Lidija Mijović zarađuje u tajnoj službi, a radi u carini

Mijović od 1. marta prošle godine radi u Upravi carina, a platu i dalje prima u ANB-u. Pored zarade iz ANB-a, Mijović je zadržala i službeni automobil tajne službe
518 pregleda 0 komentar(a)
Lidija Mijović, Foto: Boris Pejović
Lidija Mijović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.07.2013. 16:04h

Lidija Mijović, službenica Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), više od godinu dana radi i vrlo je uticajna u Upravi carina, a platu dobija u tajnoj službi.

Mijović, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u Upravi carina nema zvanično određeno radno mjesto. Ona obavlja poslove koje poželi, od onih koji su u direktnoj nadležnosti direktora Vladana Jokovića, do odnosa sa javnošću, kazalo je “Vijestima” nezvanično više sagovornika iz Uprave carina.

Iz Uprave carina, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, “Vijestima” nije odgovoreno koje radno mjesto u toj instituciji pokriva Mijović i da li ima i platu u Upravi carina, pored novca koji dobija u tajnoj službi.

Nekadašnja šefica Sektora za međunarodnu saradnju u ANB-u, otišla je sa te funkcije posljednjeg mjeseca 2011. godine, u paketu sa tadašnjim direktorom tajne službe Vladanom Jokovićem.

Joković je podnio ostavku nakon izbijanja afere “Listing”, objavljivanja spiska telefonskih poziva odbjeglog narkobosa Darka Šarića, na kome su se našla i imena tadašnjeg premijera Igora Lukšića i tadašnjeg šefa diplomatije Milana Roćena. Afera još nije razjašnjena, a tužilaštvo je saopštilo da je utvrđeno da je listing sačinjen u Upravi policije. Tužilaštvo je tada saopštilo da je neko umetnuo imena i brojeve telefona Lukšića i Roćena u originalni listing sa jasnom namjerom da ih kompromituje, diskredituje i označi kao ljude koji su imali kontakt sa Šarićem.

Dužnost ANB-a je da kontraobavještajno štiti premijera i druge državne funkcionere, a Joković je saopštio da je ostavku podnio svojom voljom i okarakterisao je kao “lični čin”.

Mijović od 1. marta prošle godine radi u Upravi carina, a platu i dalje prima u ANB-u. Pored zarade iz ANB-a, Mijović je zadržala i službeni automobil tajne službe

“Nadziranje” stranih diplomata počelo je u vrijeme kada je na čelu ANB-a bio Duško Marković, sadašnji ministar pravde, a nastavljeno je i nakon njegovog odlaska. Partnerski odnosi ANB-a sa drugim službama bili su poremećeni, a razmjena tajnih podataka određeno vrijeme bila je prekinuta. Mijović je tada bila direktno zadužena za takvu komunikaciju, odnosno za bezbjednost komunikacija i podataka koje NATO razmjenjuje sa tajnim službama.

Na probleme u ANB-u je aludirano i u izvještaju NATO o napretku Crne Gore ka članstvu, gdje se pominju nedovoljne “reforme sektora bezbjednosti”.

Mijović od 1. marta prošle godine radi u Upravi carina, a platu i dalje prima u ANB-u. Pored zarade iz ANB-a, Mijović je zadržala i službeni automobil tajne službe.

Načelnica Sektora za pravne poslove i ljudske resurse u ANB-u Sanja Raičević kazala je “Vijestima” da je Mijović raspoređena na rad u Upravi carina u skladu sa zakonom.

“Lidija Mijović je, počev od 1. marta 2012. godine, raspoređena na rad u Upravu carina, na osnovu pisanog sporazuma direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i direktora Uprave carina, zaključenog u skladu sa članom 33, stav 3 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost. Shodno propisima i sporazumu, imenovana još ostvaruje pravo na zaradu koju je imala u organu iz kojeg je raspoređena. Takođe, nakon prelaska u Upravu carina, imenovana je nastavila sa korišćenjem ranije dodijeljenog službenog vozila”, navela je Raičević u pisanom odgovoru “Vijestima”.

Mijović, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, u Upravi carina nema zvanično određeno radno mjesto. Ona obavlja poslove koje poželi, od onih koji su u direktnoj nadležnosti direktora Vladana Jokovića, do odnosa sa javnošću, kazalo je nezvanično više sagovornika iz Uprave carina

“Od dana primjene sporazuma, osim zarade i službenog vozila, imenovana nije ostvarivala druga prava iz radnog odnosa u Agenciji za nacionalnu bezbjednost”, kazala je Raičević.

Lidija Mijović nije odgovorila “Vijestima” šta radi u Upravi carina, zašto je napustila ANB, kada će i da li će da se vrati u tajnu službu. Ona nije odgovorila ni kolika joj je plata i da li i na osnovu čega prima platu i u Upravi carina i u ANB.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je tačno da nema jasno određenu funkciju u Upravi carina, da radi poslove koji su u nadležnosti direktora i da vodi kadrovsku politiku. Mijovićeva nije odgovorila ni na pitanje da li je tačno da je na njenu inicijativu smijenjena zamjenica direktora Uprave carina Suzana Šuković, koja je radila u carinskom sistemu preko dvadeset godina.

“Mijovićeva je izdejstvovala smjenu Šuković zbog lične netrpeljivosti prema njoj. Šuković je postavljena na radno mjesto savjetnika i sada nema kancelariju, radni sto, a ni stolicu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Uprave carina, zahtijevajući da ostane anoniman.

Od učiteljice do desne ruke šefova ANB-a

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Lidija Mijović je počela da radi u Službi državne bezbjednosti (SDB) 1996. godine, sa završenim nastavničkim fakultetom u Nikšiću. Njeno prvo radno mjesto bilo je u službi koja se bavi prisluškivanjem, takozvanom “ušnom”. Poslije 11 godina, 2007. godine, Mijović je završila treću godinu fakulteta, a direktor ANB-a Duško Marković odmah je postavio na mjesto načelnika Uprave za međunarodnu saradnju.

“Uživala je veliko povjerenje oba direktora ANB-a, i Markovića i Jokovića. Sada, u Upravi carina, kao i ranije u ANB-u, Mijovićeva je uvijek uz Jokovića na svim sastancima u zemlji i u inostranstvu”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz vladajuće partije. Službenici Uprave carina sa kojima su “Vijesti” razgovarale veoma su zbunjeni angažmanom Lidije Mijović.

Za jedan dio njih sporno je njeno ponašanje i odnos prema kolegama, ali nijesu željeli da ulaze u detalje i konkretne situacije.

“Ljude uznemirava činjenica da je ona i dalje službenica ANB-a, što ona nerijetko ističe, i radije je se klone,” kazao je jedan od sagovornika “Vijesti” iz Uprave carina. Gotovo svi sagovornici “Vijesti” nijesu znali koja je njena funkcija u Upravi carina.

Samo jedan od njih je kazao da Mijović, iako to nigdje zvanično ne piše, u Upravi carina rukovodi “četvrtim sektorom”, zaduženim za nadzor svih carinarnica.

Bonus video: