Lončar: Ako Merkator za pet dana ne odgovori pozitivno, počinjem štrajk

"’Mercator’ od zaposlene ne zahtijeva da se vrati na rad dok god bude dostavljala urednu ljekarsku dokumentaciju..."
59 pregleda 1 komentar(a)
Maja Lončar, Foto: Ivan Petrušić
Maja Lončar, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.10.2012. 19:34h

Ukoliko “Mercator”, firma gdje je zaposlena Maja Lončar (57) iz Nikšića, trgovac, koja je invalid treće kategorije, za pet dana ne odgovori pozitvno na njen zahtjev vezan za otpremnine, ona će početi štrajk glađu.

“Htjela sam danas da počnem sa štrajkom glađu, ali su mi rekli da o tome moram da obavijestim policiju i direktora, što sam i uradila.

Od direktora sam zahtijevala da mi u pisanoj formi odgovori na moj zahtjev vezan za otpremninu i ukoliko bude negativan, a vjerujem da hoće, da mi odredi prostoriju gdje ću štrajkovati, jer ne mogu da štrajkujem glađu u prodavnici gdje sam radila, da ne bih ometala rad”, kazala je Lončar, koja je novinare okupila ispred prodavnice u Dragovoj Luci, gdje radi.

>>> "Ne smijem dozvoliti da izgubim posao, a za rad nijesam sposobna"

Ona je zbog zdravstvenih problema godinama nesposobna za posao, a zdravlje joj se u međuvremenu pogoršalo i kreće će pomoću štaka.

"Od direktora sam zahtijevala da mi u pisanoj formi odgovori na zahtjev vezan za otpremninu i ukoliko bude negativan, a vjerujem da hoće, da mi odredi prostoriju gdje ću štrajkovati, jer ne mogu da štrajkujem glađu u prodavnici gdje sam radila, da ne bih ometala rad”, kazala je Lončar

„’Mercator’ od zaposlene ne zahtijeva da se vrati na rad dok god bude dostavljala urednu ljekarsku dokumentaciju o privremenoj spriječenosti za rad.

’Mercator’ je u kontinuitetu upućivao zaposlenu, a to i ovim putem radi, da u potpunosti iskoristi sva prava po osnovu nesposobnosti za rad, odnosno da bude na bolovanju i da, kao i do sada, po osnovu toga ostvaruje zakonsku nadoknadu“, piše u “Mercatorovom” saopštenju za javnost.

Oni ističu da nijesu ugrozili nijedno zakonsko ili ugovorno pravo Maje Lončar i upućuju je da pokrene postupak kod nadležne institucije za dobijanje invalidske penzije, kao i da firma ne može odlučivati da li su zaposleni sposobni za rad ili ne, već su dužni da poštuju nalaz ljekara, što u konkretnom slučaju postupaju više od dvije godine.

Lončar se obratila invalidsko-penzijskoj komisiji koja je u januaru odbila, a iz Fonda zdravstva su joj kazali da je iskoristila sve zakonske mogućnosti korišćenja bolovanja, pa je, smatra, apsurdna preporuka nadležnih da to pravo traži kod tih ustanova.

„Sve je ovo za mene i moju porodicu jako stresno. Invalidskoj komisiji nema potrebe da se obraćam kada vidim da zdravi idu u penziju, a ja ne mogu.

Jedini sam invalid u firmi koja ima 1.500 zaposlenih.

Molim relevantne ustanove da mi pomognu, jer nije ugroženo samo moje zdravlje, već i zdravlje članova porodice, pošto je od nas petoro četvoro bolesnih“, kazala je Lončar.

Njoj je juče istekao odmor i uspjela je da uzme još mjesec bolovanja, nakon čega je obavezna da se vrati na posao. Nada se da će u međuvremenu uspjeti da riješi socijalni program, a ako ne uspije, kako je poručila, štrajk glađu od naredne sedmice je neminovan.

Bonus video: