Magistarski rad se ne plaća

Poslanici su na sjednici Skupštine u decembru izglasali Zakon o dopunama zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebalo da stavi tačku na višemjesečne dileme magistranata i nadležnih da li postoji obaveza plaćanja naknade za magistarskih rad
4519 pregleda 2 komentar(a)
Univerzitet crne gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet crne gore, Foto: Boris Pejović

Studenti magistarskih studija Univerziteta Crne Gore nemaju obavezu plaćanja troškova za magistarski rad i to im garantuje zakon, koji je stupio na snagu krajem 2019.

Poslanici su na sjednici Skupštine u decembru izglasali Zakon o dopunama zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebalo da stavi tačku na višemjesečne dileme magistranata i nadležnih da li postoji obaveza plaćanja naknade za magistarskih rad.

Dopune zakona, koji je u Službenom listu objavljen 26. decembra i, kako je predviđeno, stupio na snagu istog dana, predviđaju da magistrandi UCG koji su upisani do dana stupanja na snagu zakona i koji su izmirili školarinu u skladu sa ugovorom o studiranju, “nisu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako studije završe do kraja studijske godine 2020/2021”.

Iz Ministarstva prosvjete ranije su najavili da će studentima koji su već uplatili novac na ime naknade za prenos magistarskog rada, taj novac biti vraćen, a da će Vlada opredijeliti novac UCG kako bi nadomjestila taj izdatak.

Bonus video: