Kusovac tvrdi da je greškom prijavljivao tuđi stan

„Tačno je da sam 2015. prijavio i stan u kojem sam stanovao a koji nije bio u mom vlasništvu, pogrešno smatrajući da je to moja obaveza”
114 pregleda 5 komentar(a)
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.03.2018. 19:16h

Potpredsjednik Opštine Tivat i predsjednik tivatskog DPS-a Siniša Kusovac, koji je od lokalne uprave dobio povoljan kredit za stan, tvrdi da je bio bez krova nad glavom kada ga je tražio i da je ranije greškom prijavljivao da ima stan.

“Tačno je da sam 2015. u Izvještaju o prihodima i imovini, prijavio i stan u kojem sam stanovao a koji nije bio u mom vlasništvu, pogrešno smatrajući da je to moja obaveza”, objasnio je Kusovac u odgovoru na odborničko pitanje Miomira Abovića iz Tivatske akcije, saznaju “Vijesti”.

Taj odgovor će biti objavljen na sjutrašnjoj sjedici tivatskog parlamenta.

Kusovac je time odbacio tvrdnje opozicije da je od Opštine dobio kredit manipulišući dokumentacijom koju je podnio nadležnoj komisiji lokalne uprave. On je, u odgovoru na pitanje kako je dobio kredit, naveo da je „greškom“ prije nekoliko godina u imovinskom kartonu prijavio da ima stan. Odgovornost za skapanje dva čudna ugovora o zajedničkoj izgradnji, odnosno kupoprodaji stana koji sada zvanično kupuje opštinskim kreditom, a koja su sklopljena istog dana prošle godine, neposredno pred istek roka za podnošenje dokumentacije stambenoj Komisiji, Kusovac je prebacio na notara Danila Jovanovića u čijoj su kancelariji sklopljeni ti pravni poslovi.

“Predugovor o kupovini stana, koji je uslov za dodjelu kredita za rješavanje stambenog pitanja, zaključio sam pred nadležnim notarom koji garantuje zakonitost pravnog posla. Konstatovano je da predmetni stan nema nikave pravne nedostatke, pa ni onaj koji bi značio da objekat u kome se nalazi nema građevinsku dozvolu“, navodi on.

Kusovac je kredit od Opštine dobio 30. decembra jer je Komisiji priložio izjavu i uvjerenje da ni on, ni supruga Ljiljana, nemaju upisanu stambenu nekretninu u svojini ili susvojini. Predao je ugovor sklopljen dan ranije, 29.decembra, sa tivatskom firmom „Sacommerc“ o kupovini stana koji je navodno u gradnji, na parceli 669/4 KO Tivat. Stan je površine 80 kvadrata, a njegova cijena je 52 hiljade eura sa PDV-om. Taj stan se, međutim, nalazi u nelegalnoj zgradi u

Pod kuku, koja je napravljena još 2007. i višestruko je većih gabarita i spratnosti od one koja je ovdje trebalo da se gradi po građevinskoj dozvoli izdatoj tri godine ranije.

Kusovac je Komisiji priložio i „Ugovor o zajedničkoj izgradnji“ na toj parceli, a koji su takođe 29.decembra prošle godine sklopili „Samcommerc“ i vlasnik placa Branko Zarubica, a po kome tamo treba napraviti zgradu koja tu postoji već deset godina. Lider tivatskog DPS-a je kao netačne odbacio tvrdnje TA da je prije dobijanja kredita, imao stan u vlasništvu koji je prijavljivao u imovinskim kartonima, a što bi ga automatski eliminisalo kao kandidata da pod povoljnim uslovima dobije novac iz gradske kase.

Kusovac navodi da je sve „lako provjeriti“ u evidenciji Uprave za nekretnine. U evidenciji UZN međutim, na katastarskoj parceli 669/4 KO Tivat nije upisana zgrada koja je na Zarubičinom placu podignuta još 2007, već se navodi da tamo i dalje egzistira samo njegova stara porodična kuća površine 158 kvadrata.

Kusovac je ranije zbog pisanja o okolnostima pod kojima je došao do opštinskog stambenog kredita, novinaru „Vijesti“ zaprijetio tužbom.Zabrojao se, pa prijavio tri nekretnine

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, u imovinskim kartonim Kusovac je ne samo 2015. bio jedini vlasnik ili suvlasnik tri stana – od 80 i od 25 kvadrata u nelegalnoj zgradi u Pod kuku, odnosno stana od 74 kvadrata u lamelama u centru Tivta. Dva, odnosno tri stana u vlasništvu i suvlasništvu na tim adresama Kusovac kontinuirano prijavljuje u svojim imovinskim kartonima još od 2007. pa sve do 2015.

Bonus video: