LGBT Forum Progres: Otkazuju nam organizovani prevoz

"Reakcije dijela lokalne javnosti u Budvi i pojedinih političkih struktura, među kojima ima i odbornika i poslanika iz demokratskog bloka, su nekorektna i nedobronamjerna"
58 pregleda 422 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 19:24h

LGBT Forum Progres je saopštio da se susreo sa ozbiljnim opstrukcijama u završnim radnjama organizacije Parade ponosa, i da je najveći problem što su prevoznici otkazali organizovani prevoz iz Podgorice.

"Reakcije dijela lokalne javnosti u Budvi i pojedinih političkih struktura, među kojima ima i odbornika i poslanika iz demokratskog bloka, su nekorektna i nedobronamjerna i ne doprinose socijalnoj inkluziji već podstiču na nasilje i promociju društva s građanima drugog ili nižeg reda", saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Oni kažu da agencija GlobeTravel satima pokušava da pronađe alternativne prevoznike, ali da prevoznici odbijaju da to urade dijelom zbog straha da će vozila stradati uslijed napada na povorku i saobraćajni konvoj.

"Osoblje ove agencije pri kontaktiranju prevoznika susrelo sa ismijevanjem i neprimjerenim komentarima pošto je saopštena i objašnjenja svrha potrebe", tvrde iz te NVO.

Osoblje LGBT Foruma Progres tvrdi i da je neposredno kontaktiralo desetak prevoznika, ali da su naišli na sličnu reakciju, i da nisu pomogle garancije da će policija pružiti svu zaštitu.

U LGBT Forumu Progres kažu da su posvećeni rješavanju ovih problema, a da su u kontaktu sa policijom dobili uvjerenja da će svi policajci biti posvećeni zaštiti učesnika parade, i da nema informacija da će doći do narušavanja javnog reda i mira.

Budva osvanula oblijepljena čituljama

Uoči održavanja gej parade u Budvi, osvanule su čitulje sa imenom predsjednika LGBT Forum progres, Zdravka Cimbaljevića.

Nepoznate osobe izlijepile su čitulje u više djelova grada, ali su one kasnije uklonjene.

Jutros je u gradu organizovano potpisivanje peticije protiv održavanja Parade, a prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", već ima oko 2.000 potpisa. Peticija će danas biti predata predsjedniku budvanske Opštine Lazaru Rađenoviću. Potpisivanje peticije je i danas u toku na brojnim terasama restorana, kafića, ali i na pojedinim plažama. Pojedini građani naveli su da su protiv najavljenog okupljanja u Budvi u špicu turističke sezone, jer bi eventualni nemili događaji mogli negativno uticati na njen ishod.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima, a slično su najavili i za večeras.

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori biće održana sjutra u podne ispred zidina starog grada Budve u organizaciji LGBT Foruma Progres. Uoči održavanja Parade, u više djelova grada, osvanule su čitulje sa imenom predsjednika Foruma Zdravka Cimbaljevića.

Dio čitulje zamagljen zbog krajnje degutantnog sadržaja

Odbornici budvanskog Demokratskog fronta, SNP-a i vladajuće koalicije uputili su zahtjev da se večeras održi vanredna sjednica Skupštine Opštine povodom najavljene Parade ponosa.

Predsjednik kluba odbornika DF u Skupštini Opštine Budva, Lucija Đurašković, kazala je opozicija saglasna u tom zahtjevu.

Sjednica, međutim, ne može biti održana, jer su za njeno zakazivanje poslovnikom predviđena tri dana.

Sjutrašnja Parada ponosa trebalo bi da traje oko sat, a njeni učesnici će preći oko tri kilometra, koliko je duga pomenuta maršruta.

Za bezbjednost učesnika manifestacije Uprava policije je angažovala oko 400 policajaca, a cijeli događaj će biti sniman i policijskim kamerama.

Za bezbjednost učesnika manifestacije Uprava policije je angažovala oko 400 policajaca

Protest navijača Partizana

Nezadovoljstvo održavanjem prve gej parade u Crnoj Gori, upravo u Budvi, prvi su iskazali navijači fudbalskog kluba Partizan, koji su oštro osudili taj događaj.

Navijači, njih 1000, članovi NVO Udruženje prijatelja i navijača JSD "Partizan”, uputili su energičan protest zbog najavljenog sjutrašnjeg održavanja gej parade u Budvi.

“Energično se protivimo i osuđujemo ovaj devijatni i izopačeni skup. Sa žaljenjem konstatujemo da se na ovaj način baca mrlja na naš grad i sve porodične vrijednosti i tradiciju koju smo baštinili vjekovima. Budva, kao metropola turizma ne zaslužuje da u jeku turističke sezone bude domaćin i suorganizator ovakve nakradne manifestacije. Cilj našeg udruzenja je promovisanje zdravog, normalnog života sportskog i viteškog duha kao i usmjeravanje djece tradicionalnim vrjednostima porodice, tako da izopačeni naumi homo - brakova kao i usvajanje djece po nasem dubokom ubjeđenju, prestavljaju bolesne ideje nastranih stvorenja”, poručuju navijači, koji su kasno sinoć imali sastanak.

Galerija

Bonus video: