Ljekari optužuju Šegrta: Ministar krši zakon i obmanjuje

Ljekari Dječje i beranske Bolnice pridružili su se juče hirurzima Kliničkog centra u borbi za dvaput veće koeficijente
57 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Arhiva Vijesti
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.03.2016. 16:51h

Ljekari Dječje bolnice, njih 38, kao i beranske Bolnice pridružili su se hirurzima Kliničkog centra u borbi za dvaput veće koeficijente.

Oni su, u dopisu ministru zdravlja Budimiru Šegrtu, naveli da zahtijevaju od njega da ne potpiše granski kolektivni ugovor i da Zakon o zaradama u javnom sektoru vrati na dopunu.

Kolegijum Hirurške klinike uputio je prije dva dana dopis ministru, u kojem ga optužuju za grubo kršenje Zakona o radu i klasičan pokušaj obmane.

“Vaše obrazloženje da je u pripremi zakona korišćena metodologija zbirnog koefijenta sa dopunskim radom, dežurstvima, pripravnosti, učešću u konzilijumima i ostalim aktivnostima doktora medicine, predstavlja grubo kršenje zakona o radu i osnovnih prava zaposlenih, diskriminaciju pojedinih grana medicine koji nemaju dežurstvo i pripravnost, te upoređivanje dvije kategorije koje se ne mogu upoređivati”, poručili su hirurzi.

Oni tvrde da su podaci o visinama nadoknade za osnovni koeficijent i ostala primanja doktora medicine poražavajući.

“Osnovni koeficijent doktora je na jako niskom nivou, opterećenje i angažovanje hirurga je ogromno (prosječno opterećenje 344,30 sati mjesečno i boravak u bolnici 230,67 sati)”, naveli su u dopisu.

Hirurzi su poručili da, kao minimum ispod kojeg neće ići, zahtijevaju koeficijente 12 za doktore medicine, 18 za specijaliste i 19 za uže specijaliste.

Njima se, prije tri dana, sa istim zahtjevom pridružilo i oko 50 kolega iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo i Interne klinike.

Zakonom o zaradama u javnom sektoru predviđeni su koeficijenti od 6,6 do 8,2 za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Iz Sindikata doktora medicine ranije je saopšteno da će, ukoliko ministar ne udovolji njihovim zahtjevima, pribjeći i radikalnim mjerama.

Kako su pojasnili, rijetke su profesije za čiju je stručnu kvalifikaciju potrebno i 14 akademskih godina, pri čemu se zvanje specijaliste obavezno stiče van Crne Gore.

Tražili su i od predsjednika Filipa Vujanovića da ne potpiše Zakon, koji, prema njihovim riječima, degradira ljekarsku profesiju.

Bonus video: