Lekić: Pljevlja moraju da imaju fakultet

Lekić kaže da bi bilo logično da u Pljevljima bude otvoren rudarsko-geološki, šumarski, fakultet za drvopreradu ili poljoprivredni
420 pregleda 6 komentar(a)
Pljevlja Akademski centar, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja Akademski centar, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.08.2017. 18:12h

Predsjednik Opštinskog odbora Nove u Pljevljima Milan Lekić kazao je da će ta partija pokrenuti inicijativu za otvaranje fakulteta u Pljevljima.

Lekić kaže da bi bilo logično da u Pljevljima bude otvoren rudarsko-geološki, šumarski, fakultet za drvopreradu ili poljoprivredni fakultet.

"Prošle godine zatvoreno je odjeljenje Mašinskog fakulteta u Pljevljima. Naravno, iz vlade ni sa Univerziteta Crne Gore nije se čula nijedna riječ osude. Svi su ćutali. Zatvaranjem Mašinskog fakulteta u Pljevljima namjerno je data prilika nekim privatnim nazovi fakultetima iz Bosne i Hercegovine da u kući iza Tulbeta "prosvećuju" pljevaljsku mladež koja zbog materijalnih mogućnosti nije mogla otići na fakultet u neki od univerzitetskih centara. To je tužna slika tužne pljevaljske stvarnosti. Ističemo da je Mašinski fakultet u Pljevljima bio jedini fakultet u Crnoj Gori koji je u potpunosti finansirala lokalna uprava, a ne Univerzitet, što bi bilo sasvim logično", istakao je Lekić.

U Pljevljima je do prošle godine, radilo istureno odjeljeje Mašinskog fakulteta iz Podgorice.

Predjednik Opštine Mirko Đačić ranije je kazao da su se odlučili da zatvore fakultet jer dalje fnkcionisanje akademskih studija nije bilo isplativo zbog velikih troškova koje je imala lokalna uprava.

Mašinski fakultet je lokalnoj upravi, tvrdi on, godišnje ispostavljao fakturu na iznos od oko 110.000 eura, za izvođenje nastave u Pljevljima plus troškovi smještaja i ishrane profesora, održavanje prostorija i opreme.

Prvi čovjek grada smatra da lokalna uprava nije napravila loš potez kada je zatvorila istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta.

"Nemam grižu savjesti niti smatram to kao loš potez što je prestala nastava u Akademskom centru. Vidjelo se da je to jedna aktivnost koja nije bila finansijski održiva“, rekao je Đačić.

Opština Pljevlja i ove godine stipendira studente koji su nakon zatvaranja fakulteta u Pljevljima školovanje nastavili u Podgorici.

Pravo na korišćenje stipendija u iznosu od 150 eura ima šest studenata na smjeru mehanička obrada drveta.

Studijski program Mašinskog fakulteta u Pljevljima, započeo je sa radom školske 2008/2009. dok je na čelu Opštine bio Filip Vuković.

Od 177 studenata koliko ih je ukupno upisano od osnivanja Mašinskog fakulteta u Pljevljima 2008, njih svega deset završilo je studije prije zatvaranja, a prošle godine njih još petoro. Pljevlja su jedina opština u Crnoj Gori koja je sama snosila troškove finansiranja studenata koji visokoškolsko obrazovanje stiču u svom gradu.

U opremanje Akademskog centra koji je vlasništvo Vojske Crne Gore, Opština je, za vrijeme kada je na njenom čelu bio Vuković, uložila preko milion i po eura.

Đačić je kazao da će se Opština obratiti Ministarstvu finansija da se zgrada prenese u vlasništvo Opštine Pljevlja i smatra da će Ministarstvo udovoljiti njihovom zahtjevu. Trenutno je u ovoj zgradi smještena opštinska služba za investicije i razvoj i niža muzička škola.

Bonus video: