Lakićević Đuranović: Student jasno kazao da su uticali na njega

Reagujući na tekst objavljen u “Vijestima”, ona je saopštila da je Drinčić jasno i glasno dva puta ponovio da su sva tri člana Komisije Pravnog fakulteta uticala na njega da promijeni svoj stav o koautorstvu
9944 pregleda 30 komentar(a)
Tvrdi da je Komisija postupala nezakonito: Lakićević- Đuranović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Tvrdi da je Komisija postupala nezakonito: Lakićević- Đuranović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Profesorica Bojana Lakićević-Đuranović tvrdi da je netačno prenesena izjava studenta Đorđija Drinčića, svjedoka u postupku koji se vodi protiv nje zbog plagijata, da niko od članova komisije Pravnog fakulteta nije uticao na njega da promijeni stav.

Reagujući na tekst objavljen u “Vijestima”, ona je saopštila da je Drinčić jasno i glasno dva puta ponovio da su sva tri člana Komisije Pravnog fakulteta uticala na njega da promijeni svoj stav o koautorstvu.

Demanti Lakićević-Đuranović prenosimo u cjelosti:

“U dijelu teksta koji glasi ‘Nijedan od članova komisije nije uticao da promijenim svoj stav’ novinar Vijesti koji je pratio suđenje jedini je od novinara iz svih crnogorskih medijskih kuća apsolutno neistinito, tendenciozno i neprofesionalno prenio baš ovu informaciju. Stoga sam dužna da iznesem u javnost istinu. Nije tačno da je student Drinčić navedeno izjavio na suđenju, već je jasno i glasno dva puta ponovio da su sva tri člana Komisije Pravnog fakulteta uticala na njega da promijeni svoj stav o koautorstvu (o čemu svjedoče i izvještaji ostalih medija).

Takođe, Drinčić je kod tužioca izjavio: ‘Kad sam davao izjavu pred Komisijom Pravnog fakulteta, meni je predočeno od strane Komisije da koautorstvo predstavlja aktivnu saradnju, pa sam ja tada zaključio da te saradnje nije bilo i izmijenio svoj stav’.

O ovakvom nezakonitom postupanju Komisije Pravnog fakulteta (koja, umjesto uzimanja izjave od studenta, podučava istog šta da kaže i utiče na to da promijeni svoje dotadašnje izjave — što je, u najmanju ruku, nevjerovatna zloupoteba položaja) Vijesti ne pišu nijedno slovo, već neistinitim izvještavanjem sa suđenja pokušavaju da prikriju istinu. Ovaj slučaj je samo jedna od ilustracija ukupnog neprofesionalnog izvještavanja Vijesti o radu ove komisije uopšte.

Kako je ponovo potvrdio na suđenju student Drinčić, svojevoljno je i bez prisile poslao mejl Uredništvu Kopaoničke škole prava, koji glasi: ‘Sticajem okolnosti, usljed poslovnog angažmana i velikog broja poslovnih obaveza u posljednjih sedam mjeseci, tek sam nedavno uočio da je moje ime kao koautora gore navedenog djela izostavljeno, što je rezultat greške učinjene prilikom slanja priloga i potrebnih podataka za štampu. Stoga, molim Vas da mi izdate potvrdu o mom koautorstvu, tj. da je rad koautorski’. Ovo govori o zavjeri protiv mene, a o kojoj ću javnost upoznati detaljnije.

Interesantno je i da je u toku dana kada je održano suđenje bio objavljen korektan tekst na portalu Vijesti, koji je više puta ažuriran, pa se posljednja verzija znatno razlikovala od prve u bitnim stavkama.

Neprofesionalno izvještavanje novinara Vijesti sa suđenja najbolja je potvrda namjere da se medijski satanizujem neobjektivnim i neistinitim izvještavanjem, to jest plasiranjem samo onog što mi šteti, pa i po cijenu kršenja Etičkog kodeksa novinara da javnost informiše tačno, objektivno i potpuno”.

Bonus video: