Ljeto na crnogorskom primorju: Sezona nova, problemi stari

“Vijestima” iz Čanja svakodnevno stižu pritužbe na haos u parkiranju u zaleđu ove lijepe pješčane plaže
80 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 19:35h

Sezona na barskoj rivijeri konačno hvata zamah: zvanična statistika veli da od Kraljičine plaže do Hladne vale trenutno odmara 12.933 turista, za dva posto više nego lani.

Uživanje na suncu i u moru, gužve, tipični sezonski problemi, ali i niz zanimljivih detalja, karakterišu razmeđe jula i avgusta uzduž i poprijeko barskog priobalja.

Haos na parkingu u Čanju

“Vijestima” iz Čanja svakodnevno stižu pritužbe na haos u parkiranju u zaleđu ove lijepe pješčane plaže. JP Morsko dobro u komentaru ovih primjedbi kaže da je u saradnji sa barskom policijom ostvarena saradnja u dijelu regulisanja saobraćaja, a da je sa Opštinom Bar kroz koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone odlučeno da se opomenu zakupci koji dozvoljavaju parkiranje na plažama, te da inspekcija zakupce upozori na obaveze iz Ugovora, da uklone vozila sa plaža.

“Sve su te mjere realizovane, a firma 'Đokić Group' izvodi radove na fizičkom razdvajanju staze i plaže postavljanjem zaštitnih stubića. Vozila će se parkirati na parkiralištu koje je zastupljeno u Planu objekata privremenog karaktera, a Opština se, takođe, obratila Ministarstvu održivog razvoja sa zahtjevom za još nekoliko parkirališta u zaleđu plaže”, navode iz Morskog dobra.

Veliki pijesak, ali malo mjesta za peškire

Prema dugogodišnjoj tradiciji, turisti i mještani na Velikom pijesku stalno se žale zbog ogromnog broja ležaljki na ovoj čuvenoj plaži, čime se propisani prostor za peškire drastično umanjuje i ovog ljeta. Za tu pojavu još nema lijeka, a iz Morskog dobra savjetuju da im se ovakve primjedbe šalju sa konkretnim podacima.

“Naša Služba za kontrolu redovno obilazi teren, u takvim slučajevima pravi negativne zapisnike i odmah ih procesuira nadležnoj turističkoj inspekciji.

Svi kupači mogu prijaviti ovaj ili bilo koji drugi problem na kupalištu na turistički telefon 1300. Neophodno je da navedu ime korisnika, koje je napisano na informativnoj tabli na samom ulazu u kupalište, pogotovo kada su to plaže sa više korisnika”, poručuju iz Morskog dobra.

Ostaci tradicije u marini

Kad će ako ne sad

Taksi-brodići su lakmus-papir sezone: dok se njihove palube ne zacrne od turista, teško da kome na obali u turističkom sektoru cvjetaju ruže. Od ove sedmice i “čamdžijama” je krenuo posao. Peđa Adžić, vlasnik i skiper taksi broda “Montenegro” koji vodi lokalno udruženje taksi brodića, kaže da je situacija “malo živnula proteklih par dana”.

“A kada će, ako neće sada, veoma je loše počelo ljeto, sezona se mnogo skratila. Naši brodići kreću iz barske marine, pristaju na pontonima kod 'Amfore' u Šušanju, na kraju plaže u Sutomoru, u ćošku plaže u Čanju i na Kraljičinoj plaži. Karta Bar-Kraljičina plaža-Bar je tri eura, Bar-Sutomore-Bar dva eura. Ukupno u udruženju imamo 15 taksi-brodića, u Budvi su prošle nedjelje naša dva člana evakuisala i učesnike Seaside pride parade”, kaže Adžić.

Smeće, opet smeće

Džaba moderna regionalna sanitarna deponija na Možuri-smeće pored puta, a naročito od tunela Ćafe do Vidikovca, po svemu sudeći nerješiv je problem ovog ljeta u Baru. Na svako pogodno mjesto pored magistrale Bar-Ulcinj svakodnevno se izbacuju šut i građevinski otpad, stari namještaj, pa čak i otpad iz klanica, što izaziva opravdane negativne reakcije gostiju, pogotovo onih iz Zapadne Evrope. Sramota za grad koji se donedavno dičio da je najčistiji u državi.

Ko je nadležan u Starom Baru?

Neovlašćeno naplaćivanje parkinga strancima na platou u Starom Baru problem je koji što prije mora biti riješen –poručeno je sa sastanka tridesetak preduzetnika Starog Bara i čelnika opštine i inspekcijskih službi.

Ističući da se time nanosi šteta imidžu Starog Bara koji je „sada sigurno najposjećenija turistička destinacija u opštini“, privrednik Anes Đulamerović rekao je „Vijestima“ da ova nemila pojava traje već dva mjeseca.

”Na sastanku u Starom Baru bili su predstavnici policije, komunalne policije, mjesne zajednice, turističke organizacije i inspekcija i ispalo je na kraju da niko nema nadležnosti da se to riješi, a mi tu imamo tri izbjeglice koji vuku za rukav turiste i neovlašćeno im naplaćuju parking. Za ono što sam ja odgovoran, spreman sam da snosim odgovornost, ali , moraće i neki drugi”, rekao je ovim povodom odbornicima SO Bar u petak predsjednik Opštine Žarko Pavićević.

Sutomorska plaža krcata

Korčulanka renovirana kod Bokovca

Među desetinama savremenih jedrilica, glisera i motornih jahti, u barskoj marini posebnu pažnju fotoaparata turista ipak privlači jedan oldtajmer. Drvena barka modela “Korčulanka”, stara preko 60 godina, potpuno je renovirana u radionici najstarijeg barskog kalafata Pera Bokovca gdje je, kako se to kaže-ojedrena, dobila je veliko “Latinsko” jedro kakvo imaju još možda svega dvije-tri barke u Crnoj Gori.

Skiper broda Nenad Bokovac, Perov sin, zajedno sa Milanom i Antom Bakovićem iz Jedriličarskog kluba “Mornar”, testirao je njene jedriličarske sposobnosti na nedavnoj regati Fašinada u Boki Kotorskoj.

- Nas nije interesovao plasman, ne možemo se mi mjeriti sa tim “formulama” na moru, ali, svugdje je ova barka kao najstariji brod regate mamila simpatije i osmjehe, svi su je slikali, ljudi u Boki vole drvene brodove, to je tradicija - kaže Nenad Bokovac.

Veliki pijesak

Pumpa lala i petunija

Privatna benzinska pumpa u Sutomoru proslavila je rođendan-sedmu godišnjicu rada, a u znak zahvalnosti vjernim mušterijama, njeni vlasnici su odlučili da je uljepšaju na, za našu praksu, neobičan način.

Čitava pumpa je ukrašena saksijama holandskih višebojnih lala i petunija. Ratko Vujošević, jedan od dva vlasnika pumpe, rekao je da su inspiraciju za ovu akciju dobili obilazeći Tursku i Holandiju gdje su takvi primjeri praksa, ali i da bi dali pozitivan primjer ostalim Sutomoranima.

“I malim intervencijama na svojim imanjima i fasadama svojih objekata može se doprinijeti još ljepšem izgledu Sutomora”, kaže Vujošević.

Galerija

Bonus video: