Mail, Skype i mobilni nisu protjerali dobra stara pisma iz Crne Gore

Sociologija konstatuje da je Gutembergova era na zalasku, što znači da nije riječ samo o krizi pisma, već i o krizi pisane riječi na hartiji u bilo kojoj drugoj formi
0 komentar(a)
pismo, Foto: Shutterstock.com
pismo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.08.2011. 08:55h

Preko Pošte Crne Gore za prvih šest mjeseci ove godine poslato je 1.813.848 pošiljki, a prethodne godine, za isti period, bilo je poslato 1.576.156 pisama, saopštila je Aleksandra Vučetić PR menadžer Pošte.

Pošta Crne Gore pokušava da očuva značaj pisma kroz razne reklamne kampanje, konstatujući da je ove godine broj poslatih pismonosnih pošiljki veći u odnosu na prethodnu godinu.

"Mišljenja smo da pismo u poslovnoj komunikacije zaista ostavlja utisak profesionalnosti. U svakodnevnoj komunikaciji ostavlja utisak ozbiljnosti i dobrog stila.

Pošta Crne Gore prepoznaje vrijednost pisma kao forme i trudimo se da pismo sačuvamo kroz naše reklamne kampanje, konkurse, nagradne igre...

Savremene tehnologije komunikacije, meil, mobilni, skajp, skoro da su u potpunosi protjerali pismo iz upotrebe. Ali broj poslatih pošiljki tokom prvog polugodišta pokazuje vitalnost pisma.

Vučetić kaže da taj problem sa pismom traje godinama i da ono polako tone pod prodorom, a i sve većim razvitkom nove tehnologije.

"Nove tehnologije uzimju maha i to nije proces koji traje samo nekoliko godina unazad. Već deceniju i više ljudi se intenzivnije služe tehnologijom, a tehnologija svakodnevno napreduje i nije više luksuz, nego potreba savremenog čovjeka. Sociologija konstatuje da je Gutembergova era na zalasku, što znači da nije riječ samo o krizi pisma, već i o krizi pisane riječi na hartiji u bilo kojoj drugoj formi. Ipak, pismo nije nestalo.

Ono je prisutno bilo kao formalni vid, bilo kao šarmanti način komunikacije, odluka koja pokazuje idividulanost pošiljaoca", navela je Vučetić.

Ona je dodala da pismo i današnja tehnologija predstavljaju nerazdvojivu kombinaciju, koju je čovjek prihvatio i prilagodio joj se kako bi išao u korak są vremenom u kojem živi. Ipak, sadašnja tehnologija je vremenom izbacila pismo i preuzela dominantnu ulogu.

"Komunikacija putem pisma bila je napredak u odnosu na usmenost. Zamislimo čovjeka koji se oslanjao na razgovor i usmeni dogovor, koliko je puta takvog čovjeka daljina ili neka druga prepreka ostavila nedorečenim. Pismenost je unaprijedila komunikaciju, a nove tehnologije su je ubrzale i učinile svakodnevno i svugje dostupnom, bržom i sigurnijom. Ipak, rjeđi i sporiji način komunikacije (putem pisma) bio je uzbudljiviji zbog neizvjesnosti i čekanja, uključivo je selektivnost u izboru riječi, potrebu čovjeka da ukrasi i što bolje stilizuje ono što piše. To u savremenoj komunikaciji izostaje. Savremeni čovjek morao se opredijeliti za bržu komunikaciju, uhvatiti korak sa vremenom, ali ostaje otvoreno pitanje koliko je izgubio", istakla je Vučetić.

Filatelija je ljubav

Na pitanje da li i danas ima ljubitelja filatelije ona je odgovorila da ih ima, i da su veoma zadovoljni prodajom markica. U cilju njihove dalje promocije, trenutno je aktuelna akcija "Izaberimo najljepšu marku u 2010. godini”, koja će trajati do 15. oktobra.

Naravno da ima mnogo ljubitelja filatelije, pored filatelista za koje je filatelija zanimanje i mnogo više od hobija. Svakodnevno, Poštu Crne Gore kontaktiraju filatelisti koji kupuju naše marke, i ljubitelji filatelije iz svih krajeva svijeta koji traže informacije o našim izdanjima ili mole da im pošaljemo neke od naših proizvoda. Rado odgovaramo na sve njihove zahtjeve.

Dogodi se da nam se ljubitelji filatelije obrate molbom da žigošemo frankirana pisma ( pisma sa poštanskom markom) kako bi prijatelji kojima šalju pisma imali i orginalni žig iz Crne Gore. Filateliju promovišemo i akcijom ,,Izaberimo najljepšu marku u 2010. godini”, koja traje do 15. oktobra.

U okviru ove akcije, putem našeg sajta ili preko flajera dostupnih u našim poslovnicama svi zainresovani mogu glasati za najljepšu marku i tako postati učesnici naše nargadne igre u kojoj dodjeljujemo filatelističke albume", kazala je Vučetić.

Bonus video: