ali ima još složenih imovinskih problema na susjednoj parceli“, kazao je Kankaraš, dodajući da je Opština angažovala i platila ljude „koji su na leđima do Krivokapićeve kuće donijeli najpotrebniji materijal za njenu sanaciju“.

"Činimo sve što možemo, ali evo i na ovom primjeru se potvrđuje da kad god krenemo da nekome pomažemo da riješi problem koji datira mnogo prije nego što je ova administracija došla na kormilo Opštine, počnu nas prozivati po novinama i ovako nam to vraćaju“, rezignirano je zaključio gradonačelnik.

Galerija

Bonus video: