LGBT Forum Progres: Nadležni da riješe napade bez daljeg odlaganja - Vijesti.me
ljudska prava

LGBT Forum Progres: Nadležni da riješe napade bez daljeg odlaganja

“Ukoliko se napredak ne dogodi u dogledno vrijeme prvo ćemo odustati od zaključenog sporazuma o saradnji"

LGBT Forum Progres pozvao je Upravu policije da, bez odlaganja, razriješi napade na izvršnog direktora te organizacije i LGBTIQ Socijalni centar, kao i da razmotri mogućnost javnog raspisivanja nagrade za prikupljanje potrebnih informacija za rasvjetljavanje tih događaja.

Iz te organizacije su kazali da je, u danas objavljenom izvještaju Komesara za ljudska prava Savjeta Evrope (SE) Nilsa Muižnieksa o njegovoj posjeti Crnoj Gori od 17. do 20. marta, generalno prepoznat i pozdravljen napredak Crne Gore u oblasti LGBT prava, ali i iskazana zabrinutost za neadekvatno procesuiranje nasilja.

LGBT Forum Progres pozvao je još jednom Upravu policije i državno tužilaštvo da. bez daljeg odlaganja. razriješe 21 napad na LGBTIQ Socijalni centar i pet napada na izvršnog direktora LGBT Foruma Progres, uključujući i dva prebijanja.

“Pozivamo Upravu policije da razmotri mogućnost javnog raspisivanja nagrade za prikupljanje potrebnih obavještenja u cilju efikasnijeg obavljanja policijskih poslova i rasvjetljavanja svih ovih napada”, kaže se u saopštenju.

Ta organizacija, kako je saopšteno, već mjesecima proziva i očekuje napredak.

“Ukoliko se on ne dogodi u dogledno vrijeme prvo ćemo odustati od zaključenog sporazuma o saradnji, potpisanog prije više od tri godine, između Uprave policije i LGBT Foruma Progres a potom, kako smo i najavili, zamrznuti svoj dalji rad”, navodi se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres pdosjećaju da je svojevremeno saradnja između između policije i LGBT zajednice prepoznata, u međunarodnoj i regionalnoj zajednici, kao pozitivan i referentan model i primjer dobre prakse.

Iz te organizacije navode da je Muižnieks u izvještaju pozvao vlasti da unaprijede svijest javnosti o LGBT pravima, posebno da unaprijede obrazovanje u školama i potpunu bezbjednost i poštovanje ljudskih prava LGBT osoba.

“Svi slučajevi nasilja prema LGBT osobama, prema navodima iz izvještaja, moraju biti adekvatno i blagovremeno istraženi, procesuirani i sankcionisani”, dodaje se u saopštenju.

Komesar je, kako su rekli iz LGBT Foruma Progres, naveo da je posebno zabrinut zbog činjenice da su nasilni napadi na LGBT osobe uglavnom kvalifikovani kao prekršaji, uprkos očiglednim dokazima o postojanju ozbiljnijih krivičnih djela, uključujući i zločin iz mržnje.

“Pojačano nasilje tokom prajd događaja pokazuje da homofobija ostaje ozbiljan problem u zemlji i vlasti se njome moraju efikasno nositi kroz djelotvorno procesuiranje i sankionisanje svih krivičnih djela počinjenih protiv LGBT osoba”, kaže se u saopštenju.

Komesar je, dodaje se, posebno notirao da je Crna Gora učestvovala u LGBT projektu Se, što je bilo u funkciji efikasne borbe protiv diskriminacije.

“Tokom boravka u Crnoj Gori Komesar za ljudska prava SE je posjetio LGBTIQ Socijlani Centar i LGBT Sklonište”, rekli su iz LGBT Foruma Progres.