Kusovac: Realizovaćemo sve do izbora, dajte nam vjetra u leđa

Lokalna DPS-SD-HGI vlast je do isteka trećeg kvartala potrošila je ukupno 12,08 miliona što je 53,76% od za cijelu 2019.planiranih izdataka od 21,46 miliona eura
1355 pregleda 1 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Preko tri sata odbornici opozicije „rešetali“ su danas administraciju gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) primjedbama i kritikama na račun njenog rada, a kroz finansijsku prizmu podataka iz informacije o ostvarenju budžeta Opštine za devet mjeseci, koja je bila na dnevnom redu sjednice SO Tivat.

Od 1.januara do 30.septembra u budžet Opštine slilo se 14,67 miliona eura, što je 65,31% od za cijelu 2019. godinu planiranog prihoda gradske kase koji iznosi 21,45 miliona eura.

Lokalna DPS-SD-HGI vlast je do isteka trećeg kvartala potrošila je ukupno 12,08 miliona što je 53,76% od za cijelu 2019.planiranih izdataka od 21,46 miliona eura.

„Podaci o prihodima su frizirani jer ne odgovaraju pravom stanju u kojem pravi, izvorni prihodi Opštine za devet mjeseci iznose tek oko 7,43 miliona eura, dok se ostatak prihoda odnosi na milionske neutrošene iznose novca prenešene iz budžeta za prošlu godinu, uzimanje milion i po kredita Prve banke i vraćanje oko 1,6 miliona eura od Vlade za kupljena vatrogasna vozila. Prihodi od komunalija koji nisu ni 33% od planiranih, su katastrofalni. Da li vam je jasno gdje ste doveli Tivat kada za devet mjeseci 20% ukupnih izdataka budžeta ide na plate administracije, a tek nešto malo više – 26%, za sve kapitalne izdatke.“- kazala je Darinka Kašćelan (SNP), dok je Andrija Petković (BF) lokalnoj vlasti poručio da „njeni principi prestaju tamo gdje počinje interes investitora“, te da umjesto da naplate komunalije od svih koji grade stambene i turističke objekte u gradu, vlast teret finansiranja grada prebacuje na građane kroz pojačanu naplatu poreza na imovinu.

Miomir Abović (TA) je kao „bezobrazluk“ ocijenio činjenicu da za tri kvartala nije naplaćeno ni 40% planiranog iznosa od vraćanja kredita datih fizičkim licima jer je riječ o smiješno malim iznosima rata koje vraćaju opštinski činovnici – dobitnici kontroverznih i gotovo poklonjenih stambenih kredita.

Sekretarka za finansije Rajka Jovićević (DPS) odgovorila mu je da je naplata lošija od planirane jer „imamo par bivši zaposlenih Opštine koji ne plaćaju rate za kredit jer su prezaduženi“

Jelka Mimica (DPS) pohvalila stepen realizacije kapitalnih investicija od 47% od godišnjeg plana za devet mjeseci, ističući da je to napredak u odnosu na lani i da „u suštini moramo biti zadovoljni ostvarenim jer to pokazuje jedan dobar rad i napredak“.

Sa time se slaže i gradonačelnik Kusovac koji je kritike opozicije nazvao „paušalnim ocjenama bez dokaza“ i naglasio da su kapitalne investicije ove godine za tri četvrtine bolje realizovane nego lani.

Na uporne prozivke Mirka Kovačevića (TA) da prezentira dugo obećavane podatke do kojih je došla zajednička komisija Opštine i državne Građevinske inspekcije o broju objekata koji se legalno i nelegalno grade u Tivtu, odnosno obračuna i napleate komunalija u kojima po Kovačeviču, Tivat gubi milionske iznose, Kusovac mu je kazao da „pita novinara Radio Tivta koji je o tome objavio podatake prije nekoliko mjeseci, koliko je toga bilo i što se radilo“ i dodao da je on „mislio da je to završena priča“.

Kovačević, Abović, Kašćelan i Petković obrušili su se nalokalnu vlast koja, kako su rekli, ništa nije učinila kod svojih partijskih kolega iz državne vlasti da se promijeni „katastrofalni Zakon o uništenju prostora“ iz 2017. koji je po njima, omogućio aktuelnu eksploziju gradnje u Tivtu i istovremeno izuzetno niske prihode grada od naplate komunalija.

Direktor Direkcije za investicije Bogdan Čučković (DPS) kazao je da se apsolutno ne može porediti način obračuna i naplate komunalija sa naplatom takse za izgradnju objekata na Crnogorskom primorju koja ide Regionalnom vodovodu, a iz čijih podatka o naplati je Ivan Starčević (Matica Boke) izveo zaključak da se u Tivtu za devet mjeseci počelo graditi čak 87,5 miliona eura vrijendosti novih objekata, a istovremeno je naplaćno samo 819.000 eura komunalija.

„Regionalni vodovod naplaćuje taksu na osnovu bruto, a i na osnovu neto površine objekata pri čemu mi imamo i niz olakšica i smanjenja za investitora po raznim osnovama. Njima je naknada koju naplaćuju za novi hotelski kompleks od pet zvjezdica na Plavom horizontu milionska, a mi ćemo naplatiti nula eura komunalija jer se one po odluci SO Tivat, ne plaćaju na hotele te kategorije.“- kazao je Čučković.

KAKVA JE ČIJA ZAOSTAVŠTINA

Kusovac je opoziciji poručio da „im je žao“ što će Opština u narednih nekoliko mjeseci do lokalnih izbira sagraditi tri kružna toka na magistrali, početi bulevar i što se sada realizuju investicije koje su kaskale ili odlagale godinama. On je obećao i gradnju „zatvorenog bazena u kompleksu nove sportske dvorane na Župi“ i pozvao opoziciju da ne kritikuju „onog koji radi, jer on ponekad i pogriješi radeći“.

„Treba tome dati vjetra u leđa a ne gledati ono malo, što iz objektivnih i u vrlo maloj mjeri, subjektivnih razloga, do sada nije odraženo.“- poručio je Kusovac dodajuči da će Tivćani znati na izborima cijeniti ono što je aktuelna vlast uradila.

„Vi za skoro četiri godina vlasti niste uradili 80 odsto bitnih projekata koje ste obećavali. Gdje vam je builevar, zabilaznica, servisna zona, Vatrogasni dom, parking garaža, kanalizacija u Lastvi, Lepetanima i Radovićima... Najveći vaš doprinos po kome ste ušli u istoriju Tivta je poklonjenih 5,6 miliona eura gradskog novca Porto Montenegru i tri puta riješavanje vašeg stambenog pitanja.“- odgovorio mu je Kovačević.

Bonus video: