Lacmanović: Povezanošću Interpola i hotela kršili bi se zakon i brojni akti

Lacmanović je poručio da je neophodno da predstavnici Interpola saopšte po kom pravnom osnovu to namjeravaju da ostvare
111 pregleda 4 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: Arhiva Vijesti
Radenko Lacmanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.02.2015. 13:37h

Povezanošću hotela i Interpolove baze podataka, zbog provjere gostiju koji u njima borave, kršio bi se zakon o i brojni međunarodni akti koje je Crna Gora ratifikovala, ocijenjeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Ranije je objavljeno da je nekoliko crnogorskih hotela povezano sa Interpolovom bazom podataka, u kojoj se vrše provjere svih gostiju tih turističkih zdanja, kako bi se utvrdilo da li neko od njih koristi lažna ili ukradena lična dokumenta.

Rukovodilac Nacionalnog centralnog biroa Interpola Dejan Đurović kazao je da će Interpol uskoro na identičan način imati konekciju i sa crnogorskom nacionalnom avio-kompanijom Montenegro Airlines i sa bankarskim sektorom. On je objasnio da je riječ o testnom projektu širenja Interpolovih servisa na privatni sektor, a Crna Gora je prva u svijetu koja ga je primijenila.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, Radenko Lacmanović, kazao je agenciji MINA da je samo vidio novinski članak i da nije riječ o zvaničnoj informaciji, a da bi se, ukoliko je tako, takvom praksom kršio ne samo Zakon o zaštiti ličnih podataka, već i broji međunarodni akti koje je Crna Gora ratifikovala.

Lacmanović je poručio da je neophodno da predstavnici Interpola saopšte po kom pravnom osnovu to namjeravaju da ostvare.

„Interpol bi na ovaj način obrađivao lične podatke u većem obimu nego što je to potrebno da bi se ostvarila svha za koju su namijenjeni“, ocijenio je on i dodao da takav način kontrole gostiju hotela u Crnoj Gori nije uobičajan i u skladu sa Zakonom.

„Iz teksta se vidi da je riječ o probnom projektu koji prva u svijetu Crna Gora implementira. Na ovako osjetljivom polju, kada su u pitanju ljudska prava i sama zaštita ličnih podataka, ne vjerujem da bi bilo dobro da prednjačimo“, rekao je Lacmanović.

Prema njegovim riječima, država nema mnogo iskustava u ovome i kako je rekao, vjeruje da bi neko to ranije primijenio u nekim državamama sa razvijenijom demokratskom tradicijom.

„Mnoge države, kada bi to bilo u skladu sa međunarodnim aktima i domaćim zakonodavstvom bi ranije primijenile to, jer kod njih ima znatno veći broj slučajeva da ljudi falsifikuju isprave. Nije jasan način kako bi se to radilo“, smatra Lacmanović.

On je poručio da se zbog manjeg broja ljudi, koji su potecijalno skloni situacijama zbog kojih Interpol namjerava da sprovede takvu aktivnost, ne mogu dovesti u nezgodnu situaciju drugi brojni gosti hotela.

„Zašto bi Interpol morao da zna da je Radenko Lacmanović ili neko drugi ko nikada nije imao problema sa zakonom gost hotela, koliko se zadržavao i tako stvarao sliku o mom imovnom stanju na osnovu broja noćenja i redovnosti u hotelima“, pitao je Lacmanović.

On je dodao i da je podatak da će se takva praksa sprovoditi i sa nacionalnom avio-kompanijom problematičan.

„Znamo da prilikom odlaska iz Crne Gore i povratka to radimo na graničnoj kontroli policije gdje predajemo dokumenta i gdje se može lako utvrditi autentičnost dokumenta i dobro bi bilo da se tako Interpol poveže sa bazom Uprave policije, a ne preko nacionalne avio kampanije ili drugog avio prevoznika“, poručio je Lacmanović.

On je ukazao i da je granična policija ta koja utvrđuje autentičnost ličnih isprava, pogotovo stranih državljana koji posjećuju našu državu.

„Volio bih da sačekaju da neko u državama razvijenije demokratije primijeni ove projekte pa da ih implementiramo u skladu s njihovim iskustvom, a da prije toga stvorimo pravni okvir za to“, kazao je Lacmanović.

Bonus video: