Lubenice i sport: Kako je oživjela plaža Galeb

Hladna voda nije smetala ni šezdesetogodišnjem Vojinu Bukiliću, koji se na gotovo zaboravljenoj plaži podsjetio mladosti i djetinjstva
103 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2015. 05:48h

Fudbal na plaži, šah, pikado i ostale sportske aktivnosti vratile su podgoričkoj plaži “Galeb” život, koji je imala prije pedeset godina.

Manifestaciju “Ajmo na Moraču” posjetilo je oko stotinu građana, svih starosnih dobi, koji su uz lubenicu, ohlađenu u rijeci, uživali u akrobacijama kajakaša iz KK “Morača”. Međutim, bilo je i građana, koje ni hladna Morača nije spriječila juče da se okupaju.

Hladna voda nije smetala ni šezdesetogodišnjem Vojinu Bukiliću, koji se na gotovo zaboravljenoj plaži podsjetio mladosti i djetinjstva.

“Poslednjih mjesec sam svakog dana plivao u Morači, ali na Skalinama. Na 'Galebu' gotovo da nema nikoga, a nekada je bilo mnogo više naroda, nego što ih je sada ovdje”, kazao je Bukilić.

Manifestaciju su organizovali Turistička organizacija Podgorice (TOP) i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, dok su ljekari iz Doma zdravlja “Podgorica” građanima besplatno mjerili krvni pritisak i šećer u krvi.

Direktorica TOP-a Tatjana Popović razjasnila je dilemu oko imena čuvene podgoričke plaže, koja je bila stjecište Podgoričana sredinom prošlog vijeka.

“Prvobitno ime plaže bilo je 'Galeb', nakon toga se šezdesetih izgradio restoran 'Labud', pa su građani počeli i plažu da zovu po restoranu, pa su se do sada koristila oba imena. Međutim, ime plaže je u ovom slučaju najmanje bitno, važno je da je ova manifestacija dovela građane i ponovo oživjela duh stare Podgorice i njenih plaža”, kazala je Popovićeva.

Našalila se da će Podgoričani biti podijeljeni oko imena plaže ispod tvrđave, da li se zove “Skaline” ili “Sastavci”.

Istakla je da je Podgroica poznata po prirodi i rijekama, u samom centru grada, zbog čega će se truditi da se na njenim plažama ponovo okupljaju građani.

Sekretarka za kulturu i sport Nela Savković-Vukčević smatra da zanimljiva dilema Staropodgoričana oko imena plaže pokazuje, koliko je narod zaboravio nekada najposjećenije mjesto u gradu.

“Teško je zamisliti podgorički duh i kulturu bez moračkih stijena i plaže 'Galeb'”, kazala je Savković-Vukčević.

Manifestacija je oživjela i stari restoran “Labud”, gdje su se održavala takmičenja u šahu i pikadu, čiji će se pobjednici znati danas.

Galerija

Bonus video: