Ljekari uvrijeđeni zbog izjave o "privatnim sveskama", traže izvinjenje

Dr Miranović: Naš cilj je da se privatne sveske pojedinih ljekara uključe u sistem i da tu ostanu, kako bi pacijent dobio zaštitu
453 pregleda 11 komentar(a)
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock.com
ljekar, doktor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.06.2017. 19:11h

Predsjednica Udruženja radiologa i ljekarka Radiološke klinike Kliničkog centra dr Žanka Cerović pozvala je direktoricu Direktorata za kontrolu zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlja dr Vesnu Miranović da se izvini ljekarima zbog optužbi za korupciju.

"Ljekari su jako uvrijeđeni njenom izjavom da sveske služe za korupciju i traže da se ona javno izvini”, rekla je Cerović "Vijestima".

Miranović je prije dva dana na Televiziji Vijesti rekla da je cilj Ministarstva da se elektronskim zakazivanjem pregleda pacijenata "uvedu u sistem privatne sveske pojedinih ljekara", aludirajući na liste čekanja.

"Naš cilj je da sveske koje su tada postojale, kao privatne sveske pojedinih ljekara, da se uključe u sistem i da tu ostanu kako bi pacijent dobio pravovremenu zaštitu”, rekla je ona.

Miranović je o tome govorila komentaišući na Televiziji Vijesti protivljenje radiologa preporukama Ministarstva o dužini trajanja pregleda. Ona je objasnila da su prije nego je počelo da važi centralno zakazivanje razgovarali sa direktorima organizacionih jedinica Kliničkog centra, i da je načelnik radiološke klinike tada shvatio da “oni više neće imati svoje čuvene sveske u koje upisuju imena pacijenata”.

Žanka Cerović objašnjava da će im elektronsko zakazivanje olakšati posao, a da njegova svrha nije sprečavanje korupcije, kao što je tvrdila dr Miranović.

"Moje kolege su jako uvrijeđene zbog njene takve tvrdnje”, rekla je Cerović.

Radiološka klinika, kako je ranije objasnila dr Miranović iz Ministartsva zdravlja, jedina nije bila spremna prvog dana elektronskog zakazivanja, ali je nakon jučerašnjeg sastanka dvije strane problem riješen.

Iz vladinog resora je saopšteno da su "riješeni nesporazumi o normativima dužine trajanja pregleda propisanih novim sistemom elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda".

Predstavnici Ministarstva juče su obilazili i domove zdravlja, gdje su, između ostalog, testirali zakazivanje kod kardiologa i reumatologa za desetak dana. Vesna Miranović je objasnila da je cilj reforme primarne zaštite da se odabranim ljekarima vrati oduzeto, odnosno da pacijenti 80 odsto “medicinskog servisa” a tek zatim idu specijalisti. Sada je taj odnos pola-pola, rekla je ona.

Komentarišući sumnju predsjednice Sindikata doktora medicine Milene Popović Samardžić da će dio pacijenata biti diskriminisan jer neće moći na preglede u Klinički centar, ona je rekla da je to površni komentar i da su uslovi rada u većini bolnica dobri, a da će biti nabavljena i bolja oprema:

"Nema diskriminacije, samo oni kojima se ne može pomoći ići će u KC”.

Planom elektronskog zakazivanja, u KC će kod specijalista moći pacijenti iz Podgorice, Danilovgrada i Kolašina, dok će ostali najprije morati u najbliže opšte bolnice.

Komentarišuću negativan stav prema Opštoj bolnici u Bijelom Polju, zbog infekcije beba, ona je rekla da je prie nekoliko sedmica ministar nenajavljeno sa užim timom obišao bolnicu.

"Kontrolisali smo svaki kutak, provjeravali toalete, razgovarali smo sa pacijentima koje smo tamo zatekli, pitali smo ih da li ih obilaze sestre, da li im je neko tražio novac za liječenje”, navela je Miranović.

Ona je objasnila da će pacijenti koji su počeli da se liječe kod određenih ljekara, moći to i da završe. Miranović je rekla da zna da je Srbija imala probleme sa uvođenjem elektronskog zakazivanja jer nije bila informatiki umrežena, ali da je taj sitem napravio veliki pomak u Makedoniji i Hrvatskoj odakle pacijenti sada zakazuju od kuće. Kazala je da takvu ambiciju ima i Ministarstvo.

Zaboravili da u vrijeme pregleda uračunaju i opis

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je ministar Kenan Hrapović sa saradnicima razgovarao sa predstavnicima Radiološke klinike KCCG, na čelu sa načelnikom dr Branimirom Vlahovićem i direktoricom Zoricom Kovačević.

"Dogovoreno je da se, nakon dobijanja preporuka od prof. dr Đorđija Šaranovića, zvaničnog konsultanta Kliničkog centra i eksperta iz oblasti radiologije, usaglase te preporuke sa realnom situacijom“, prenosi Ministarsvo. Oni objašnjavaju da je ranije sa radiolozima došlo do nesporazuma. „Korišćene su iste normative za dužinu trajanja pregleda, ali ono što nije ukalkulisano u dužinu trajanja pregleda je vrijeme koje je potrebno za opis snimaka. Na taj način smo došli do kvalitetnijeg rješenja trenutno za pacijente, gdje će se normativu za dužinu trajanja pregleda dodati i normativ za dužinu trajanja opisa, te će pacijenti biti u prilici u najvećem broju slučajeva da opis pregleda dobiju istog dana- na ruke. Tako pacijent nakon obavljenog pregleda, neće morati ponovo da dolazi po opis pregleda", piše u saopštenju.

Bonus video: