Luče polažu maturu kao svi ostali

Ispit će biti istog dana, u isto vrijeme, sa istim, jedinstvenim testom u svim školama, pod istim uslovima, rekao je Željko Jaćimović.
161 pregleda 0 komentar(a)
gimnazija, Foto: Boris Pejović
gimnazija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.01.2011. 22:06h

Maturanti crnogorskih gimnazija i četvorogodišnjih stručnih škola, u organizaciji Ispitnog centra, polagaće krajem naredne nedjelje pilot maturski i stručni ispit, koji će biti “generalna proba” za kraj drugog polugodišta i eksternu maturu.

Direktor Ispitnog centra Željko Jaćimović je objasnio da je eksterna matura standardizovani oblik provjere usvojenih znanja srednjoškolaca.

Osnovna razlika između eksterne i klasične mature je, kako je kazao Jaćimović, što će svi učenici u državi raditi isti test, po istim standardima.

"Ispit će biti istog dana, u isto vrijeme, sa istim, jedinstvenim testom u svim školama, pod istim uslovima", rekao je Jaćimović.

Učenici testove rade pod bar kodovima i ocjenjuju ih obučeni ocjenjivači u Ispitnom centru pod svim mjerama zaštite, a testiranje neće zaobići ni srednjoškolce s diplomom “Luča”.

Lučonoše bez privilegija

Ukidanje privilegije lučonošama da budu oslobođeni polaganja maturskog ispita pogodilo je srednjoškolce koji su sve četiri godine “marljivo i predano učili”.

"Nepravedno je da učenici koji su čitavu srednju školu radili i učili ne budu oslobođeni ispita, kao što je to bilo ranije", kazala je maturantkinja podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović” Neli Al-Mahmud.

Gimnazijalci strahuju i da su se uvođenjem eksterne mature našli u lošijoj poziciji nego njihovi vršnjaci prošlih godina.

"Biće nam vjerovatno teže, jer polažemo čitavo gradivo i moramo ponoviti ono što smo učili u prvom razredu", kazao je “Vijestima” jedan od učenika te škole.

Njegove vršnjakinje Milica Božanović i Ivana Đukanović se, pak, raduju što će najavljenim polaganjem istih testova u svim školama đaci, na neki način, biti izjednačeni. Prema riječima Božanović, polaganje istog gradiva, pred istim ljudima pokazaće koliko srednjoškolci stvarno znaju.

Njeno mišljenje dijeli i Petar Šanović, maturant Srednje medicinske škole.

"Treba uvesti eksternu maturu jer će se tako pokazati ko je šta radio tokom školovanja. Ne mislim da smo u minusu u odnosu na prethodne generacije, već je upravo to ono što će pokazati koliko znanja posjedujemo", kazao je on “Vijestima”.

Učenici završne godine podgoričkih srednjih škola “prihvatili su činjenicu da je uvođenje eksterne mature moralo nekoga dočekati i da se prelomilo preko njihovih leđa”.

Na pitanje “Vijesti” da li je ove školske godine zbog novog načina polaganja završnog ispita bilo otpora učenika, Jaćimović je objasnio da više postoji bojazan nego otpor.

"Svaka novina izaziva nelagodu i strah kako će sve to izgledati. Učenici se pitaju zašto baš mi moramo biti prva generacija koja će polagati ispit, jesu li se stekli svi uslovi, jesmo li dovoljno spremni? Na svima nama je da pomognemo da se što bolje pripreme i još jednom pokažu svoje znanje za koje sam siguran da posjeduju", dodao je on.

Bonus video: