Lovce ne čudi zahtjev mještana Golije da im se zbog pokolja srna oduzme gazdovanje

Namjera je samo jedna – da se pokaže da mi nijesmo u stanju da gazdujemo lovištem i da nam se isto oduzme, kaže Jokić
122 pregleda 8 komentar(a)
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
Ažurirano: 17.01.2014. 21:27h

Radomana Jokića, v.d. predsjednika LO „Dr Zoran Kesler“, ne čudi zahtjev mještana Golije da se toj lovačkoj organizaciji oduzme gazdovanje lovištem, jer smatra da je cijela priča sa ubijenim srnama i pokrenuta sa tom namjerom.

Tužilaštvo je juče počelo istragu o pokolju srna u Goliji, na lokalitetu Petrova Dola, koji se dogodio uoči novogodišnjih praznika. Juče je izjava uzeta od dopisnika “Blic Montenegro“ iz Nikšića Bata Perovića, koji je snimak ubijenih srna postavio na Jutjubu i na taj način upoznao javnost sa ovim zlodjelom.

“Ne mogu tvrditi kako i gdje se to dogodilo, ali mogu da je namjera bila samo jedna – da se pokaže da mi nijesmo u stanju da gazdujemo lovištem i da nam se isto oduzme. Veoma je indikativno i to što je naš lovočuvar primijetio da je srna odrana na mješinu, što samo pokazuje da je to neko radio natenane“, kazao je Jokić.

Lovočuvar Peko Goranović je izjavio policiji da toga dana 29. decembra, kada se pretpostavlja da se dogodio odstrijrel srna, tri džipa, čije registarske oznake nije mogao da vidi zbog mraka, nijesu htjela da stanu, dok ostalih desetak koje je kontrolisao, sa 36 lovaca, jesu.

“Primijetio sam da su srne odrane, kako se to narodski kaže, na mješinu, što ukazuje da je taj ko ih je skidao sa životinje imao puno vremena i da to nije radio negdje u krivolovu na brzinu, kao i to da su one različite težine i svježine, što navodi da je odstrijel ove divljači bio u različitim vremenskim intervalima“, stoji u izjavi koju je Goranović policiji dao juče.

Vujačić: Na lovište staviti desetogodišnji zabran

Veselin Vujačić, šef mjesne kancelarije, smatra da na lovište Golije treba staviti zabran od deset godina: “U zadnjih 10-15 godina bio je jako izražen priraštaj srna na terenu Golije, tako da čovjek nije mogao poći u šumu ili dolinu da ih ne sretne. Da je lovačko društvo 'Dr Zoran Kesler' pametno i racionalno gazdovalo, da nije bilo bespravnog izlovljavanja te plemenite divljači, tako bi bilo i danas”.

Dragan Todorović, lovac iz Golije, smatra da je red da se konačno ovoj pošasti stane na kraj, ali i da ne treba da svi lovci ispaštaju zbog onih koji se bave krivolovom: “Izgleda da su mnogi zaboravili da je lov prvo zaštita i uzgoj divljači, pa tek onda izlovljavanje. Logika govori da, da su to uradili Golijani, ne bi deset godina 'kukali' sami na sebe i tražili pomoć nadležnih”.

Prema njegovim riječima, lovačkom društvu “Golija” treba dati ovaj lokalitet: “Ako se pokažemo kao loši domaćini, lako je dati nekom drugom“.

Veselin Dumnić tvrdi da, kada god krene u šumu, sretne krdo srna, a najbronije je brojalo njih 40.

“Brao sam badnjake u svojoj šumi i čuo lovca kako negoduje što to radim jer će zvuk testere otjerati divljač“, kazao je jedan mještanin.

Bonus video: