Ljekarsko uvjerenje skuplje 20 eura

Građani tvrde da je cijena te medicinske usluge porasla prošlog mjeseca, baš kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštenjem podsjetilo građane na zakonsku obavezu posjedovanja oružnog lista
185 pregleda 13 komentar(a)
Dom zdravlja, Foto: Vesko Belojević
Dom zdravlja, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.01.2016. 19:50h

Cijena izdavanja ljekarskog uvjerenja za posjedovanje vatrenog oružja porasla je sa 52 na 70 eura u podgoričkom Domu zdravlja.

Građani tvrde da je cijena te medicinske usluge porasla prošlog mjeseca, baš kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštenjem podsjetilo građane na zakonsku obavezu posjedovanja oružnog lista.

Naime, iz tog resora 22. decembra je saopšteno da je velikom broju građana istekao rok važenja oružnih listova i da su dužni da podnesu zahtjev za zamjenu u roku od 30 dana.

Iz podgoričkog Doma zdravlja nijesu odgovorili “Vijestima” zbog čega je došlo do rasta cijene uvjerenja i na koji način ih formiraju.

Na sajtu te zdravstvene ustanove piše da su cijene formirane na osnovu jedinstvenog cjenovnika preventivnih pregleda i usluga iz oblasti medicine rada koji se primjenjuje na osnovu saglasnosti Ministarstva zdravlja iz novembra 2015. godine i da su izjednačene na nivou države.

Među ljekarskim uvjerenjima koja se najčešće izdaju građanima je i dokaz da su zdravstveno sposobni da upravljaju motornim vozilima u drumskom saobraćaju, A i B kategorije.

Cijena te usluge, prema sajtu podgoričkog Doma zdravlja, sada iznosi 35 eura, kao i u većini manje razvijenih opština.

Ranije je izdavanje tog dokumenta koštalo oko 50 eura, zbog čega su građani putovali u susjedne opštine po uvjerenje.

Prema objavljenom cjenovniku, najviše novca, čak 110 eura, moraju izdvojiti pomorci kako bi dobili dokaz da su zdravstveno sposobni za rad u vodenom saobraćaju, a budući vojnici 60 eura.

Najjeftinije je izvaditi dokaz o zdravstvenoj sposobnosti za život u kolektivnom smještaju, koji u svim opštinama košta pet eura.

Bonus video: