Liječeno blizu 14 hiljada djece

Crna Gora uključena u četvrti krug za praćenje dječje gojaznosti
52 pregleda 0 komentar(a)
dječiji doktor, doktor, Foto: Shutterstock.com
dječiji doktor, doktor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.11.2016. 07:27h

Djeca do 15 godina lani su u bolnicama liječena 13.777 puta, dok je kod izabranih ljekara u istom periodu zabilježeno 626.281 pregeda.

To su podaci koje je saopštio Institut za javno zdravlje, povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta.

Specijalista socijalne medicine Verica Osmanović kazala je da je Crna Gora uključena u četvrti krug za praćenje dječje gojaznosti i da je u maju sproveden terenski dio posla. Istakla je da je izmjereno 3.500 djece uzrasta od sedam i osam godina i da će se, na osnovu podataka, kreirati zdravstvena politika u vezi sa ishranom školske djece i programi praćenja.

Osmanovićeva je naglasila da je analiza zdravstvenog stanja djece pokazala da su među prvih pet najčešćih grupa bolesti djece u Crnoj Gori bolesti sistema za disanje, zarazne i parazitarne bolesti i bolesti kože i potkožnog tkiva.

Prema njenim riječima, potrebno je što više uključivanja u rješavanje dječjih problema, posebno one koja su u povećanom riziku za nastanak poremećaja zdravlja.

“Kao što su djeca iz osjetljivih i diskriminisanih grupa, koja žive u siromaštvu isključena iz obrazovnog sistema, djeca bez roditeljskog staranja”. Osmanovićeva je podsjetila da je istraživanje o rasprostranjenosti upotrebe duvana pokazalo da je 10,8 odsto djece starosti od 15 godina konzumiralo duvanske proizvode.

Bonus video: