Luketićevo "Sunce” opet će sijati u Budvi

Skulptura-fontana “Sunce” nestala je iz istoimenog restorana u centru Budve i završila na otpadu, lokalna vlast razmatra gdje će postaviti novu
400 pregleda 1 komentar(a)
Stevan Luketić, Foto: Privatna arhiva
Stevan Luketić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.12.2017. 06:44h

Čuvena skluptura-fontana “Sunce”, jednog od najznačajnijih modernih evropskih skulptora - rođenog Budvanina Stevana Luketića, koja je uništena 2001. godine, biće ponovo napravljena po originalnom nacrtu i postavljena u metropoli turizma.

To je “Vijestima“ kazao gradski menadžer Milo Božović, dodavši da postoji nekoliko ideja gdje mi “Sunce“ moglo da bude postvaljeno.

Stevanova supruga Eleonora prije pet godina je Opštini dala originalni projekat po kome je ponovo trebalo da bude izlivena skulptura.

“Sunce” je nestalo iz istoimenog restorana u centru Budve, koji se nalazio u zgradi „Zeta filma“.

“Odlučili smo da se skulptura ponovo izlije i postavi u Budvi. Time bi se ispravila još jedna nepravda koja je nanesena nekom od naših poznatih sugrađana, rekao je Božović.

Ideja je da se fontona sa skuplturom postavi u parku, ili na nekom od kružnih tokova koji se planiraju graditi u centru grada.

Eleonora Luketić već gotovo punu deceniju vodi borbu za povraćaj tri skulpture koje je njen pokojni suprug ostavio Budvi, a koje su tokom turbulentnih tranzicionih vremena bukvalno uništene.

Osim „Sunca“, postojala je i velika skulptura u hotelu „Avala”, ali je nestala prilikom adaptacije i “Ljubavnici” - figuracija od kamena na Slovenskoj plaži iz 1956. godine.

Skulptura-fontana koju je Luketić napravio 1972. godine zauzimala je centralni dio restorana, koji je nazvan po njenom imenu.

Izgradnju skulpture finansirala je tadašnja Turistička zajednice Budve i bila je javno dobro svih građana.

Nakon privatizacije rastorana, vrijedna skulptura je uništena.

Prvo je uklonjeno guvno, brački kamen zamijenjen je keramikom, a potom i postavljena tenda sa rupom iz koje je virila skulptura.

Nestala je 2001. godine.

Stevan Luketić tada je podnio tužbu.

Skulpturi se gubi svaki trag, a Luketići ubrzo dobijaju i adresu gdje je skulptura završila - na otpadu u Radanovićima.

Odatle je prenesena u staro gvožđe, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Stevan je preminuo 2002. godine, a njegova supruga nastavila borbu da se skulptura vrati u Budvu.

Eleonora Luketić: Mogli ste da se ogledate u fontani

Fontana je bila visoka 3,6 metara, baza je izgrađena od bračkog kamena, a nadrgradnja od nerđajućeg čelika. Sam futuristički izlegled fontane, i danas bi se uklopio u ambijent Budve.

“Sunce“ je reflektovalo svjetlost, sa tim autentičnim poliranim pločama, tako da se sunčev sjaj i nebo ocrtavalo u njoj.

Skulptura je bila napravljena od nerđajućeg čelika, a Stevan je oformio i arhitektonsko-likovno rješenje ambijenta u obliku guvna sa fontanom.

“Mogli ste se ogledati u njoj”, kazala je Eleonora Luketić ranije “Vijestima”.

Bonus video: