Lučicama ne treba beton

Uvala Lučice je planovima višeg reda od prostornog plana posebne namjene pa do prostornog plana Opštine Budve prepoznata kao područuje za razvoj turizma visoke kategorije
164 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2016. 20:24h

Arapska Abu Dhabi Financial Group (ADFG) planira da u jednoj od najljepših uvala na Crnogorskom primorju, Lučicama pored Petrovca, izgradi luksuzno naselje sa apartmanima i vilama za prodaju.

Iako za uvalu ne postoji planski detaljni dokument, kojim bi se preciziralo šta i u kakvim gabaritima se može graditi u ovoj uvali, ADFG je jasno iznio da planira da napravi jedno od najekskluzivnijih naselja na Jadranu s minimalnim izgrađenim područjima kako bi se očuvala lokaciju kao jedna od najčistijih i najzeleniji plaža u regiji.

Planovi Arapa, koji stoje iza kompanije "Lučica Montenegro", koja gazduje atrakivnim zemljišnim kompleksom od gotovo 21 hiljadu kvadrata, promovisani su u u magazinu The Luxury Collection, gdje se u tekstu promoviše projekat "Turizam najvišeg kalibra".

"Plan ADFG-a uključuje izgradnju condo hotela sa 5 zvjezdica, gradskih kuća, vila, bara na plaži, restorana i šetališta. Najveći dio naselja obuhvatiće gradske kuće tipa vila. Na južnoj strani naselja biće veći broj individualnih vila", navodi se u tekstu.

Abu Dhabi Financial Group je alternativni investicioni menadžer sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Upravlja imovinom vrijednom više od 3,5 milijardi dolara. Grupa se fokusira na posebne situacije, rast i stvaranje vrijednosti, kroz finansijske usluge, nekretnine i tehnologije. Oni su vlasnici Capital plaze u Podgorici.

Netaknuta uvala od 250 hiljada kvadrata, koju oivičavaju, Velje, Malo, Đurđevo brdo i Babac jedna je od rijetkih neizgrađenih područja, koju je svih prethodnih godina mimoišla betonizacija, koja je potpuno uništila Budvu, a potom i Petrovac.

Kako bi spriječili da Lučice dožive sudbinu Petrovca, te da se u lijepoj uvali "dogode višespratni soliteri", mještani su formirali Udruženje vlasnika zemlje u Lučicama. U vlasništvu mještana je nekih 120 hiljada kvadrata zemlje, gotovo polovina uvale, dok se ostatak zemlje nalazi u vlasništvu Opštine Budve, HG "Budvanska rivijera", kao i dvije povezane kompanije "Adriatic investments" i "Property investments", koje se nalaze pod lupom Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da iza njih stoji Svetozar Marović i njegova bivša savjetnica Olivera Ilinčić

Uvala Lučice je planovima višeg reda od prostornog plana posebne namjene pa do prostornog plana Opštine Budve prepoznata kao područuje za razvoj turizma visoke kategorije.

Mještani su, kako bi preduprijedili donošenje planskih dokumenata koji bi išli naruku investitorima i time trajno uništili uvalu, uradili programski zadatak , koji bi bio osnov budućoj izradi planskog dokumenta detaljne razrade za lokalitet Lučice.

"Udružili smo se jer smo imali saznanja da arapski konzorcijum planira da urbanizuje svoju parcelu, i na tom prostoru su u nekoj radnoj varijanti planskog dokumenta predvidjeli dva ili tri puta više kvadrata za gradnju stanova, hotelska i svega ostalog. Formirali smo udruženje, na čijem je čelu Milo Vuković, jer smo vidjeli šta se desilo sa Petrovcem, gdje se na obali mora izgrađeni objekti od desetak i više spratova. Ne želimo da Lučice dožive sudbinu Petrovca, Budve i da neko na brzinu pokuša da valorizuje kroz kvadrate prodatih stanova. Željeli smo da Lučice ne budu turističko naselje u kojem bi cijena ležaja bila deset ili 12, već da budu ekskluzivno naselje, gdje bi cijena krevete bila stotinu eura, da na kraju krajeva cijena vile ne bude hiljadu eura po kvadratu, već pet ili sedam hiljada eura. Jednostavno da se postigne ekskluzivitet, za šta su Lučice kao autonomna uvala predodređena", kazao je član udruženja Đorđe Medin.

On je dodao da im je glavni cilj da se zaštite zelene oaze na brdima koji okružuju Lučice i da u budućem planskom dokumentu ostanu kao šetališne, i zone za rekreaciju, a ne gradnju.

"Pošto je planom višeg reda predviđeno da se konkursom rješava pitanje urbanizacije lokaliteta Lučica, trenutno najekskluzivnije zone za razvoj turizma u Crnoj Gori, Udruženje je angažovalo arhitektonski biro, koji je uradio projektni zatadak. Taj projektni zadatak, koji je sada urađen, trebalo bi da bude osnova za raspisivanje konkursa za izradu detaljnog planskog dokumenta za cijelu uvalu. Obavili smo razgovore sa nadležnim u Opštini, gdje nijesmo naišli na prepoznavanje značaja ovoga što mi radimo. Nažalost, Opština nije povukla konkretne poteze i predstoji nam nakon konstituisanja nove opštinske vlasti, razgovori i predočavanje ovog programa, od koje očekujemo da nas shvate. Vjerujemo da će shvatiti značaja umjerenog, održivog razvoja Lučica u turističke svrhe", zaključio je Medin.

Što više zelenila, bez solitera

Programskim zadatkom, u koji su "Vijesti "imale uvid, maksimalna došpuštena spratnost bi bila četiri nadzemne etaže uključujući i suterenske, s tim što treba redukovati mogućnost izgradnje objekata maksimalne spratnosti na višim kotama. Prema ovom bi bili građeni objekti suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje.

Više kote sa boljim vizurama bile bi rezervisane za ekskluzivne smještajne kapacitete, vile u zelenilu. Najveća dopuštena zauzetost bi bila do, 30 odsto, najveća dopuštena izgrađenost 0,8, dok najmanji udio prirodnih površina bi bio 60 odsto.

Preporučuje se primjena najviših standarda razvoja u današnjoj praksi turističkog planiranja, pri kojima gustina kreveta po jednom hektaru bi bila između 50 do maksimalnih 80 ležaja.

Galerija

Bonus video: