Legalizaciju bespravnih objekata traži tek 10 odsto građana

Lokalni sekretarijati za urbanizam zaveli su manje od 10.000 zahtjeva, dok je, prema ranijoj procjeni Ministarstva održivog razvoja u Crnoj Gori oko 100 hiljada nelegalnih objekata
163 pregleda 72 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.07.2018. 18:51h

Opštinskim službama pristigao je do sada mali broj zahtjeva za legalizaciju neformalnih objekata u odnosu na broj procijenjenih nelegalnih građevina, iako je ostalo nedjelju dana do krajnjeg roka - 15. jul.

Lokalni sekretarijati za urbanizam zaveli su manje od 10.000 zahtjeva, dok je, prema ranijoj procjeni Ministarstva održivog razvoja u Crnoj Gori oko 100 hiljada nelegalnih objekata. Zvanični podatak Uprave za nekretnine je oko 40 hiljada nelegalnih objekata.

U Ulcinju je do sada predato nešto više od 500 zahtjeva, dok je procijenjeno da samo u Štoju (ulcinjskom naselju) ima oko pet hiljada bespravnih objekata.

U Podgorici je do srijede stiglo oko 1.600 zahtjeva, dok je prema zvaničnim podacima Uprave za nekretnine oko 15.000 u Podgorici.

Samo u Nacionalnom parku (NP) “Durmitor” je procijenjeno oko 3.500 nelegalnih objekata, dok je na Žabljaku do četvrtka podneseno samo 150 prijava. U Baru je zahtjeve predalo oko 2.100 stanovnika, a procjenjuje se da u toj opštini postoji više od pet hiljada nelegalnih objekata. U Budvi je podnijeto preko 900 zahtjeva, a procjenjuje se da ih ima još hiljadu.

Izmjenama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koje je Skupština usvojila u četvrtak, predviđeno je da građani samo zahtjevom za legalizaciju objekta mogu ući u cijeli proces, dok ostalu dokumentaciju, prije svega geodetski elaborat, moraju predati 90 dana od podnošenja prijave.

To rješenje je amandmanom poslanika DPS unijeto u zakon, nakon što je nastala konfuzija zbog spornog geodetskog elaborata koji mora biti ovjeren u nadležnom katastru i čini važan dio dokumentacije. U njemu se moraju naći gabariti bespravnog objekta i imanja na kojem se nalazi, kako bi se isti upisali u katastra. Zbog nedovoljnih radnih kapaciteta i sve većeg broja pristiglih prijava, katastri veoma sporo obrađuju geodetske elaborate, zbog čega opštine građane vraćaju zbog nepotpune dokumentacije.

“S obzirom na činjenicu da je došlo do zastoja u Katastru zbog velikog broja zahtjeva za ovjeru elaborata i zahtjeva za upis objekata jer su građani čekali posljednji trenutak za prijavu, bespravnim graditeljima koji urade elaborat izvedenog stanja se omogućava da predaju zahtjev za legalizaciju u zakonom predviđenom roku, te naknadno dostave nedostajuću dokumentaciju”, saopšteno je iz MORT-a, na čijem čelu je Pavle Radulović.

Primjena tog propisa pokazala je nedostatke državnih i gradskih kapaciteta koji se ogledaju u neblagovremenoj sinhronizaciji propisa sa zakonom, ali i u radu državnih i gradskih službi. Prihvatanje amndmana DPS-a je svojevrsno priznanje da je u sistemu bilo nedostataka, koji su ovakvim rješenjem otklonjeni, iako zvanično iz Ministarstva nijesu željeli da priznaju nedostatke zakona. Oni su u zvaničnim istupima za nastali haos krivili predizborna obećanja opozicije i sve brojnije odluke građana da u poslednjem trenutku legalizuju objekte.

Kako se bliži 15. jul, krajnji rok za podnošenje zahtjeva, sve više građana se odlučuje da legalizuje neformalne objekte, zbog čega su gradske i državne službe, ali i geodetske agencije zatrpane zahtjevima.

U geodetskim agencijama, koje izrađuju traženi elaborat, smatraju da rok za podnošenje zahtjeva mora biti produžen, jer je samo usklađivanje zakona trajalo do pet mjeseci, a legalizacija ni četiri.

Građani mjere šta je povoljnije - legalizacija ili sud?

Mnogi građani podgoričkih nelegalnih naselja ne žele da uđu u legalizaciju objekata zbog velikih dažbina, koje ih, tvrde, više koštaju nego izgradnja kuće i dovođenje infrastrukture, dok neki još čekaju da opštine donesu cjenovnike legalizacije. Mnoge opštine, kao što je Budva, još nijesu donijele ili verifikovale odluku o cijenama komunalija za kvadata bespravne gradnje, što je osnovni uslov da se rješenje donose.

Opštinskim službama je problem što pored te odluke još nemaju prostorni plan prema kojem treba da postupaju i obrađuju zahtjeve građana.

Bonus video: