Ljekovi bez tendera: Milionski posao dijeli 8 veledrogerija

Najbolje ponude poslali cetinjske firme „Glosarij“ i "Dubai", podgorički „Hemomont“ , „Baypharm“...
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2012. 09:46h

Komisija za interventnu nabavku ljekova, u kojoj je osim predstavnika “Montefarma”, Fonda za zdravstveno osiguranje, bio i predstavnik Ministarstva zdravlja, predložila je potpisivanje ugovora sa ponuđačima u vrijednosti od 993.240,51 euro, što je za više od 60 hiljada eura manje od plana.

Dopisom kojima je "Montefarm" prošle sedmice obavijestio veledrogerije o intereventnoj nabavci, procijenjena vrijednost ljekova bila je 1.056.000 eura.

Od 14 veledrogerija, sa kojima je "Montefarm" pregovarao, Komisija je u petak odlučila da predloži potpisivanje ugovora sa njih osam.

Tako su najbolje ponude poslali cetinjske firme „Glosarij“ i "Dubai", u ukupnoj vrijednosti od 187.577,88 eura, odsnosno 6.632,67 eura, podgorički „Hemomont“ sa 42.680,82 eura, „Baypharm“ sa 393.100,65, „Farmegra“ sa 230.868,08, „Farmont M.P.“ sa 6.867,96, kao i „Pharmaswiss“ iz Beograda sa 125.512,45 eura.

Na spisku za nabavku, između ostalog, su ljekovi za razne oblike srčanih oboljenja, vitamini, antibiotici, dijetetski proizvodi, ali i ljekovi za maligna oboljenja i sedativi

“Rok isporuke je najkasnije dvije sedmice, a tri osnovna kriterijuma, koja važe i prilikom redovnih tenderskih nabavki, su bili registracioni status, ovlašćenje proizvođača i cijena lijeka”, rekao je Stanišić.

On je napomenuo da je Komisija odlučivala o nabavci ljekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori do aprila ove godine.

„Montefarm ne može raspisati nijedan oglas za nabavku ljekova i potrošnog medicinskog materijala, a da prije toga ne dobije saglasnost na materijalni bilans i procijenjenu vrijednost, odnosno obezbijeđena sredstva u budžetu, od Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstva i Uprave za javne nabavke, uz prethodno dobijenu saglasnost Ministarstva finansija na plan javnih nabavki“, rekao je Stanišić.

Zbog navodne nestašice ljekova, premijer Igor Lukšić je 18. februara donio naredbu za hitnu nabavku ljekova po specifikaciji Operativnog štaba za vanredne situacije.

Zadužio je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje da realizuju nabavku. U namjeri da opravdaju i realizuju hitnu nabavku ljekova bez raspisivanja tendera, Ministarstvo i Fond, međutim, nijesu ispoštovale ni tu naredbu. Istog dana kada su 'Vijesti" objavile tekst o planovima Ministarstva i Fonda da potroše više od tri miliona eura bez javnog tendera, "Montefarm" u ranim jutarnjim satima poslao je veledrogerijama novu listu sa istim ljekovima, ali u značajnije manjim količinama, kako bi vrijednost posla smanjili za trećinu, na nešto više od milion eura.

U elektronskom pismu upućenom iz te kompanije, piše da je prvobitna lista poslata - tehničkom greškom.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović ranije je objasnio da su naknadno iz “Montefarma” procijenili da će završiti i realizovati druge tendere i da neće biti potrebe da ljekove nabavljaju za tri, već za jedan mjesec.

"Zato je sa tri, ta vrijednost (smanjena) na nekih milion i 56 hiljada eura", dodao je Radunović.

Na spisku za nabavku, između ostalog, su ljekovi za razne oblike srčanih oboljenja, vitamini, antibiotici, dijetetski proizvodi, ali i ljekovi za maligna oboljenja i sedativi.

Bonus video: