Kusovac: Rano govoriti o tome koliko novca pripada Tivtu od koncesije aerodroma

"Neće Tivat sigurno ostati uskraćen za ono što mu pripada", kazao je Kusovac objašnjavajući zašto u budžetu za 2020. planiranom na iznos od 23,55 miliona eura, nema ni centa od koncesije za aerodrom Tivat
864 pregleda 1 komentar(a)
Sa okruglog stola o nacrtu budžeta Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa okruglog stola o nacrtu budžeta Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat nema preciznih podataka na osnovu kojih bi u budžetu za 2020. mogla da planira prihode po osnovu svog udjela od koncesije za ovdašnji aerodrom.

To je kazao gradonačelnika Tivta Siniše Kusova na okruglom stolu o nacrtu budžeta Tivta za narednu godinu.

"Preuranjeno je sada da se vidi koliko će Tivtu pripasti prihoda od koncesije aerodroma i najmanji će problem biti da onda kada to bude poznato i izvjesno, se uradi rebalans budžeta. Neće Tivat sigurno ostati uskraćen za ono što mu pripada", kazao je Kusovac objašnjavajući zašto u budžetu za 2020. planiranom na iznos od 23,55 miliona eura, nema ni centa od koncesije za aerodrom Tivat.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva prije tri dana završilo je pretkvalifikacioni postupak za izbor zakupca vazdušnih luka u Tivtu i Podgorici na koji je stiglo sedam ponuda fimi ili konzorcijuma iz Turske, Indije, Južne Koreje i Luksemburga.

Vlada od zakupca očekuje minimalnu avansu uplatu od 100 miliona eura, najmanje 10 odsto od godišnjih prihoda aerodroma kao varijabilnu godišnju koncesionu naknadu, te investicije od minimum 200 miliona eura.

Po aktuelnim zakonima o koncesijama i finansiranju lokalne uprave po kojima je započet proces davanja aerodroma u zakup, Vlada mora polovinu svih prihoda ostvarenih od koncesionara, ustupiti opštinama Tivat i Podgorica na čijim se teritorijama nalaze vazdušne luke.

Vlada je u nacrtu državnog budžeta za 2020. unijela, kako je to ministar finansija Darko Radunović kazao, "konzervativnu procjenu" da će državna kasa od koncesije dogodine prihodovati 70 miliona eura, što znači da bi Tivat i Podgori istovremeno od tog aranžmana morali da dobiju najmanje još po 35 miliona eura.

"Neprihvatjiv je vaš stav vezano za neplaniranje prihoda od koncesije aerodroma jer kao što svi vidimo, Vlada je već isplanirala 70 miliona po tom osnovu u državnoj kasi. Vi to ne radite jer nije tačno da ne znate koliko novca po zakonu Tivtu pripada po tom osnovu, već zato što znate da vam vaši partijski šefovi iz državne vlasti neće dati ni dinara od toga", poručio je Kusovcu, Mirko Kovačević iz Tivatske akcije.

On je lokalnu DPS-SD-HGI vlast optužio da zbog nezamjeravanja šefovima u Podgorici, toleriše katastrofalne finansijske posljedice po taj grad od loših zakona i još goreg rada državnih inspekcija, zbog čega kako je rekao, Tivat ima eksploziju nelegalne gradnje i ostaje uskraćen za milione eura od naplate komunalija.

Kovačević je kao neprihvatljiv, odbacio stav Opštine da, mimo zakonske isključive obaveze države da to radi, lokalna uprava ulaže svoj novac u prosvjetne objekte u Tivtu jer, kako je kazao, "Vlada već decenijama ništa ne ivestira u škole koje su dotrajale i u kojima više nema dovoljno prostora za tivatsku djecu".

"Ogromne prihode Tivat ostvaruje za budžet Crne Gore, a ništa nam se od toga ne vraća kroz ulaganja u objekte državne infrastrukture na našem području. I treba tako da bude kada ste vi robovi koji se ne bune protiv svojih gospodara. Da li vas je makar kao članove DPS-a, stid od ovakvog odnosa vaše državne vlastu prema Tivtu", upitao je Kovačević Kusovca i njegove saradnike.

Opštinari su kao netačne, odbacili konstatacije pojedinih učesnika javne rasprave da znatno uvećana planirana izdavajanja za socijalne pomoći, transfere institucijama i pojedincima, stipendije i slično za 2020. lokalna DPS-SD-HGI vlast smišljeno preduzima u susret redovnim lokalnim i parlamentarnim izborima naredne godine.

Kusovac je kazao da će Vlada dogodine Tivtu dati donaciju od četiri miliona eura za početak gradnje bulevara kroz grad, kao i da će država "uložiti nekoliko desetina miliona eura" u izgradnju četiri trake magistrale krz Grbalj.

Obećao je da Opština "nikome neće ostati dužna" pa će naknade "čim budu pravosnažna sudska rijšenja", za svoju uzurpiranu zemlju na Klačini dobiti i Krtoljani koji se više od godinu oko toga sude sa Opštinom.

Najavio je da će za narednu sjednicu SO pripremiti odluku o zajedničkoj izgradnji stanova za opštinare, radnike bivšeg Arsenala i Ministarstva odbrane na Lukovića barakama, te da će se "raditi i inicijativa za stanovnike na Ostrvu cvijeća".

On je tako odgovorio na prozivke da dogodine Opština planira da uloži pola miliona eura svog novca za riješavanje stambenih pitanja Roma i Egipćana iz neformalnog naselja "7.jul".

Kusovac je to odbacio, ističući da se u ovo ulaganje ide po osnovu "inicijatve strateškog partnera, kompanije Franca, "koja želi da budemo pratneri u izgradnji poslovno stambenih objekata na toj lokaciji".

Ta kompanija je prije par godina ušla u partnerstvo sa Opštinom Tivat, i u blizini "7. jula" podigla autobusku stanicu, supermarket i hotel sa 4 zvjezdice. U međuvremenu je Franca od privatnih vlasnika kupio i zemlju na kojoj se nalaze romske barake čije žitelje iz komšiluka njegovog hotela, sada o svom trošku namjerava da zbrine Opština Tivat.

Školski objekti dotrajali i mali

Okrugli sto obilježilo je i više diskusija predstavnika školske uprave i građana koji su istakli "katastrofalno loše stanje" prosvjetne infrastrukture u tom gradu i činjenicu da Ministarstvo prosvjete nije otvorilo nijednu novu osnovnu školu u Tivtu skoro 30 godina.

Postojeći objekti, kako su naveli građani, su ili dotrajali ili premali za potrebe Tivćana, a kako se čulo ni projekat koji je Opština o svom trošku izradila za rekonstrukciji i dogradnju škole u Donjoj Lastvi, ni izbliza neće riješiti problem koji sa nedostatkom prostora ima OŠ "Drago Milović".

Kako se čulo, žalosno je i da tivatska policija radi u dotrajaloj baraci staroj preko 40 godina.

Ne znaju kada će Glavočić vratiti novac Opštini

Na pitanje zašto u planu prihoda budžeta za narednu godinu nema i oko milion i po eura koje po nedavno donešenoj odluci Vrhovnog suda, Tivćanin Marko Glavočić mora da vrati Opštini koja mu je taj novac lani isplatila po ranijoj sudskoj odluci u Glavočićevu korist, Kusovac je odgovorio da su "preduzeti svi koraci da se to i naplati i blokirani su svi Glavočičevi računi".

"Ne znam kada će to biti naplaćeno i ne želimo da improvizujemo kada je u pitanju stavljanje tog prihoda u plan budžeta", istakao je on.

Bonus video: