Lido mar privremeni objekat još dvije godine

Ministar Branimir Gvozdenović nastavio stopama Predraga Sekulića kada je kontroverzna gradnja u Porto Montenegru u pitanju
75 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 18:09h

Ultraluksuzni otvoreni bazen sa ugostiteljsko-trgovačkim sadržajima „Lido mar“ u tivatskoj marini i nautičkom centru Porto Montenegro, i u naredne dvije godine zvanično će poslovati kao privremeni objekat.

To proizlazi iz činjenice da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kojim rukovodi Branimir Gvozdenović, višemilionski vrijedan bazen koga je 2010, protivno odredbama tadašnje i još važeće Studije lokacije Arsenal Tivat iz 2008, podigla kompanija „Adriatic Marinas“ kanadskog milijardera Pitera Manka, opet „legalizovalo“ kao zvanično privremeni objekat u „Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra u opštini Tivat za period 2013-2015 godina“.

U tom dokumentu iz marta ove godine, otvoreni bazen zvanično je „privremeni objekat na lokaciji broj 5 – Seljanovo“.

Tome je Vlada premijera Mila Đukanovića pribjegla jer, u međuvremenu, još nijesu usvojene kontroverzne izmjene i dopune SL Arsenal iz 2008, kojima će se, pored ostalog, kao stalni objekat, legalizovati i 65-metarski otvoreni bazen u Porto Montenegru.

Na sličan način je 2010. postupio tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić koji je bazen legalizovao kao privremeni objekat i to na osnovu „Dopune plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra u opštini Tivat za period 2010-2012. godina“.

Prema najnovijem Gvozdenovićevom aktu iz marta ove godine, luksuzni „Lido mar“ koji funkcioniše u sklopu španske franšize „Purobeach“, čine dva privremena objekta označena kao 5.11 - bazen od 834 kvadrata i 5.12 - montažni objekat ukupne površine 1.050 kvadratnih metara koji sadrži trgovine, svlačionice i sanitarne prostorije, magacin, ugostiteljski objekat – bar, kuhinju i sanitarne prostorije, tehničke prostorije i restoran.

“Lido Mar” je izgrađen na osnovama operativne obale – mula nekadašnjeg sinhrolifta tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal na čijem mjestu nastaje Porto Montenegro, ali su platforma i ostale mašine uklonjene, što se nije smjelo dogoditi.

“Sačuvati u integralnom obliku kompleks u sjevernozapadnom dijelu Arsenala, koji čine sinhrolift, navoz i nastrešnica za sinhrolift, jer predstavljaju jedan od najznačajnijih segmenata vezanih za rad Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda”, piše u Studiji lokacije, ključnom planskom dokumentu za kompleks Porto Montenegro iz 2008.

Država je takav postupak legalizovala pod plaštom “privremenog objekta” kakvi su konzervatori za sladoled, aparati za kokice, plažni šankovi i drugi slični montažno-demontažni objekti.

Višemilionski vrijedan „Lido mar“, 65 metara dug bazen armirano-betonske konstrukcije, dizajnirao je trendovski britanski arhitekta Ričard Hjuel Evans

“Ovo je projekat koji nam pomaže da po dubini shvatimo da država, državni sistem, birokratija, treba da budu u potpunosti okrenute poticanju biznisa, stvaranju uslova da se ovakvi projekti realizuju jer je to najbolji način da se nove generacije zapošljavaju”, rekao je tadašnji premijer Igor Lukšić, na otvaranju “privremenog objekta” 3. jula 2010.

Višemilionski vrijedan „Lido mar“, 65 metara dug bazen armirano-betonske konstrukcije, dizajnirao je trendovski britanski arhitekta Ričard Hjuel Evans, a svojom osam metara visokom skulpturom „8 mogućnosti“, dekorisao ga je španski umjetnik Jaume Plens, čiji radovi krase neke od najčuvenijih javnih površina u svetu.

Gdje su Lukšić i Sekulić stali, nastavio je u martu ove godine tandem Đukanović-Gvozdenović, koji je “radi poticanja biznisa i uklanjanja biznis barijera” opet “Lido Mar” legalizovao na dvije godine, poput još nekoliko stotina takvih “privremenih objekata” po cijelom primorju.

Konkurencija u dvorištu marine

Po Gvozdenovićevom najnovijem „Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra u opštini Tivat za period 2013-2015 godina“, u „dvorište“ Porto Montenegra, ucrtan je i čudan novi privremeni objekat koji bi nautički centar mogao doživjeti kao malu, ali, ipak, „konkurenciju“.

Na lokaciji 5.5 na Seljanovu, između takozvanog oficirskog mula ispred upravne zgrade Porto Montenegra i obližnjeg pristaništa Jedriličarskog kluba „Delfin“ predviđeno je postavljanje „mobilnog plutajućeg privezišta i platforme za sunčanje“ ispred parcele 185 KO Tivat.

Namjena tog objekta je „komercijalni privez plovila“, a predviđeno je da ukupne dimenzije novog plutajućeg pristaništa učvršćenog pilonima pobijenim u morsko dno, budu „operativna obala 82 metra i komeracijalno privezište 87,5 metara za maksimum 30 plovila po 20 metara metara dužine”. Činiće ga i dvije plutajuće platforme za sunčanje dimenzija osam sa 30 metara.

Prema nezvaničlnim saznanjima “Vijesti”, inicijativu za ucrtavanje tog objekta nije podnio Porto Montenegro, već je ona došla iz krugova okupljenih oko jednog poznatog tivatskog biznismena, koji već godinama uspješno sarađuje sa braćom Đukanović.

Galerija

Bonus video: