Ljekarima plate manje do 150 eura, isplaćene bez obračuna prekovremenih sati

Medicinski radnici iznenađeni najnovijim obračunima i kažu da je riječ o još jednom udarcu na njihov standard
56 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 19:40h

Zaposleni u Kliničkom centru Crne Gore i drugim zdravstvenim ustanovama primili su martovsku platu umanjenu od 50 do 150 eura, jer im nije obračunat prekovremeni rad duži od 40 sati.

Medicinski radnici koji su se obratili redakaciji "Vijesti" kazali su da je su iznenađeni najnovijim obračunima i da je riječ o još jednom udarcu na njihov standard.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Rješenje kojim se zaposlenima koji imaju više od 40 prekovremenih sati ne obračunavaju isti, uslijedilo je kao vid kontrole zarada u zdravstvu, budući da su sindikalci više puta upozoravali da su prilikom upisivanja prekovremenih sati postojale razne malverzacije.

Iz Kliničkog centra Crne Gore, kao najveće zdravstvene ustanove u državi, nijesu odgovorili na dopis “Vijesti” o žalbama medicinskih radnika na posljednje obračune zarada

"Zaposlenima koji su obavljali prekovremeni rad, isplaćeno je do 40 sati prekovremenog rada, a sve preko tog fonda sati nije isplaćeno. Po našim saznanjima, ovaj dio sati koji nije plaćen treba da se isplati iz sredstava zdravstvenih ustanova", kazao je Pavićević "Vijestima".

Iz Kliničkog centra Crne Gore, kao najveće zdravstvene ustanove u državi, nijesu odgovorili na dopis “Vijesti” o žalbama medicinskih radnika na posljednje obračune zarada.

Od početka primjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za medicinsku struku javljaju se brojni problemi i nesnalaženja rukovodilaca zdravstvenih ustanova u njegovoj primjeni.

Tako je u početku izostala dogovorena povišivca plate od oko 10 odsto, a kasnije je bilo i problema oko isplate nadoknade za prevoz radnicima koji putuju duže od šest kilometara.

Medicinarima je obećano povećenje plata iz fonda od 1,5 miliona eura, a Vlada se obavezala i da u naredne tri godine uplati 350.000 eura u fond za stambenu izgradnju radnika u zdravstvu

U novom GKU je predviđeno da radnici čija su radna mjesta prepoznata kao teža i ugroženija, odnosno oni koji rade u zoni zračenja i u psihijatriji, imaju veće zarade od kolega sa istom stručnom spremom.

Medicinarima je obećano povećenje plata iz fonda od 1,5 miliona eura, a Vlada se obavezala i da u naredne tri godine uplati 350.000 eura u fond za stambenu izgradnju radnika u zdravstvu.

Tim dokumentom predviđene su i veće otpremnine za radnike koji budu proglašeni tehnološkim viškom. Ljekarima koji se odluče da sporazumno raskinu radni odnos isplaćivaće se otpremnine od 15.000 do 20.000, a srednjem medicinskom kadru do 8.000 eura.

Uvešće se red u obračun prekovremenog rada

Pavićević je pozdravio novi način isplate, po kojem prekovremeni rad duži od 40 sati treba da isplaćuju zdravstvene ustanove, a ne iz budžeta, tvrdeći da tako Ministarstvo zdravlja teži da uvede red u tu oblast.

"Više puta smo upozoravali da se obračunava ogroman broj prekovremenih sati i to naročito onim zaposlenim koji su u poziciji da odlučuju o tome, dakle najčešće rukovodećim kadrovima, te da se na taj način neracionalno i nepravedno trošio budžet", kazao je Pavićević.

On je takođe rekao da zaposlenima, koji su zbog stvarnih potreba službe obavljali prekovremeni rad, svaki sat mora biti isplaćen.

"Međutim, imamo informacije da u nekim zdravstvenim ustanovama, kao na primjer u Specijalnoj bolnici za bolesti pluća Brezovik zaposlenima nije isplaćen nijedan prekovremeni sat, tako da ćemo narednih dana dodatno provjeriti ovu informaciju i u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem i adekvatno reagovati", poručio je Pavićević.

Galerija

Bonus video: