Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
1419 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Sindikalna organizacija zaposlenih u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) uplatila je 5,5 hiljada eura pomoći Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT).Iz EPCG su kazali da SINDIKAT donacijom nastoji da podrži nadležne institucijama u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa, kako bi se lakše prebrodila trenutna situacija“Nakon zaposlenih, menadžmenta i poslovodstva EPCG, društveno odgovoran odnos pokazala je i Sindikalna organizacija zaposlenih EPCG koja je na račun NKT -a uplatila 5,5 hiljade EUR”, kaže se u saopštenju.

Opštinski odbor DPS-a je uručio vrijednu donaciju kolašinskom Crvenom krstu. Građanima Kolašina će preko požrtvovanih volontera biti podijeljeno 10 tona brašna, dvije palete paketa sa hranom i hemijom, 100 paketa sa garderobom što je struktura pomoći DPS-a koja je od juče na raspolaganju Crvenom krstu.

"Na ovaj način želimo da pokažemo našu društvenu odgovornost u kompleksnim uslovima borbe protiv korona virusa", kazali su iz kolašinskog DPS-a.

Humanitarna organizacija "Siročići Balkana" sa sjedištem na Kosovu, donirala je Ulcinju i Tuzima po 100 paketa pomoći u prehrambenim i higijenskim proizvodima.
"Siročići Balkana" poznati su po pomoći u izgradnji kuća i stanova za porodice na Kosovu. Do sada su u saradnji sa dijasporom i tamošnjim Opštinama, izgradili više od hiljadu kuća i ugroženim familijama poklonili nekoliko stanova.
Prošle godine izgradili su i jednu kuću u Vladimiru u Ulcinju za jednu familiju.

Mjesne zajednice Opštine Tivat dostavile su spiskove osoba iz rizičnih kategorija kojima je potrebna podrška volontera Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), ta podrška se već realizuje a biće dopunjena i novom podjelom humanitarne pomoći za domaćinstva u stanju socijalne potrebe.

To je zaključak sastanka predsjednika OTZS i Opštine Tivat Siniše Kusovca sa predstavnicima MZ Tivat Centar, Krašići, Krtoli, Gradiošnica, Lepetane i Donja Lastva sa Seljanovom.

"Pomoć će biti podijeljena iz sredstava obezbijeđenih iz trećeg humanitarnog kontigenta u vidu seta namirnica i sredstava za higijenu", navodi se u saopštenju Opštine Tivat.

Kusovac je zahvalio prestavnicima mjesnih zajednica na odzivu i doprinosu da se epidemiološke mjere poštuju na teritoriji cijelog grada.

“Svjesni činjenice da su i u našem gradu kao i na nivou cijele države ovom situacijom u ekonomskom smislu ponajviše pogođeni mali preduzetnici, samostalne trgovinske i zanatske radnje te uslužne djelatnosti kao što su taksi službe, radnici u ugostiteljstvu i ostali, očekujemo da će u skorije vrijeme Vlada u saradnji sa NKT kreirati set mjera koje će se sprovoditi i na lokalnom nivou te omogućiti lakše funkcionisanje u narednom periodu” istakao je Kusovac.

Potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar je apelovao na pomoć svih i jedinstvo u sprovođenju mjera NKT i ubuduće, i pozvao sve kojima je pomoć potrebna da bez ustručuvanja kontaktiraju volonterski tim, Kol centar i Crveni krst, jer „smo svi na istom zadatku da se ovo sve što brže prebrodi“.

"Gabrijela Glavočić iz Službe predsjednika će preduzeti dalje aktivnosti na koordinaciji između svih službi i sektora u dijelu distibucije pomoći kako bi i sljedeći kontigent bio podijeljen najugroženijima, shodno dostavljenim spiskovima. U ime mjesnih zajednica sastanku su prisustvovali Radovan Novaković, Veselin Vuković, Ivo Deković i Nikola Popović i predstavnik MZ Krtoli. Sastanku je prisustvovao i komandir Službe i spašavanja Zoran Barbić, Svjetlana Đikanović i koordinatorka Volonterskog tima Dubravka Koparan", piše u saopštenju Opštine Tivat.

Tim zaposlenih Hipotekarne banke, u saradnji sa Studijom za interaktivni dizajn "Fleka", pokrenuo je humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava preko onlajn platforme www.aplauzmedicinarima.me

''Cilj ove akcije je sakupljanje sredstava za kupovinu zaštitne opreme za sve radnike u zdravstvu. Naime, smatramo da potrošnog, zaštitnog medicinskog materijala koji je potreban zdravstvenim radnicima u ovim vremenima, ne može biti dovoljno. Cilj nam je da sakupimo iznos od 50.000 eura'', pojasnili su zaposleni iz Hipotekarne banke, koji su inicirali ovu akciju.

U saopštenju Hipotekarne banke se navodi da su prvi donatori zaposleni u Hipotekarnoj banci, a uplatom zajednički prikupljene sume od 8.130 eura platforma je zvanično puštena u rad.

"Zaposleni u Hipotekarnoj banci, svojim primjerom, pozivaju klijente, saradnike, prijatelje i ostala fizička i pravna lica u Crnoj Gori, ali i van nje, da ih slijede", piše u saopštenju Hipotekarne banke.

Zaposleni u Hipotekarnoj banci poručuju: ''Neka ova donacija bude naš najjači aplauz medicinarima, a ova akcija dokaz da smo i u kriznim momentima najbolji tim."

Predsjednik "Udruženja za podršku Romima i Egipćanima Berane" Sultan Beća izrazio je zahvalnost brojnim donatorima koji su kako proteklih dana, tako i sada, pritekli u pomoć ovoj najrajnivijoj socijalnoj grupaciji u beranskom naselju Riversajd.

On je kazao da je u prvim danima od proglašenja epidemije coronavirusa u Crnoj Gori, situacija bila dosta teška, ali da se, kako je rekao, zahvaljujući brojnim donatorima, u međuvremenu znatno popravila.

"Ja bih se prije svih zahvalio Odboru islamske zajednice Berane, koji je obezbiedio brašno i preko privatne pekare Mladost svakog dana isporuči stotinu kilograma hljeba Romima i Egipćanima. Ova akcija će, zahvaljujući donaciji vlasnika mesare Burko, biti nastavljena i poslije 15. aprila", rekao je Beća.

Prema njegovim riječima u pomoć ovoj populaciji u Beranama priskočile su i neke nevladine organizacije i udruženja iz Crne Gore i regiona.

"Tako je, na primjer, organizacija Epeko iz Slovenije obezbijedila pakete sa hranom i higijesnim sredstvima svim učenicima osnovne škole iz našeg naselja", kazao je Beća.

On je dodao da je organizacija Mladi Romi iz Podgorice pomogla u građevinskim radovima oko naselja Riversajd, odnosno nasipanju šljunka i uređenju okolnog prostora.

"Mi se u naselju se sada pridržavamo uputstava i naredbi NKT kao i svi drugi građani. Kod nas situacija jeste teža zbog velike nastanjenosti i brojnosti stanovnika, ali se trudimo da poštujemo naredbe. Zato nam je i ova pomoć koju dobijamo dobrodošla", rekao je Beća.

Naselje Riversajd u Beranama izgrađeno je, uz međunarodnu podršku, za Rome i Egipćane sa Kosova koji su se nastanili u ovom gradu poslije ratnih dešavanja devedesetih godina.

U njemu je preko trideset tipskih kuća, ali je u međuvremenu postalo tijesno, pa su se mnogi Romi i Egipćani sa Kosova nastanili i u Donjem Talumu, pored domicilnih Roma.

Opštinski tim za vanredne situacije je u već na početku proglašenja epidemije u Crnoj Gori označio ova naselja kao najugroženija, i Opština Berane je, što preko Crvenog krsta, što direktno, opredijelila značajnu pomoć u hrani i higijenskim sredstvima za RAE polulaciju u ovim naseljima.

Opštinska Služba zaštite, koja je ovih dana vršila dezinfekciju ulica, gradskih javnih površina i ulaza stambenih zgrada, izvršila je dezinfekciju i ovih naselja.

Naselje Riversajd
Naselje Riversajd autor: Tufik Softić

Humani Nikšićanin, koji je želio da ostane anoniman, donirao je Opštini Budva koncentrator kiseonika.

Predsjednik Opštine Marko Carević proslijedio je aparat Domu zdravlja Budva.

Iako je u pitaju korišćen aparat, u odličnom je stanju i može biti od velike pomoći u trenutnoj situaciji.

Predsjednik Opštine Marko Carević zahvalio se donatoru i istakao da je svaka pomoć u ovom trenutku dobrodošla i znak da se kao društvo možemo izboriti sa nevoljom koja nas je zadesila.

Uprava Doma zdravlja zahvalila se na donaciji.

Privrednik iz nikšićke Župe Boris Rašković donirao je 45 paketa sa osnovnim životnim namirnicama koji će danas i sjutra biti podijeljeni mještanima Župe kojima je pomoć neophodna.

„Osim dodijeljene pomoći raduje činjenica da se od strane naših Župljana koji trenutno ne žive u njoj, prepoznala iskrena namjera Savjeta Mjesne zajednice, da se pomogne ljudima, kojima je ova novonastala okolnost otežala normalno bitisanje”, navodi se u saopštenju MZ Župa, koje potpisuje predsjednik Dragoljub Radulović.

Radulović je istakao da se nada da će pomoć Raškovića biti impuls i ostalima da samo zajedno može da se pobijedi nastala situacija.

Podsjetio je da je Savjet mjesne zajednice, zajedno sa Crvenim krstom, do sada podijelio pomoć za oko 50 porodica u Župi.

“Sve dok traje ova vanredna situacija, Savjet će ulagati napor da pomogne, koliko je to u njegovoj moći, svakog mještanina Župe, te stoga pozivamo sve one koji su usled situacije sa koronavirusom ostali bez izvora prihoda za svoju porodicu, a do sada nijesu dobili nikakvu pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica, da nas pozovu kako bi se za sve obezbijedila pomoć. Tu smo da pomognemo jedni druge”, poručio je Radulović.

Proteklih dana Služba zaštite i spašavanja iz Plužina i opštinska organizacija Crvenog krsta obišli su čitavu teritoriju Opštine i uručili preko 120 paketa pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu.
„Služba zaštite će i dalje obilaziti teren i pomagati stanovništvu kojem je neophodna pomoć“, poručili su iz Opštine Plužine.

Nakon zaposlenih, menadžmenta i poslovodstva EPCG, i Sindikalna organizacija zaposlenih EPCG (SOZ) je na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti uplatila iznos od 5.500 eura.

"Ovom donacijom i sindikat EPCG nastoji da pruži podršku nadležnim institucijama u zajedničkoj borbi protiv novog koronavirusa kako bi lakše prebrodili situaciju u kojoj se nalazimo", kaže se u saopštenju.

Sudije Višeg suda u Podgorici su, individualno i grupno, od svojih martovskih zarada, donirali ukupan iznos od 7.812,00 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, uvažavajući trenutnu situaciju i potrebu da, kako je saopšteno iz tog suda, budu društveno odgovorni i da osim svojim radom i na ovaj način doprinesu ravnomjernom rasporedu tereta.
Bjelopoljac Zoran Leković, koji se nalazi na radu u Njemačkoj, donirao je dvanaest paketa sa osnovnim životnim namirnicama Mjesnoj zajednici Nedakusi.Kako je uz veliku zahvalnost donatoru, rečeno iz te MZ, paketi će odmah biti distribuirani najugroženijim porodicama sa ovog područja.Leković je prije nekoliko dana uputio donacije Mjesnim zajednicama Pavino Polje i Kovren.
Nakon što su sa svojim kolegama odbornicima, poslanicima i ministrima iz redova Demokratske partije socijalista učestvovali u donaciji 20.000,00 eura Kliničkom centru Crne Gore, odbornici DPS-a u Bijelom Polju obezbijedili su dodatna sredstva u iznosu od 2.000,00 eura koje će biti uplaćena na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti."Bjelopoljski odbornici vladajuće partije su se odrekli dijela aprilskih naknada kako bi još jednom donacijom dali doprinos u jačanju borbe protiv virusa korona jer smatraju da je ovo zajednička borba svih gradjana Crne Gore i da svi imaju dužnost da pomognu u borbi protiv pošasti koja je zadesila čitav svijet", navodi se u saopštenju.

Tri hiljade litara rastvora za dezinfekciju podijeljeno je u deset opština na sjeveru Crne Gore, kroz humanitarnu akciju ,,Sterilizator", kao pomoć u prevenciji od novog Korona virusa.

,,Sterilizator" je rastvor za dezinfekciju na bazi persirćetne kiseline koji ima miris sirćeta i nije potrebno provjetravanje niti ispiranje. Koristi se u svakodnevnoj dezinfekciji za spoljnu i profesionalnu upotrebu.

Aerodromi Crne Gore su u saradnji sa malom zanatskom pivarom ,,Montenegro Brewing Co" iz Spuža, predmetnu donaciju uručili kriznim opštinskim štabovima u Šavniku, Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Andrijevici, Plavu,Gusinju i Petnjici.

U ime Aerodroma Crne Gore, donaciju je uručio Savjetnik izvršnog direktora Dragan Radulović.

Sterilizator
Sterilizator
Brčvak dostavlja respiratore, opštine organizuju pomoć:
Fondacija "Hemiias", čiji je osnivač humanista Hajriz Hačko Brčvak, u Njemačkoj je uspjela da kupi još dva respiratora, koji bi trebalo u da budu dovezeni u Crnu Goru. Cijena respiratora je iznosila 19.500 eura, a donatori su crnogorski iseljenici koji rade u kompaniji "mih GmbH". Time je pomoć humanog Bjelopoljca premašila iznos od 300.000 eura.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: