Lufthansa leti za Tivat iz Minhena i Frankfurta

3960 pregleda 6 komentar(a)
Doček aviona, Foto: Siniša Luković
Doček aviona, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.04.2019. 12:38h

Njemačka nacionalna aviokompanija Lufthansa uspostavila je danas redovnu avio liniju Minhen -Tivat-Minhen na kojoj će saobraćati jednom nedjeljno, do kraja oktobra.

Prvi Lufthansin avion koji je ikada sletio na tivatski aerodrom svečano je dočekan, uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima sa vatrogasnih vozila aerodrome Tivat. Putnike i posadu Airbusa A-319 njemačke nacionalne aviokompanije dočekali su i pozdravili direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić sa saradnicima, njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber, viši direktor prodaje Lufthanse za centralnu i jugoistocnu Evropu Peter Pulem, potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar i direktor Aerodroma Tivat Rade Marić. Šezdesetak putnika iz Minhena dočelaki su i predstavnici Turistike organizacije Tivat i folkoraši KUD-a “Boka” u narodnim nošnjama, koji su im poželjeli dobrodošlicu uz prigodno posluženje.

Lufthansa će inače, na liniji Minheh-Tivat-Minhen saobraćati jednom nedjeljno, sve do kraja oktrobra a isti će biti i sa drugom njihovom linijom iz Frankfurta za Tivat na kojoj će prvi let biti obavljen sjutra. Uvođenjem ovih linija njemačke nacionalne aviokompanije, Crna Gora je povezana sa dva glavna Luftjhanskina haba u Evropi – Frankfurtom i Minhenom iz kojih avioni Lufthanse svakodnevno lete na brojne druge destinacije širom svijeta. Na obje nove linije iz Tivta letjeće avioni tipa Airbus A-319 kapaciteta 138 sjedišta a koji nude i FlyNet internet tokom leta.

Direktor ACG Danilo Orlandić istakao je da dolazak Lufthanse-najveće evropske aviokompanije i sedmog po veličini avioprevoznika u svijetu na aerodrom Tivat, mnogo znači za tu državnu firmu koja upravlja crnogorskim aerodromima.

“Vjerujem da je ovo samo početak saradnje ACG sa Lufthansom koja će tokom narednog mjeseca sprovesti i posebnu kampanju promovisanja Tivta i Crne Gore kao nove destinacije za koju ona leti", kazao je Orlandić. On je nagovijestio i skori dolazak na naše vazdušne luke još nekoliko značajnijih i većih zapadnoevropskih legacy i lowcost avioprevoznika.

Podsjećajući da je Lufthansa Grupa već bila prisutna na crnogorskim aerodromima preko svojih članica Eurwingsa koji iz Tivta letu za Diseldorf i Brussels Airlinesa koji iz tog grada saobraća za Brisel, te svakodnevnom redovnom linijom Podgorica - Beč Austrian Airlinesa, viši direktor prodaje Lufthanse za centralnu i jugoistočnu Evropu Peter Pulem je kazao da je sada u Crnu Goru stigao i samim prestižni princiopal te grupe – njemačka nacionalna kompanija Lufthansa.

“Crna Gora je za Lufthansa Grupu značajno tržište i uveli smo dosta novih letova za ovu destinaciju. Posebno nam je drago što je sada i sama Lufthansa kao vodeći brend naše grupacije došla u Tivat. Sa ovim novim konekcijama naši klijenti iz Njemačke i Crne Gore mogu letjeti sa prvom evropskom kompanijom ranga pet zvjezdica do velikih aerodroma u Minhenu i Frankfurtu koji su takođe vazdušne luke ranga pet zvjezdica, a odatle dalje do bilo koje tačke u svijetu.”- kazao je Pulem dodajući da je Lufthansa Grupa u porastu i da su lani prevezli ukupno 142 miliona putnika i ostvarili dobit od 2,8 milijardi eura, zbog čega imaju novca da ulažu u nabavku novih aviona i otvaranje niza novih linija.

On je dodao da je trenutni buking na novim linijama za Tivat veoma dobar i da su u Lufthansi zadovoljni njihovim perspektivom.

Njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber je istakao da ga veoma raduje što je nacionalna avikompanija te države uvrstila Tivat i Crnu Goru na spisak svojih destinacija.

"To pokazuje da Crna Gora, ne samo što je politički sve bliža ulasku u Evropsku Uniju, već i da donosi vrlo osjetne benefite ljudima u Crnoj Gori u načinu na koji se vaša država saobraćajno povezuje sa Njemačkom i srcem Evrope. Na ovaj način možemo dovesti i još više njemačkih turista da uživaju u ljepotama Crna Gore", zaključio je ambasador Veber.

U posadi i glavni stjuard iz Crne Gore

Na čelu šestočlane poswde prvog Lufthansionog aviona koji je ikada sletio u Tivat bio je kapetan Ari Štejkl kojem je prilika da sleti na pistu 14 uz tzv. circle to land proceduru, bila posebno zadovoljstvo jer je sebi i svojim putnicima tako mogao iz vazduha pokazati neke od najvećih ljepota Boke i dijela primorja južno od Tivta.

“Bila mi je čast da budem kapetan na prvom letu Lufthanse za Tivat koji sam do sada samo nadlijetao leteći na drugim relacijama za jugoistočnu Evropu i Bliski Istok. Tada sam uvijek gledajući ispod sebe na Boku, razmišljao kako bi bilo lijepo jednog dana ovdje se i spustiti avionom i evo, danas mi se pružila prilika za to u zaista lijepim vremenskim uslovima.”- kazao je “Vijestima” kapetan Štejkl. Zanimljivo, u kokpitu Airnusa A-319 danas su bila dva kapetana, a ne uobičajeni sastav kapetan-prvi oficir.

“Tivat je sa vazduhoplovnog stanovišta izazovan aerodrom tzv. C kategorije zbog čega je potrebno da prije dolaska ovdje, uvježbavate procedure slijetanja u simulatoru što smo mi i radili. Ja kao instruktor sam stoga danas bio i kapetan ovdje na ovom letu, a takav će biti slučaj i na narednim letovima kako bi se drugi kapetani- sjedeći na mjetsu prvog oficira, uvježbavali za slijetanje u Tivat", pojasnio je iskusni njemački pilot koji je danas impresionirao posmatrače u Tivtu, zaustavivši i okrenuvši 60-tonski avion u samo oko pola kilometra od tačke u kojoj su točkovi njegovog Airbusa dodirnuli pistu tivatskog aerodroma

Zanimljivo je da je glavni stjuard na ovom letu bio perser Nebojša Jovanović, rodom iz Crne Gore koji je naglasio da mu je posebna čast što kao član kabinskog osoblja Lufthanse učestvuje u povezivanju Njemačke i Crne Gore.

“Drago mi je i da smo se sa ovako lijepim dočekom danas u Tivtu, mi kao Crnogorci veoma lijepo pokazali prema mojim njemačkim kolegama i putnicima. Hvala vam na ovako lijepoj dobrodošlici", istakao je Jovanović.

Bonus video: