Kvar na pumpi zamutio Zetu?

Ekološka inspekcija naložila Opštini Nikšić da uradi ispitivanje otpadnih voda
613 pregleda 0 komentar(a)
Zamućena Zeta iz cijevi kolektora, Foto: Privatna arhiva
Zamućena Zeta iz cijevi kolektora, Foto: Privatna arhiva

Uprava za inspekcijske poslove, Odsjek za ekološku inspekciju, reagujući po prijavi Ekološkog pokreta „Ozon“ zbog ispusta mutne vode iz nikšićkog gradskog postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda (PPOV) direktno u Zetu, uradila je inspekcijski nadzor i od osoba koja su zadužene za upravljanje postrojenjem dobili „informaciju da su imali problem sa kvarom pumpi na postrojenju, što je moglo izazvati ispuštanje manje količine nedovoljno prečišćenih otpadnih voda“.

"Naloženo je Opštini Nikšić da preko ovlašćene laboratorije izvrši ispitivanje kvaliteta otpadnih voda sa postrojenja na mjestu ispusta u kanal Zeta, i voda recipijenta uzvodno i nizvodno od ispusta postrojenja“, piše u odgovoru "Vijestima“.

Inspekcijski nadzor je obavljen 24. oktobra i kako su iz Službe za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove naveli u tom trenutku „konstatovano je da se vode ispuštaju sa postrojenja kroz ispust na desnoj obali kanala Zeta, da nijesu bile mutne i da ispust iz cijevi koja prolazi preko kanala Zeta (ispust starog postrojenja) u trenutku nadzora nije bio aktivan (nije bilo ispuštanja voda)“.

"Upravljanje postrojenjem trenutno vrši Opština Nikšić, i u toku je proces predaje na upravljanje pravnom licu Vodovod i kanalizacija. Za predmetno postrojenje od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma izdata je upotrebna dozvola. U cilju smanjivanja i sprečavanja ovakvih pojava od Opštine Nikšić kao investitora biće zatraženo da sa izvođačem radova i proizvođačem opreme preispita funkcionalnu pouzdanost pojednih komponenti opreme na postrojenju“, navodi se u odgovoru.

Gradnja postojenja trajala je preko deset godina, a do tada su otpadne vode Zetom i Moračom stizale i do Skadarskog jezera. Vrijednost radova je blizu 21 milion eura, a Opština se kreditno zadužila 14,5 milona eura, od čega su kamate oko 4,3 milona.

Bonus video: