Lakićević-Đuranović: Ima li kraja nezapamćenoj medijskoj hajci

"nadležni organi će dati završnu riječ a ja ću satisfakciju za povredu časti i ugleda potražiti pred nadležnim organima u Crnoj Gori i van nje"
13808 pregleda 123 komentar(a)
Bojana Lakićević-Đuranović, Foto: Vesko Belojević
Bojana Lakićević-Đuranović, Foto: Vesko Belojević

Povodom prijave Centra za građansko obrazovanje za plagijat i tekstova u “Vijestima”, nakon mjesec dana reagovala je i vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević-Đuranović.

Reagovanje prenosimo u cjelosti, bez uredničkih i lektorskih intervencija:

“Zbog nezapamćene medijske hajke koju vječita magistarka u petnaestogodišnjem pokušaju Daliborka Uljarević i dnevni list ‘Vijesti’ vode protiv mene, zbog sumnje za zločin plagijata rada u časopisu ‘Pravni život’, želim ipak da informišem javnost da ću svoje odgovore na optužbe dati na konferenciji za novinare koju ću sazvati odmah nakon odluke nadležnih organa.

O tome kako profesor može da „plagira” rad studenta kome je bio mentor i sam učestvovao u njegovom radu ću pred nadležnim organima.

Dakle o radu, ocjenama, prosjecima, ekspertima, pisanju i nepisanju dnevnog lista "Vijesti", "otkazima svim asistentima" i svim ostalim optužbama, javnost će biti obaviještena nakon odluke nadležnih organa. Neke uvrede će naći i sudski epilog. Podsjetiću da je posljednji tekst o većini ovih tema bio baš u dnevnom listu „Vijesti” i to moj demant od 12.8.2012. na koji niko nije reagovao.

Od 9. jula 2019. do danas dnevne novine "Vijesti" su objavile 8 naslovnih strana sa mojom slikom, odnosno 11 tekstova što je satanizacija veća nego čak i u slučaju ubistva petnaestomjesečnog djeteta prošle godine u Podgorici. Kompletna javnost može da se uvjeri da jedna NVO i dnevne novine "Vijesti", iz njima poznatih razloga, u ovom slučaju, ne poštuju ni osnovna ljudska prava već ih interesuje samo moja glava, i to što prije, jer su pohitali da donesu presudu prije nadležnih ne poštujući ni pretpostavku nevinosti da "svako ko je optužen za krivično djelo smatraće se nevinim sve dok se ne dokaze njegova krivica na osnovu zakona” (Član 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima).

Dobro motivisana gospođica Uljarević vrši pritisak na sve nadležne i nenadležne organe konstantnim dopisima i potrebom da svima određuje šta i kako da rade, tako da kompletna javnost može vidjeti koliko joj ovaj projekat znači. Naš najveći ekspert za sve i svašta ima kapacitet da zamijeni Tužioca, Rektora, Dekanku, Predsjednika suda časti, Premijera, ministre, policiju, učeći ih njihovom poslu i vršeći svakodnevni pritisak kao da je u pitanju terorizam, ratni zločin, ubistvo.

Nezapamćena hajka kulminira gospođicinim insistiranjem da budem praćena pa u cilju toga šalje dopise Tužilaštvu, Vladi i policiji da se utvrdi moje kretanje. Predlažem da gđica Uljarević formira koordinaciono tijelo sa njom na čelu gdje bi osim navedenih institucija uključila i ANB i Vojsku Crne Gore, mozda i helikoptere, i na taj način efikasno i u svakom momentu imala moju lokaciju.

Čisto istine radi, odnosno ispravnog informisanja javnosti koja je u ovom slučaju do granica neukusa bombardovana gomilom neprovjerenih informacija, laži, insinuacija i poluistina, reći ću da sam dobila jedan jedini poziv od Tužilaštva i na isti se postupilo u skladu sa zakonom tako da ne znam „zašto su se danima raspitivali gdje sam”. Od 19.jula do danas nisam dobila više nijedan poziv. U Crnoj Gori sam, dostupna na telefon, email, poštansku adresu i na poziv tužioca ću se odazvati kao građanka koja uvijek poštuje zakone ove države.

Ali, ako gđica Uljarević smatra za neophodno, može me i ona pozvati preko dnevnih novina „Vijesti” jer, evo, imamo gotovo dnevne izvještaje o situaciji uz maksimalno poštovanje pretpostavke nevinosti.

Mada, možda bi to bilo suvišno jer su gđica Uljarević i "Vijesti" svakako već presudili, našli mi zamjenu za ispite i predavanja, tražili razrješenja iz radnih grupa, objavili bojazan za dobrobit studenata i sve ostalo ne poštujući nijednu instituciju u Crnoj Gori, ali zato konstantno vršeći pritisak na sve. Ovo najbolje pokazuje stepen mržnje, satanizaciju i javni mobing nada mnom. I na kraju, istine radi da kažem da od 2013. godine, kada sam izabrana u zvanje docenta pa do danas, nije bilo nijednog prigovora na moj rad, ispitni proces, ni na Vijeću ni na drugin organima Fakulteta pa začuđuje navodni "bijes" studenata kako su "Vijesti" objavile tražeći mi čak i zamjenu.

Ponavljam, ne pamtim da je neki pravosnažno osuđeni ubica, narko diler, silovatelj, a da ne pominjem manja krivična djela i prekršaje doživio ovakav neljudski tretmanu u bilo kom crnogorskom mediju.

U svakom slučaju, nadležni organi će dati završnu riječ a ja ću satisfakciju za povredu časti i ugleda potražiti pred nadležnim organima u Crnoj Gori i van nje", navodi se u reagovanju Lakićević-Đuranović.

Bonus video: