Lov na „četnike” na brdu Gorica

Razvoju borovog litijaša odgovarala topla jesen i zima, napadnute sve zimzelene šume
350 pregleda 36 komentar(a)
litijaš, četnik, Foto: Luka Zeković
litijaš, četnik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2016. 14:39h

Zoran Bojović iz Udruženja ljubitelja Gorice i prirode kazao je da u akciji uklanjanja borovog litijaša na brdu Gorica, a i širom Podgorice mogu učestvovati i građani, uz adekvatnu edukaciju. Oboljenje borov litijaš ili “borov četnik” napada zimzelono drveće, pogotovo je njegovom razvoju odgovarala topla jesen i dio zime, naglašava, Bojović. Veliki broj larvi nastanio se na borovima na Gorici, ali i širom parkova i park-šuma u Podgorici.

„Na skoro svakom većem boru nalaze se njihova legla, koja izgledaju poput gomile paučine“, kazao je Bojović.

On ističe da treba biti oprezan prilikom uklanjanja litijaša, jer gusjenice u kontaktu sa kožom izazivaju iritaciju. Osim što mogu izazvati iritaciju, ukoliko se ne nose rukavice, potrebno je voditi računa i o drvetu. Bojović ističe da je u borbi protiv ove štetočine neophodno otkinuti samo dio grane na kojem se nalaze larve, a zatim ih zapaliti. Iz Udruženja ističu da je ovo jedini ispravan način borbe protiv ove štetočine.

On je rekao da u proljeće gusjenice, isključivo noću, izlaze iz gnijezda i jedu iglice borova, što prouzrokuje sušenje drveta. Stoga je „Udruženje ljubitelja Gorice“ svoju 78. akciju, a prvu u 2016. godini započelo upravo akcijom uništavanja ovog štetočine.

U cilju temeljnije borbe protiv ove štetočine, pokušaće da, u saradnji sa Zelenilom, organizuju akciju.

Bojović: Neophodno je da se podmladi šuma na Gorici

Bojović upozorava da je neophodno posvetiti veću pažnju održavanju šume na Gorici, jer je sadašnja šuma, prema njegovim riječima, dostigla biološki maksimum.

„Šuma može da potraje još svega nekoliko godina“, naglasio je Bojović .

Stoga, on napominje da je potrebno raditi na pošumljavanju Gorice, kao i na raščišćavanju površina, kako bi se omogućilo mladim stablima da rastu.

„Mi ćemo nastaviti sa akcijama raščišćavanja, kako bi preduprijedili požare na Gorici“, kazao je Bojović .

U 45 realizovanih akcija u 2015. godini učestvovalo je 830 građana Podgoric

Bonus video: