LGBT Forum progres poklonio knjige gradskoj biblioteci u Nikšiću

Iz te NVO su podsjetili da je februara 2011. godine, Nikšićanin Zdravko Cimbaljević (1983), osnivač i tadašnji direktor LGBT Foruma Progres, javno saopštio svoju seksualnu orjentaciju, i postao prvi javno deklarisani gej u Crnoj Gori
51 pregleda 1 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Zdravko Cimbaljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2015. 12:18h

Nevladina organizacija (NVO) LGBT Forum Progres, u sklopu obilježavanja četiri godine vidljivosti crnogorske LGBT zajednice, poklonila je knjige iz oblasti prava seksualne orjentacije i rodnog identiteta gradskoj biblioteci u Nikšiću i studijskom programu Psihologija na Filozofskom fakultetu.

Iz te NVO su podsjetili da je februara 2011. godine, Nikšićanin Zdravko Cimbaljević (1983), osnivač i tadašnji direktor LGBT Foruma Progres, javno saopštio svoju seksualnu orjentaciju, i postao prvi javno deklarisani gej u Crnoj Gori.

"Njegov postupak, iako praćen teškim i bolnim pritiscima, dramatičnim porodičnim prilikama, ekstremnim distanciranjem i nasiljem, pokrenuo je istinski mentalitetski zaokret i pravu revoluciju u politici i praksi ljudskih prava u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju Foruma Progres.

Cimbaljević je, kako se dodaje, imao ključni doprinos da su ljudska prava LGBT osoba danas prioriteti crnogorske političke agende.

Bonus video: