LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar osudili zatvaranje Medojevića

"LGBTIQ zajednica, kao jedna od najviše diskriminisanih i marginalizovanih grupa u našem društvu je itekako svjesna koliki značaj imaju ljudska prava i slobode u procesu napretka jedne države, što se preslikava u kontinuiranu borbu za jednakost i dostojanstven život"
81 pregleda 4 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.12.2018. 12:09h

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar osudile se hapšenje i zatvaranja poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i i najavu pritvaranja poslanika Milana Kneževića.

"Ukazujemo na opasan presedan koji ovakvo kršenje ljudskih prava i sloboda predstavlja. U demokratskim društvima, predstavnici naroda moraju da uživaju pravo i slobodu da nesmetano iznesu sve ono što je od opšteg i društvenog interesa, bez straha od protivpravnih sankcija ove vrste. Podsjećamo da su neki od najvažnijih pravnih procesa u demokratskim društvima započeti upravo tako što su predstavnici naroda u zemljama kao što su Australija, Njemačka, Španija... iznijeli određene činjenice u javnost iz poslaničkih klupa. Imajući ovo na umu, kao i činjenicu da je hapšenje poslanika Medojevića direktno kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava i sloboda, želimo da apelujemo na nadležne institucije da ponište ovu odluku i ponovo uspostave vladavinu prava i pravni poredak", navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres i John M. Barac iz LGBTIQ Socijalni Centar.

Dodaju da je gušenje javne riječi i slobodnog izražavanja put koji vodi ka narušavanju i podrivanju demokatskih principa i vrijednosti na kojima Crna Gora danas počiva.

"LGBTIQ zajednica, kao jedna od najviše diskriminisanih i marginalizovanih grupa u našem društvu je itekako svjesna koliki značaj imaju ljudska prava i slobode u procesu napretka jedne države, što se preslikava u kontinuiranu borbu za jednakost i dostojanstven život. Svjesni svega navedenog, kao i ozbiljnosti cjelokupne situacije i njenog uticaja na demokratske procese u Crnoj Gori, pridružujemo se građanima, predstavnicima civilnog sektora i slobodnim intelektualcima u osudi hapšenja poslanika Medojevića zbog izgovorene riječi. Još jednom apelujemo na nadležne institucije da ga što prije oslobode i ponište odluku o hapšenju, kako bi demokratija u Crnoj Gori bila očuvana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: