Legalizacija divljih zgrada u Budvi: Opet čine ustupke Restisu

Nelegalno izgrađene zgrade zakupca Sveca su na spisku privremenih objekata
58 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2014. 20:42h

Na spisku od gotovo 500 privremenih objekata koji će biti postavljeni duž šetališta i ostalim atraktivnim zonama Budve ovog ljeta, među kosicima hrane, rashladnim vitrinama i ugostiteljskim terasama našle su se i dvije nelegalne kamene poslovne zgrade zakupca Svetog Stefana, kontroverzno postrojenje za deslinazaciju morske vode na rtu Zavala, ali i kapela nadomaka manastira Praskvica.

Izmjene i dopune plana privremenih objekata, koji će se naći pred odbornicima 17. aprila, predviđaju petu godinu zaredom divlje građevine, zakupca grada hotela „Sveti Stefan“.

Njih je kompanija „Adriatic propertis“ i grčka Restis grupa, uz amin Vlade, bez planskog dokumenta podigla u maslinjaku naspram popularnog Sveca.

Tamo zakupac, čije poslove vodi Petros Statis, planira da ima poslovne kancelarije, magacin za opremu službe održavanja, perionicu veša i centralnu tehnološku kuhinju...

Zakupac “Adriatic properties”, i investitor, grčka “Restis grupa”, uslovili su otvaranje Svetog Stefana izgradnjom tih zgrada.

Opozicioni SNP je svih prethodnih godina uzalud tražio da se izbrišu iz spiska privremenih objekata od betona i kamena izgrađena zgrade i tražio podnošenje krivičnih prijava.

Zakupac “Adriatic properties”, i investitor, grčka “Restis grupa”, uslovili su otvaranje Svetog Stefana izgradnjom tih zgrada.

Da se betonske građevine tretiraju kao konzervatori za sladoled ili ulične tezge, potvrđuje i postrojenje za desalinizaciju morske vode, koje se takođe šestu godinu zaredom kao privremeni objekat nalazi uvijek u planu.

Stari grad kao velika kafana

Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj poklekao je pod pritiskom jakog ugostiteljskog lobija, pa je i ovogodišnjim planom dozvolilo da se oko zidina staroga grada postavi čaka 18 ugostiteljskih terasa, od kojih su šest otvoreni šankovi.

Iako je još prošle godine bilo saopšteno da će ovoga ljeta broj šankova biti smanjen na tri, a ostale ugostiteljske terase, kada je riječ o njihovoj površini, redukovane i strogo kontrolisane, ipak je planom dozvoljeno da se zadrži isti broj terasa i šankova.

Unutar zidina Staroga grada dozvoljeno je 14 ugostiteljskih terasa. Predstavnici Mjesne zajednice Stari grad u više navrata su upozoravali da se Stari grad tokom ljeta pretvara u jednu veliku kafanu.

Bonus video: