Ljekari iz KCCG odlaze na kruzere, jer ne mogu da prežive

Prema podacima Ljekarske komore, u proteklih pet godina, neophodnu potvrdu godišnje, u prosjeku, traži 15 doktora
100 pregleda 32 komentar(a)
kruzer, Foto: SIniša Luković
kruzer, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 23.05.2015. 19:18h

Najmanje tri ljekara Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) otisnulo se na more u potrazi za boljom zaradom, a desetine doktora tražilo je neophodne potvrde radi zaposlenja u inostranstvu.

Dobro upućeni izvori “Vijesti” tvrde da se posljednji od njih, po zanimanju hirurg, na kruzer ukrcao prije nekoliko sedmica.

Ranije su to uradile dvije doktorke.

"Šta nagoni jednog vrsnog hirurga da napusti posao koji odlično obavlja, porodicu, državu i ide na brod gdje će da pregleda turiste? Šta rade zdravstvene vlasti da zadrže vrhunske ljekare? Sa platom od 600 eura, teško da će ovdje ostati oni koji imaju bilo kakvu mogućnost da budu plaćeniji u inostranstvu”, kazao je izvor “Vijesti” iz Kliničkog centra, insistirajući na anonimnosti.

Da bi mogli da se zaposle u inostranstvu, ljekari moraju od Ljekarske komore da dobiju potvrdu o članstvu u tom strukovnom udruženju. Samo od početka godine, osam ljekara je tražilo tu, ali i potvrdu da se protiv njih nije vodio postupak zbog povrede Kodeksa medicinske etike, ili stručne greške.

Iz Ljekarske komore su “Vijestima” još odgovorili da im se u proteklih pet godina godišnje u prosjeku obrati oko 15 ljekara.

“Najveći broj ljekara konkuriše za rad u Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, a manji broj za rad u Americi, Austriji, Danskoj i Bosni i Hercegovini”.

Prema nezvaničnim informacijama, i jedan anesteziolog će uskoro u potrazi za većom zaradom otići u Angolu.

Iz KCCG nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanja da li je i zašto troje pomenutih ljekara, čija su imena poznata “Vijestima”, napustili posao. Nijesu odgovorili ni koliko ljekara je tokom prošle i ove godine napustilo ustanovu.

“Vijesti” komentar nijesu dobile ni iz Ministarstva zdravlja.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, bivša dugogodišnja direktorka Doma zdravlja u Danilovgradu, ocijenila je da su razlozi za odlazak jasni - male plate i nemogućnost rješavanja stambenog pitanja.

Država mora da stimuliše ljekare povećanjem zarada

Kovačevićeva je naglasila da država mora da stimuliše ljekare povećanjem zarada, ali i pronaći način da oni brzo riješe stambeno pitanje.

Ona smatra da bi model mogao da bude da pola stana plati ustanova, a pola ljekar.

"Svi ljekari u danilovgradskom Domu zdravlja imaju riješeno stambeno pitanje. Podigli su kredite koje odužuju zajedno sa ustanovom, pola oni, pola danilovgradski Dom zdravlja. To bi mogao biti model", kazala je Kovačevićeva.

Bonus video: