Kusovca izviđaju zbog stanova i kredita

Tužilaštvo u Kotoru formiralo predmet protiv gradonačelnika Tivta i predsjednika stambene komisije Dejana Sekulića
7930 pregleda 7 komentar(a)
Tri stana naprasno nestala: Kusovac, Foto: Opština Tivat
Tri stana naprasno nestala: Kusovac, Foto: Opština Tivat

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru pokrenulo je izviđaj protiv predsjednika Opštine Tivat dr Siniše Kusovca (DPS) i odbornika te partije u lokalnoj Skupštini Dejana Sekulića, zbog sumnje da su počinili krivična djela - zloupotreba službenog položaja i nesavjesan rad u službi.

To je “Vijestima“ potvrdila portparolka ODT-a Kotor Tijana Čelanović, uz napomenu da je predmet formiran na osnovu krivične prijave koju su podnijeli građani.

“ODT na osnovu krivične prijave od 26. 9. 2019. godine formiralo je predmet protiv Kusovac Siniše i Sekulić Dejana. Isti je zadužen državnoj tužiteljki Jovanki Čizmović i trenutno se nalazi u fazi izviđaja”, saopštila je ona.

Sekulić se u prijavi našao zbog djelovanja na mjestu predsjednika Komisije za rješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i gradonačelnik i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu.

“Prikrivajući podatke o stambenom stanju, prethodne pravne poslove zaključene između dr Siniše Kusovca i Opštine Tivat, ne vršeći kontrolu podnijetih podataka, postupajući nesavjesno u službi, doveli do donošenja Odluke o dodijeli kredita za rješavanje stambenih potreba dr Siniši Kusovcu, čime je isti stekao imovinsku korist u iznosu od 52.000 eura, a za koji iznos je učinjena šteta budžetu opštine Tivat”, stoji u prijavi na osnovu koje je ODT Kotor pokenuo izviđaj protiv tivatskog gradonačelnika i predsjednika opštinske Stambene komisije za funkcionere.

Kusovac je, odlukom Komisije kojoj je predsjedavao Sekulić, krajem 2017. dobio ultrapovoljni, gotovo poklonjeni kredit od Opštine za “rješavanje stambenog pitanja”, iako na to nije imao pravo jer je njemu, kao tadašnjem rukovodiocu tivatske Ekspoziture Direkcije javnih prihoda Crne Gore, Opština Tivat već jednom riješila stambeno pitanje.

Kako su već objavile “Vijesti”, odlukom SO Tivat, Kusovcu je 18. septembra 1999. godine, po potpuno diskontovanoj cijeni, dodijeljen opštinski plac od 533 kvadrata na Seljanovu, “radi izgradnje porodične stambene zgrade u skladu sa DUP-om ‘Lastva-Seljanovo-Tivat-Gradiošnica’“, ali je on nakon nekoliko godina plac preprodao trećem licu po 16 puta većoj cijeni od one po kojoj ga je dobio.

Kusovac je potom, u prethodnih nekoliko godina, kao svoje isključivo vlasništvo ili suvlasništvo, prijavljivao tri stana u Tivtu, da bi oni potom naprasno nestali iz njegovih imovinskih kartona, bez da je sadašnji tivatski gradonačelnik prijavio njihovu prodaju i promjenu imovine u iznosu većem od 5.000 eura, što je morao učiniti po zakonu.

Sekulićeva komisija je Kusovcu, koji joj se zvanično predstavio kao beskućnik, dodijelila krajem decembra 2017. iz opštinksog budžeta stambeni kredit od 52.000 eura za “kupovinu stana u izgradnji” u Pod Kuku, u zgradi koja je, kako su “Vijesti” pisale, međutim izgrađena još 2004.godine. Kusovac je godinama ranije prijavljivao da je u njoj vlasnik dva stana.

Predviđeno je da Kusovac od 52.000 eura stambenog kredita dobijenog krajem 2017. u narednih 20 godina, u budžet Opštine vrati 14.560 eura, plaćajući mjesečnu ratu u iznosu od 60,66 eura.

Zloupotreba položaja je i prikrivanje pravih podataka

U prijavi podnesenoj ODT-u Kotor piše da su Kusovac i Sekulić, kao tadašnji potpredsjednik Opštine i predsjednik komisije, “morali biti upoznati odredbama člana 6. Odluke o rješavanju stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik opštine i druga lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu, kojima je precizno definisano da prijavljeni dr Kusovac Siniša, kao lice kojem je Opština Tivat riješila stambeno pitanje u skladu sa propisima 1999. godine, nema pravo na ponovno rješavanje stambenih potreba“.

“Dr Kusovac Siniša je prijavljivajući se na Oglas, a imajući svijest da mu je Opština Tivat riješila stambeno pitanje i ne prijavljući tu činjenicu, svjesno i sa umišljajem zloupotrebio službeni položaj jednako činjenjem, tako što se prijavio na Oglas znajući da nema pravo na ponovno rješavanje stambenog pitanja, kao i nečinjenjem, neprijavljivanjem ranijeg ugovornog odnosa sa Opštinom Tivat. Iskorišćavanje službenog položaja u okviru prijavljivanja na oglas samo po sebi, odnosno objektivno nije protivpravno, već karakter protivpravnosti dobija prije svega zbog njegove subjektivne usmjerenosti. Iskorišćavanje službenog položaja činjenjem u ovom slučaju je protivpravno jer je usmjereno na ostvarivanje protivpravne materijalne dobiti, odnosno posljedice ovakvog djelovanja, tj. sticanjem materijalne dobiti, koja je nastupila”, piše u prijavi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Vrhovni sud Crne Gore donio je 20. maja 2013. “Načelni pravni stav“ kojim se definiše da:

“Iskorišćavanje službenog položaja postaje krivično djelo kada se službeni položaj ne koristi u interesu službe, odnosno ostvarivanja ciljeva službe, već radi pribavljanja koristi sebi ili drugom, nanošenja štete ili teže povreda prava drugog, a što je zakonom propisana posledica predmetnog krivičnog djela“.

Bonus video: