Ljudi sa govornim manama ne treba da se eksponiraju, izazivaju glavobolju

Vodite li računa o tome , kako se ponašate na društvenim mrežama? Da li ste dodatno oprezni, ako radite posao, zbog koga strogo morate voditi računa kakve poruke šaljete? U crnogorskoj administraciji, ove lekcije izgleda, još nisu savladali.
409 pregleda 69 komentar(a)
Marija Jovović, Foto: Facebook.com
Marija Jovović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 08.02.2015. 20:36h

Portparolka Ministarstva rada i socijalnog staranja Marija Jovović, sinoć je na svom Facebook profilu objavila status u kome opservira učešće u televizijskim emisijama osoba koje imaju govornu manu.

"Može li neko da mi objasni zašto i kako osoba sa govornom manom i to teškom, prihvata da gostuje u TV emisiji? Ima li ko da kaže da to ne treba da radi?", status je portparolke Jovović.

Kada nije naišla na očekivano razumijevanje, tokom prepiske ispod statusa konstatuje:

"Očigledno se nismo shvatili. Pričam o ljudima, koji imaju govorne mane koji ne izgovaraju po nekoliko glasova, koji umjesto glasa npr. L izgovore V itd. Mislim da pored sve njihove stručnosti ne treba da se eksponiraju ucešćem u emisiji, jer se stiče pogrešan utisak o svemu. P.S. Još izazivaju glavobolju."

Status Marije Jovović na Facebooku

Jovović je u međuvremenu izbrisala status, ali je odgovoru koji nam je poslala mailom poručila da njeni stavovi na Facebooku ni u jednom slučaju nikada nijesu bili diskriminatorni ili uvrjedljivi.

"Moj privatni nalog na FB koristim u komunikaciji sa mojim prijateljima, među kojima ima i novinara, sa kojima razmjenjujem između ostalog i mišljenja iz odnosa s javnošću i medija. Pravo da pitam i razmjenjujem mišljenja o PR profesiji i PR standardima na svom privatnom profilu je nešto što niko ne moze da mi uskrati, koliko god to nekome smetalo", saopštila je Jovović.

Na ovakav stav, portparolke ministarstva rada i socijalnog staranja, dakle predstavnice javne administracije, prema osobama sa nekim vidom otežanog govora, i pored više pokušaja TV Vijesti nije dobila komentar predstavnika nekih istaknutih NVO koje se bavi ljudskim pravima.

Marina Vujačić iz Udruženja mladih sa hendikepom ne sumnja u dobre namjere Marije Jovović, ali nema dilemu da se njeno obraćanje putem Facebooka moze smatrati diskriminatorskim."

Principijelno smatram s obzirom da se bavim ljudskim pravima osoba sa invaliditetom da se izjava može protumačiti kao diskriminatorna u odnosu na širi krug osoba sa invaliditetom. Međutim, znajući širi krug i pozrtvovanost Marije Jovović prema osobama sa invaliditetom i svim drugim kategorijama kojima se bavi MRSS zaista smatram da joj nije bila takva namjera niti je željela da kritiku uputi u tom smjeru. Međutim, s obzirom da Facebook jeste javan način komunikacije, takve izjave se ne mogu odvojiti od konteksta privatnog i u tom smjeru ne bih željela da se one ponove od bilo koga niti da imaju bilo kakve negativne posljedice po osobe sa invaliditetom, da ne istupaju javno bilo da one imaju smetnje u govoru ili bilo koju drugu vrstu invaliditeta", rekla je Vujačić.

Marina Vujačić

Ovo nije prvi put da predstavnici administracije nemaju jasnu sliku o tome da postoje standardi kojih se moraju pridržavati, kako etički, tako i oni koji se tiču posla.

U crnogorskoj javnosti prije dvije godine prepričavao se slucaj kandidatkinje za poziciju menadžerke Glavnog grada Ana Vukčević, koja je na svom profilu pokazala da nema baš najljepše mišljenje o građanima sa sjevera CG koji žive u Podgorici. Ona je postavila status ''Zašto se Lesi ne vraća kući? Zato što je iz Pljevalja'' i uz osmjeh dodala da je ''prejak i mnogo realističan''.

Bonus video: