Lukšić u Tivtu: Za velikog Hendriksa, muzika je bila religija

Zgrada Muzičke škole prva je većinska investicija iz državnog budžeta u Tivtu u posljednjih 20-tak godina
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2011. 16:22h

Premijer Igor Lukšić uz asistenciju gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša presjekao je crvenu vrpcu na novoizgradjenom objektu Škole za osnovno muzičlko obrazovanje u Tivtu, vrijednom više od 1,1 miliona eura.

Premijer je u svom neobično nadahnutom govoru citirao i čuvenog američkog rok-gitaristu Džimija Hedriksa, kao i libertarijanca Ludviga fon Mizesa.

„Muzika izražava ono što se ne može do kraja izreći, a što se ne može ni odćutati. Ova umjetnost oplemenjuje društvo, čini ga ispunjenijim, a da pritom ne našteti ničemu i nikome. Život bez muzike bio bi greška - rekao je jednom poznati i mnogo puta pogrešno shvaćeni njemački filozof Fridrih Niče“, kazao je otvarajući školu, premijer Lukšić.

"Za druge, poput velikog Džimija Hendriksa, muzika je bila i ostala religija", rekao je premijer.

Izgradnju objekta napravljenog na istoj parceli u tivatskom naselju Kalimanj na kojoj je nakada bila stara baraka u kojoj je djelovala tivatska Muzička škola – jedna od najuspješnijih te vrste u državi, zajedno su finasirali Vlada Crne Gore i Opština Tivat.

Površina nove školske zgrade na četiri etaže je 1.500 kvadrata, a osim 16 kabineta za individualnu i 8 kabineta za grupnu nastavu, tehničkih i administrativnih prostorija, nova škola ima i posebnu koncertnu dvoranu kapaciteta 188 mjesta.

Podsjećajući na tradiciju muzičkog školstva u Tivtu koja traje još od 1900 godine, direktorima Muzičke škole Tivat Pina Bubanja je naglasila da je“sretan grad koji otvara novu školsku zgradu“.

Ona je naglasila da su duvački instrumenti glavno opredjeljenje rada te škole čiji su učenici u posljednjih 10 godina na raznim nacionalnim i medjunarodnim takmičenjima, osvojili preko 300 nagrada.

„Brojne aktivnosti koje ovi mladi muzičari realizuju tokom nastavne godine i uspjesi koje postižu čine da je ovakav objekat prava nagrada našem radu i obaveza da nastavimo više, dalje i bolje.“- zaključila je Bubanja ističući da se sada u Tivtu otvara potreba, ali i mogućnost i za osnivanjem specijalizovane Srednje muzičke škole za duvačke instrumente, jedine takve vrste u ovom dijelu Evrope.

Gradonačelnik Kankaraš podsjetio je na obećanje lokalne uprave od prije nekoliko godina da će izgraditi novi objekat Muzičke škole, zahvaljujući se Vladi na podršci ovom projektu, kao i kompaniji „Orascom“ koja je pomogla u opremanju nove škole.

Svečanosti otvaranja nove Muzičke pkole prisustvovali su ministar prosvjete Slavljub Stijepović, direktor Direkcije javnih radova žarko Živković i predstavnici lokalnog privrednog, političkog i kulturnog života.

Bonus video: