LGBT Forum Progres: Milivojević neće učestvovati na litiji

U cilju dijaloga i mira, srečavanja nasilja i provokacija, ma koje vrste, Milivojević je odustao od odlaska
9 komentar(a)
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Parada Ponosa Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2013. 19:13h

“LGBT Forum Progres” ostvario je danas početni kontakt sa pojedinim sveštenicima Mitropolije Crnogorsko - primorske.

"Izražavamo puno zadovoljstvo činjenicom da se kontakt desio i da će se razgovori nastaviti naredne sedmice.

LGBT Forum Progres” u svim svojim dosadašnjim zvaničnim istupima iskazao je puno poštovanje prema Pravoslavnoj crkvi i prema vjerskim autoritetima koji su ovlašćeni da u njeno ime govore", saopšteno je "Progresa".

Iz NVO su saopštili da nemaju pretenziju da se na bilo koji način miješaju u unutrašnja pitanja bilo koje vjerske organizacije.

"Snažno podržavamo univerzalnost i nedjeljivost svih ljudskih prava, uključujući i pravo na vjeru. Takođe, pravo na slobodu okupljanja mora biti omogućeno svima, jednako LGBT zajednici, kao i Pravoslavnoj crkvi", navodi se u saopštenju.

U cilju dijaloga i mira, srečavanja nasilja i provokacija, ma koje vrste, Milivojević je odustao od odlaska

Izvršni direktor LGBT Forum Progres Stevan Milivojević je iskazao namjeru i želju da prisustvuje vjerskom obredu i učestvuje u litiji.

"Dobili smo uvjerenje da u slučaju njegovog prisustva niko od sveštenika do samog Mitropolita ga neće uvrijediti, prema njemu imati drugačiji tretman od ostalih građana i da će biti dobro došao na tom skupu. Međutim, procejna je da će se na litiji okupiti oko tri hiljade vjernika i da Mitropilija ne može kontrolisati i odgovarati za ponašanje svakog učesnika litije koji bi prisustvo Milivojevića mogli shvatili kao provokaciju.

U cilju dijaloga i mira, srečavanja nasilja i provokacija, ma koje vrste, Milivojević je odustao od odlaska", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: