Ljubišnja nikako da dođe na red

Prostornim planovima Crne Gore i Opštine Pljevlja planina trebalo da bude proglašena regionalnim parkom do 2020. godine
2382 pregleda 1 komentar(a)
Planina Ljubišnja, Foto: TO Pljevlja
Planina Ljubišnja, Foto: TO Pljevlja

Nevladina organizacija “Mladost” iz Pljevalja pokrenula je potpisivanje građanske inicijative kojom će se tražiti od Skupštine opštine da uputi Vladi inicijativu da se planina Ljubišnja proglasi za regionalni park.

Predsjednik NVO “Mladost” Asim Kuhinja kazao je da je Prostornim planom Crne Gore, i Prostornim planom Opštine Pljevlja Ljubišnja trebala biti proglašena regionalnim parkom do 2020. godine.

“Ova planina je izložena totalnoj devastaciji. “Vekta Jakić” kao koncesionar ništa nije uradila da je zaštiti. Koncesije ne podrazumjevaju samo sječu, već i sanitarnu sječu zaštitu i uzgoj. Oni to ne rade, pa sada imamo čitave komplekse bolesnih stabala. U želji da zaštitimo tu planinu i sačuvamo je za buduće generacije pokrećemo inicijativu prema lokalnom parlamentu, a oni su dužni da je proslije de Vladi Crne Gore na razmatranje“, rekao je Kuhinja.

Ljubišnja se nalazi u jugozapadnom djelu pljevaljske Opštine, na granici prema Bosni i Hercegovini.

Iako je jedna od ljepših crnogorskih planina, o Ljubišnji se malo zna, a njeni prirodni potencijali dostupni su samo manjem broju ljudi - istinskim zaljubljenicima u prirodu. Nepoznata je čak i većini Pljevljaka, iako se od grada nalazi na svega pedesetak kilometara. Kuhinja, magistar geografije, često izlazi na vrhove te pitome planine, o kojoj je nedavno objavio i knjigu.

“Ljubišnja je pravi planinski dragulj. Svi moramo paziti da joj tu ljepotu svojim nemarom ne oskrnavimo i narušimo. Ljubišnja sa širim okruženjem raspolaže velikim prirodnim potencijalima da u budućnosti izraste u značajan planinski centar zimskog i ljetnjeg turizma. Mogla bi postati turistička atrakcija za sve ljubitelje divlje i netaknute prirode. Geomorfološke vrijednosti planinskog masiva Ljubišnje, Lisca i Bunetine nude mogućnost za razvoj takozvanih selektivnih vodova turizma, planinarenje, alpinizam, speleoturizam i druge“, ističe Kuhinja.

On tvrdi da su planinski predjeli očuvani i da zbog toga Ljubišnja, zajedno sa kanjonom Drage predstavlja značajan turistički potencijal pljevaljske Opštine.

Do podnožja planine automobilom se može doći jedino lošim šumskim putevima, a na vrh planine može se doći iz više pravaca, bez vodiča, prolazeći kroz „zelena ostrva“ sa rijetkom vrstom bora - krivulja.

“Potrebna su ulaganja u putnu infrastrukturu, vodovod elektrifikaciju, ako želimo sadržaje koji će dati Ljubišnji imidž turističke destinacije. Postoje veoma povoljni uslovi za izgradnju ski staza i žičara. I pored malih količina padavina, snijeg se zadržava na većim visinama, tako da bi se buduće staze završavale u seoskim naseljima u samom podnojžju Ljubišnje. Po mojoj procjeni dovoljno je uraditi jednu žičara sa ski liftom od Vrbe do Jezerca i dalje najvišeg vha Dernečišta (2.238 metara), motel i planinarski dom na Jezercu, sa raznovrsnim turističkim sadržajima. Nakon toga bi moglo doći do otvaranja još jedne žičare. Time bi bili stvoreni početni uslovi za razvijanje turizma“, rekao je Kuhinja.

On ističe da bi Ljubišnja mogla postati i značajno izletište Pljevljaka, i dopuna turističkoj ponudi Žabljaka.

“Jedan od nedostataka Ljubišnje u budućoj turističkoj valorizaciji predstavlja to što ova planina nema nijedno jezero. Jedno od realnih rješenja za koje postoje uslovi je izgradnja vještačkog jezera. Ispod sjevernih padina Dernečišta na nadmorskoj visini od 1.710 metara nalazi se izvor Jezerac, čija je izdašnost dosta mala ali bi mogao napajati jezero jer ne presušuje“, rekao je Kuhinja.

Priča o vlastelinu i njegovoj snahi

Kuhinja kaže da je prema legendi Ljubišnja dobila ime za vrijeme hercega Stjepana Kosače.

Kosača je krenuo u Mletke, po ženu za svoga sina. U povratku sa svatovima zanoćiše pod šatorima na nekoj od lijepih poljana. Kada je vjetar pomjerio veo sa djevojčinog lica, otkrivši njenu ljepotu, Kosača se tog trenutka zaljubio u mladu Latinku. Ujutro ga sin nađe u njenom šatoru. Razljućen i ponižen, pobježe od oca i pređe na stranu Turaka. I od tada ovu planinu nazvaše Ljubišnja (ljubi-snahu).

Bonus video: