Majkama sa troje i više djece će putem pošte uručiti rješenja o obustavi naknada

Kako je saopšteno, Zakon o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore stupio je na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, odnosno 30. juna 2017. godine
86 pregleda 4 komentar(a)
majke protest, Foto: Zoran Đurić
majke protest, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.07.2017. 18:17h

Nadležni Centri za socijalni rad će do 12. jula donijeti rješenja o obustavljanju izvršenja rješenja o naknadi po osnovu rođenja troje ili više djece, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako je saopšteno, Zakon o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore stupio je na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, odnosno 30. juna 2017. godine.

Iz Ministarstva su kazali da će rješenja putem pošte biti uručena korisnicama naknada i službeno dostavljena Fondu za penzijsko i invladisko osiguranje (PIO) i Zavodu za zapošljavanje (ZZZCG).

"Fond PIO će od 17. jula 2017. godine primati zahtjeve za ponovno uspostavljanje prava na penziju ili privremenu naknadu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da korisnice naknade koje su prekinule korišćenje prava na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti kod ZZZCG, imaju pravo da nastave korišćenje te naknade, ukoliko se prijave na evidenciju nezaposlenih kod te institucije, do 17. jula ove godine.

"Korisnice naknada koje su raskinule radni odnos na neodređeno vrijeme, imaju pravo na mjesečnu naknadu u zakonom utvrđenim iznosima, ako do 31. jula 2017. godine podnesu zahtjev nadležnim Centrima za socijalni rad", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su poručili da će u saradnji sa nadležnim institucijama preduzeti neophodne aktivnosti i pružiti sve dodatne informacije kako bi se korisnicama naknade olakšalo ostvarivanja prava propisanih Zakonom o izvršenju Odluke Ustavnog suda.

Bonus video: