Kusovac rentira za kuma, Nrekić prijavio više no što je zaradio

Prvi čovjek Tivta negirao da izdaje privatni smještaj, potom prijetio tužbom, pa se ipak sjetio tog posla. Njegov kolega iz Ulcinja u imovinskom kartonu naveo da je lani prihodovao 40.000 eura iako je u prethodne četiri godine imao zvanično 190 noćenja i platio 130 eura boravišne takse
7217 pregleda 5 komentar(a)
Kusovac i Nrekić, Foto: Siniša Luković/Filip Roganović
Kusovac i Nrekić, Foto: Siniša Luković/Filip Roganović
Ažurirano: 23.09.2019. 11:28h

Gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac nema upisanih nekretnina na svoje ime i neprijavljene prihode od turizma, ali ipak izdaje privatni smještaj, a prvi čovjek Ulcinja Ljoro Nrekić samo za dva mjeseca prošle godine zaradio je 40 hiljada eura od tog posla, iako je za prethodne četiri godine prijavio ukupno 190 noćenja i platio 130 eura boravišne takse.

To pokazuju podaci o ekonomiji u turizmu do kojih su “Vijesti” došle u Vladi i policiji.

Nrekić tvrdi da iznos od 40.000 eura, koliko je prijavio da zarađuje Agenciji za sprečavanje korupcije - nije tačan.

Prema istim podacima, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je od 2015. do 2019. prijavio gotovo dvije hiljade noćenja, odnosno 10 puta više nego Nrekić, i platio 1.830 eura boravišne takse.

U istom periodu, prvi čovjek Budve Marko Carević prijavio je čak oko šest hiljada noćenja i platio 5,7 hiljada eura boravišne takse.

Predsjednike Opština Kotor i Bar nema u evidenciji lica koja se bave izdavanjem privatnog smještaja.

Prema podacima “Vijesti”, Kusovac je u 2016. prijavio 217 noćenja, godinu kasnije 470, a lani svega 16. Obračunata boravišna taksa za tri godine iznosi oko 630 eura. Podaci kojima raspolažu “Vijesti” govore da se rješenje o radu, dobijeno 29. oktobra 2014. godine, vodi na njegovu suprugu Ljiljanu Kusovac.

Na pitanje kako je moguće da izdaje smještaj ako nema nekretnine, Kusovac je u telefonskom razgovoru novinaru “Vijesti” prvo rekao da to nije istina, a potom i najavio tužbu. Ipak, u odgovoru na pitanja dostavljena mejlom dan kasnije, Kusovac se sjetio da je smještaj izdavao za prijatelja.

“Nemam nekretnine na svoje ime i ne bavim se izdavanjem privatnog smještaja. Prijavljena noćenja registrovana u posljednje tri godine na moje ime, nažalost, nisu rezultat mojih poslovnih uspjeha niti uvećanja imovine moje porodice. Radi se o gestu dobre volje prema g. Nikoli Ljuljđuroviću, vjenčanom kumu mog pokojnog brata, koji ne živi u Tivtu, a moja uloga se ogledala u pomoći prilikom rentiranja predmetne nekretnine“ odgovorio je Kusovac.

Iz Agencije za sprječavanje korupcije u proteklih deset dana nijesu odgovorili da li su kontrolisali prihode od turizma Kusovca i Nrekića i da li gradonačelnik Tivta može da se bavi izdavanjem smještaja za račun drugog, a da im to ne prijavi.

Nrekić je za dva mjeseca prošle godine od turizma zaradio je 40.000 eura, odnosno po 20.000 eura u julu i u avgustu, stoji u imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Isti iznos prijavio je i godinu ranije.

Nrekić je kazao da je prošle godine renovirao kuću, pa stoga nije imao nikakvih prohoda. Tvrdi i da je netačno da je prošle godine zaradio 40 hiljada eura od turizma.

“To što sam prijavljivao prihode kod Agencije za sprečavanje korupcije ta cifra se ponavlja već nekoliko godina i nije tačna jer ja nijesam zaradio skoro nijedne godine toliko novca. Bilo je to odavno i to je šablon prijavljivanja i nije osnov za sticanje zarade od 80 hiljada eura. Znaju svi gdje živim i da nije mjesto atraktivno za turiste, odnosno za izdavanje. Volio bi da zaradim mnogo više, ali jedno je želja a drugo je realnost”, naveo je Nrekić u pisanom odgovoru “Vijestima” na pitanje kako je za dvije godine tokom sezone od turizma prihodovao 80 hiljada eura, kada je u istom periodu prijavio samo deset noćenja i platio sedam eura boravišne takse.

Podaci “Vijesti” pokazuju da je gradonačelnik Ulcinja 2015. prijavio 180 noćenja, a koje je ostvarilo 45 osoba, u porodičnoj kući u Ulici Majke Tereze, u blizini Elektrodistribucije. Tokom 2016. nije bilo prijavljenih gostiju, kao ni u sezoni 2017. ali je u vansezoni te godine Nrekić prijavio 42 noćenja.

Prošle godine prijavljena je samo jedna osoba koja je ostvarila 10 noćenja.

Nrekić je nedavno javno ustao protiv sive ekonomije na obalama Bojane gdje i sam posjeduje kolibu. Kako je kazao, niko od oko 600 vlasnika kućica na Adi nema dozvolu za izdavanje smještaja, iako u sezoni svakog dana u tim objektima boravi četiri do pet hiljada turista.

“Niko od njih nije tražio rješenje za izdavanje, a svi izdaju. Zbog toga gubimo svi, i to nije prihvatljivo. Privilegovanih nema i sivoj ekonomiji se mora stati na kraj”, rekao je tada Nrekić.

Prvi čovjek Tivta nema prijavljen stan nakon 2016.

Kusovac je krajem 2017. godine prijavio da je u skladu sa odlukom Opštine na čijem je sada čelu dobio 52.000 eura stambenog kredita koji vraća u ratama od 67 eura mjesečno.

Imao je prijavljen stan od 80 metara kvadratnih posljednji put u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2016.

Prema starim imovinskim kartonima, takođe dostupnim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, Kusovac i njegova supruga Ljiljana su 2014. godine, na primjer, bili vlasnici tri stana. On stana od 80, ona od 25, a zajedno su bili vlasnici stana od 74 metra kvadratna.

Rentiranjem se bavi i Nrekićev sin

Na Nrekića se vodi stan od 83 metra kvadratna u Podgorici i kuća sa barakama u Ulcinju od 960 kvadrata koju je naslijedio, kao i šumu od 1.400 matara kvadratnih i skoro 7.050 metara kvadratnih imanja.

Njegov sin Nikola, koji se takođe bavi izdavanjem privatnog smještaja, tokom četiri godine prijavio je nešto više od 340 noćenja i platio oko 190 eura boravišne takse. Na Nikolu Nrekića vodi se baraka na Bojani i stan u Podgorici od po 60 metara kvadratnih, a iste veličine je i baraka na ovoj rijeci koja je vlasništvo drugog sina Marka. Kao osnov sticanja u kartonu navodi se prodaja imovine.

Supruga Ljiljana Nrekić vlasnica je četvrtine livade u Baru od skoro 2.500 metara kvadratnih, koju je naslijedila.

U Evidenciji JP “Morsko dobro”, Marko Nrekić vodi se kao izvršni direktor firme “Nik&Mark“, koja gazduje kupalištem “Noki Bič” na Velikoj plaži.

Bonus video: