MA o novim nametima BG aerodroma: "To ne bi izdržali ni mnogo veći"

Troškovi za aerodromske usluge od aprila 2014. porasli za 1,3 miliona eura, a MA je bio prinuđen da potpiše aneks ugovora
67 pregleda 46 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.08.2015. 18:30h

Komercijalni direktor Montenegro ejrlajnza Predrag Marković ocijenio je da je odluka beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” o povećanju usluga dovela crnogorskog nacionalnog prevoznika u nezavidnu poziciju, koju bi teško izdržale i mnogo jače kompanije. On je “Vijestima” kazao da su troškovi za aerodromske usluge od aprila 2014. porasli za 1,3 miliona eura. “Kako je linija prema Beogradu strateški važna za Montenegro erlajnz, i uprkos brojnim primjedbama sa naše strane, bili smo primorani da potpišemo aneks ugovora, znajući da će to drastično uticati na povećanje naših troškova vezano za aerodromske usluge koje podrazumijevaju zemaljsko opsluživanje aviona, opremu i prihvat putnika, troškove slijetanja, osvjetljenje kao i prilaz terminalnoj zgradi”, kazao je Marković. Prema njegovim riječima, radi se o “enormnom povećanju, koje bi bilo jak udarac i za mnogo finansijski jače kompanije od Montenegro erlajnza”. On je kazao da Montenegro erlajnz od osnivanja saobraća ka Beogradu, koji predstavlja jednu od najvažnijih destinacija.

Odluka beogradskog aerodroma dovela MA u nezavidnu situaciju

“Sve do aprila prethodne godine imali smo izuzetno korektnu i profesionalnu saradnju sa aerodromom 'Nikola Tesla', prije svega cijeneći činjenicu da je Montenegro erlajnz iz godine u godinu bilježio rast, kako u broju prevezenih putnika tako i u broju realizovanih letova”, kazao je Marković. Montenegro erlajnz je, navodi komercijalni direktor, 2011. godine iz Beograda prevezao 220.000 putnika na 1.440 letova, 2013. 250.000 na 1.470 letova, a 2014. 255.000 putnika na 1.500 letova. “Ovakvom realizacijom saobraćaja smo opravdano imali popust na opsluživanje aviona sve do aprila prošle godine kada smo, mimo svih principa poslovne logike, izgubili pravo na bilo kakav vid popusta”, zaključuje Marković. ACG: “Air Serbia” značajan partner, ostaju iste cijene

Srbijanski nacionalni avio- prevozni “Ejr Serbia” ima oko 15 odsto učešća u broju aviona i prevezenih putnika kada su u pitanju crnogorski aerodromi.

Iz preduzeća “Aerodromi Crne Gore” (ACG) navode da se u prvom dijelu godine bilježi blagi rast saobraćaja ove kompanije i to devet odsto u broju aviona i jedan odsto u broju putnika, u odnosu na isti period prošle godine. Iz ACG su kazali da je “Air Serbia” jedan od najznačajnijih partnera.

“Što se tiče cjenovnih uslova koji važe za kompaniju 'Air Serbia', oni su zasnovani na zvaničnom cjenovniku aerodromskih usluga i podsticajnoj šemi 'Aerodroma Crne Gore', koji važe za sve kompanije koje sarađuju sa nama”, zaključuju oni.

Bonus video: